Αρχειο

Ντίλι Ντίλι Ντισκοκαφενείο

Στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης

61858-136429.