- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Οι δρόμοι της ηρωίνης
Ένα ταξίδι που ξεκινά από την Ανατολική Ασία για να καταλήξει στην Δυτική Ευρώπη, αλλά πρώτα κάνει μια στάση στην Αθήνα
Καθώς αυτές τις μέρες διαβάζω το «Καταζητείται» του Κώστα Σαμαρά, του τύπου με τις άπειρες αποδράσεις από τις ελληνικές φυλακές, προσπαθώ να φανταστώ την εικόνα την ώρα της ανάκρισης. Ήταν το παιχνίδι του καλού και του κακού μπάτσου; Δόθηκαν εγγυήσεις για ευνοϊκότερη μεταχείριση στο δικαστήριο; Είχε να κάνει με παλιότερα «χρέη»; Όπως και να έχει, κάποιος από τους πρώτους συλληφθέντες έσπασε. Και λίγες μέρες μετά την κατάσχεση ενός τόνου ηρωίνης, βρέθηκε άλλος ένας, κρυμμένος σε κάτι παλιά κοτέτσια στο Κορωπί. Συνολικά 2 τόνοι και 120 κιλά. Η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει κατασχεθεί ποτέ σε όλη την Ευρώπη.
Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράν. Οι κυριότερες χώρες παραγωγής οπίου. Από αυτό παρασκευάζεται η μορφίνη και από τη μορφίνη η ηρωίνη. Αστυνομικός που γνωρίζει τα πράγματα λέει ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάνω σε έναν από τους βασικότερους δρόμους διακίνησης, του λεγόμενου «Βαλκανικού Άξονα». Τα ναρκωτικά από την Κεντρική Ασία θα φτάσουν στην Τουρκία και μέσω του Έβρου στην Ελλάδα, για να φύγουν για Ιταλία και δυτική και βόρεια Ευρώπη από τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας ή της Πάτρας. Εναλλακτική διαδρομή, αυτή που περνάει από Τουρκία, Βουλγαρία, πΓΔΜ, Αλβανία και από εκεί Ελλάδα. Ή στην Ευρώπη κατευθείαν από τα βόρεια σύνορα της Αλβανίας. Η ηρωίνη της ιστορίας μας έφτασε στην Αθήνα διά θαλάσσης και είχε προορισμό το Βέλγιο, όπου θα πήγαινε τμηματικά σε ποσότητες των 50-100 κιλών.
Κεντρικά πρόσωπα ο εφοπλιστής Ευθύμης Γιαννουσάκης και η πρώην σύζυγός του, Τίνα Σταματιάδη, ιδιοκτήτρια της βίλας στη Φιλοθέη. Το όνομα του εμπόρου διαμαντιών πατέρα της συμπεριλαμβάνεται στη «λίστα Λαγκάρντ». Και οι δύο συλληφθέντες και προφυλακισμένοι. Και οι δύο δηλώνουν αθώοι, ότι δεν έχουν σχέση με τα 500 κιλά που βρέθηκαν στη βίλα της Φιλοθέης. Στην απολογία του ο Γιαννουσάκης είπε ότι δεν έμενε καν σε εκείνο το σπίτι, ότι αν είχε ναρκωτικά θα τα έκρυβε αλλού, όχι στο σπίτι που ζει το παιδί του, ότι δεν μπορεί να φανταστεί ποιος κρύβεται πίσω από την υπόθεση, ότι μάλλον πρόκειται για κάποιον έμπιστο υπάλληλο που μπαινόβγαινε στη βίλα με άνεση.
Όπως αρκετοί επιχειρηματίες, έτσι κι ο Γιαννουσάκης ασχολήθηκε κατά καιρούς με διάφορες δουλειές, δεν είχε έναν τομέα εξειδίκευσης. Πρόσφατα αγόρασε τέσσερα δεξαμενόπλοια στο Ντουμπάι, ενώ παλιότερα ήταν ένας από τους μεγαλομετόχους σε γνωστό μπαρ στο Κεφαλάρι. Η ασχολία με τη νύχτα ήταν οικογενειακή παράδοση. Ο πατέρας Γιαννουσάκης, ο Μιχάλης, γνωστός ως Μάικ, στις αρχές του ’80 άνοιξε το νυχτερινό κέντρο «Aleka’s», στο Σύνταγμα, με πρώτο όνομα στη μαρκίζα την τότε σύζυγό του, Αλέκα Καννελίδου. Ακολούθησαν κι άλλα μαγαζιά, ένα διάστημα απόσυρσης από τη νύχτα και μετά το «Mike’s Irish Bar», στους Αμπελόκηπους. Εκεί, τον Μάρτιο του 2009, πήγε και τον βρήκε ένας 26χρονος, γνωστός στην αστυνομία για ξυλοδαρμούς και υποθέσεις εκβιασμών, που γνώριζε και τον Μάικ και το γιο του. Κάποια στιγμή κλείστηκαν στο γραφείο του Γιαννουσάκη, ακούστηκε φασαρία, πρώτος βγήκε τρέχοντας ο 26χρονος και μετά ο Γιαννουσάκης, με αίματα στο πρόσωπο. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου εκεί τον πρόδωσε η καρδιά του. Κανείς δεν έμαθε ποτέ τι ακριβώς έγινε μέσα στο γραφείο του Γιαννουσάκη. Αργότερα ο δράστης, ένας δίμετρος φουσκωτός τύπος, είπε ότι πήγε να συναντήσει το θύμα για να τον πείσει να ξαναπροσλάβει μια φίλη του που δούλευε εκεί και είχε απολυθεί. Υποστήριξε ακόμα ότι χτύπησε τον πατέρα Γιαννουσάκη όταν πήγε να τραβήξει πιστόλι, ότι δεν ήθελε να τον σκοτώσει, ότι αν είχε τέτοια πρόθεση δεν θα πήγαινε να τον βρει σε ένα μαγαζί γεμάτο κόσμο. Αυτή, όμως, δεν ήταν η μοναδική τραγωδία στη ζωή του Ευθύμη Γιαννουσάκη. Λίγα χρόνια πριν ο 13χρονος τότε γιος του, ο ένας από τους δύο, πήρε στα κρυφά τη μοτοσικλέτα του πατέρα του και σκοτώθηκε.
Ένα παλιό τάνκερ του 1963 ήταν το πλοίο που μετέφερε τα ναρκωτικά στην Ελλάδα. Στα τέλη Απριλίου βρισκόταν σε λιμάνι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και τον Μάιο σε διεθνή ύδατα συνάντησε ένα άλλο σκάφος. Εκεί, στα ανοιχτά του Ομάν, φορτώθηκε η ηρωίνη που ερχόταν από το Αφγανιστάν μέσω Ιράν. Το τάνκερ, με τελευταία ονομασία «Noor One», έφθασε στις 7 Ιουνίου στο λιμάνι της Ελευσίνας. Με το που βρέθηκε ο πρώτος τόνος, ο μισός στη βίλα της Φιλοθέης και ο άλλος σε αποθήκη στο Κορωπί, έπεσε σύρμα να κατέβουν τα άλλα ναρκωτικά από το πλοίο. Και τα έκρυψαν όπως-όπως στο Κορωπί, σε ένα εγκαταλειμμένο κοτέτσι. Το πλοίο αυτό είχε 11 Ινδούς πλήρωμα και όλοι συνελήφθησαν. Πολλές φορές τέτοια πληρώματα δουλεύουν για πενταροδεκάρες και δεν έχουν ιδέα τι μεταφέρουν. Συνελήφθη επίσης ένας Ιρανός, ο οποίος φέρεται να είχε αναλάβει να προσέχει τα ναρκωτικά κατά τη διαδρομή τους. Συνελήφθησαν και δύο Έλληνες, με μεγαλύτερο μάλλον ενδιαφέρον. Η εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας κι ένας τύπος που συμμετείχε στη μεταφορά των 500 κιλών στη Φιλοθέη. Λέγεται ότι στην υπόθεση εμπλέκονται πολλά ακόμα πρόσωπα, ανάμεσά τους κι ένας ακόμα εφοπλιστής. Είναι μάλλον ξεκάθαρο ότι το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται από πληροφορίες Αμερικανών, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τις ελληνικές αρχές.
Είπαν πως η ηρωίνη ήταν καθαρή. Δύο τόνοι καθαρής ηρωίνης σημαίνουν ίσως και 10 τόνους στην πιάτσα, καθώς η ουσία θα νοθευτεί. Και πόσα λεφτά να κάνει; Τα διάφορα ποσά που ακούγονται, τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ίσως να απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Η Ελένη Μπακούρη, προϊσταμένη του Τμήματος Ναρκωτικών στο Γενικό Χημείο του Κράτους, μας λέει ότι κατά καιρούς αλλάζει το χημικό προφίλ της ηρωίνης. Οι «σταθερές» προσμίξεις είναι τα κατάλοιπα της πρώτης ύλης και τα παραπροϊόντα της μεθόδου παρασκευής. Τα τελευταία χρόνια οι πρόσθετες ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη νοθεία της είναι η παρακεταμόλη (αναλγητικό-αντιπυρετικό), η καφεΐνη (διεγερτικό) και (τελευταία όλο και συχνότερα) η δεξτρομεθορφάνη (ναρκωτικό αντιβηχικό), ενώ χρησιμοποιούνται και άλλα υλικά που δεν έχουν φαρμακολογική δράση (αδρανή). Η ίδια η ηρωίνη έχει κατασταλτική δράση. Επομένως, το τελικό προϊόν, εκτός από την ηρωίνη, περιέχει ένα συνδυασμό ουσιών άγνωστων στο χρήστη, σε ποσοστά επίσης άγνωστα στο χρήστη, που δρουν με διαφορετικούς τρόπους (άλλοτε αθροιστικά και άλλοτε ανταγωνιστικά μεταξύ τους) και που η συνολική τους δράση είναι τελικά απρόβλεπτη, ενώ ακόμα και τα αδρανή υλικά μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο χρήστη δεδομένου ότι η χρήση της ηρωίνης γίνεται ενδοφλέβια.
Το τάνκερ με το οποίο έφθασε η ηρωίνη στην Ελλάδα και μέρος της ποσότητας
Πάντως, η κατάσχεση τόσο μεγάλων ποσοτήτων φέρνει πολλές παράπλευρες συνέπειες, μας λέει η Μανίνα Τερζίδου, επιστημονικά υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ). «Θα υπάρξει έλλειψη της ουσίας και αυτό θα ανεβάσει την τιμή της. Αλλά το πιο σημαντικό είναι οι επιπτώσεις στην υγεία των εξαρτημένων, που κάποιοι μπορεί να οδηγηθούν και στο θάνατο. Η έλλειψη θα φέρει περαιτέρω νοθεία στις ποσότητες που ήδη υπάρχουν και διακινούνται. Επίσης, ο εξαρτημένος καθώς δεν θα έχει πρόσβαση σε ηρωίνη λόγω της έλλειψης, θα καταναλώνει ό,τι βρίσκει μπροστά του. Ηρεμιστικά, άλλες ουσίες όπως σίσα, ό,τι να ’ναι. Και όταν βρει ξανά ηρωίνη, μπορεί και να τον στείλει, καθώς από τη μία ο οργανισμός του θα έχει ξεσυνηθίσει κάπως κι από την άλλη μπορεί και να χρησιμοποιήσει μεγαλύτερη ποσότητα από όσο συνήθιζε, λόγω της προηγούμενης έλλειψης».
Οι Ευθύμης Γιαννουσάκης και Τίνα Σταματιάδη, παρότι χωρισμένοι, διατηρούσαν καλές σχέσεις. Πρόσφατα ο εφοπλιστής φέρεται, μαζί με κάποιους άλλους από τους συλληφθέντες, εκτός από μια ακόμα αποθήκη στο Κορωπί, να παζάρευαν την αγορά και ενός ξενοδοχείου στη Γλυφάδα προκειμένου να ξεπλυθούν με κάποιον τρόπο τα (πολλά) χρήματα. «Βαρόνο» χαρακτήρισε τον Γαννουσάκη ο ίδιος ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Την υπεράσπιση Γιαννουσάκη και Σταματιάδη έχει αναλάβει το δικηγορικό γραφείο του Σάκη Κεχαγιόγλου. Μας είπε για την υπόθεση: «Είναι δεδομένο ότι στην κρίση της ανακρίτριας και της εισαγγελέως βάρυνε η ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα της κατασχεθείσας ναρκωτικής ουσίας, αλλά και το γεγονός ότι στο πρώιμο αυτό δικονομικό στάδιο επαρκούν για την προφυλάκιση απλές ενδείξεις ενοχής. Εκφράζω την πεποίθηση ότι η ενδελεχής ανακριτική διαδικασία θα επιμερίσει ρόλους και θα καταδείξει ενοχές και αθωότητες, γιατί πολλές φορές τα φαινόμενα απατούν».
Με νούμερα
Το 2012 κατασχέθηκαν στην Ελλάδα 331 κιλά ηρωίνης. 340 κιλά το 2011, 520 κιλά το 2010, 589 κιλά το 2009 και 442 κιλά το 2008.
Τα αντίστοιχα νούμερα για την κοκαΐνη είναι: 200 κιλά το 2012, 463 κιλά το 2011, 221 κιλά το 2010, 626 κιλά το 2009 και 61 κιλά το 2008.
Για το ecstasy: Το 2012 κατασχέθηκαν 3.253 δισκία. Το 2011 μόλις 70 δισκία.
Για το LSD: Το 2012 οι αρχές βρήκαν 104 συσκευασίες (σταγόνες). Το 2011 οι κατασχεθείσες συσκευασίες ήταν 2.890.
Κάνναβη: Η Ελλάδα θεωρείται χώρα παραγωγής για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης αλλά και χώρα διαμετακόμισης της ουσίας. Στα Βαλκάνια η κυριότερη χώρα παραγωγής είναι η Αλβανία, η οποία προμηθεύει όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Κοκαΐνη: Είναι η δεύτερη πιο διαδεδομένη παράνομη ουσία στην Ευρώπη (μετά την κάνναβη), όπου οι χρήστες υπολογίζονται σε 4 εκατομμύρια. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο φθάνουν στην Ευρώπη περίπου 250 τόνοι κοκαΐνης, ενώ ο τζίρος της το 2012 εκτιμάται σε 47 δις ευρώ. Η Ευρώπη είναι ο βασικός προορισμός της κοκαΐνης που παράγεται στη Νότια Αμερική και έρχεται κυρίως από Περού και Βολιβία. Η κολομβιανή κόκα διακινείται σε άλλες χώρες.
Το 2012 σχηματίστηκε δικογραφία για 2.017 υποθέσεις διακίνησης ηρωίνης στη χώρα μας, ανεξαρτήτως ποσότητας. Το 72% αφορούσε Έλληνες.
Πηγή: Εκθέσεις του Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών (ΣΔΟΝ)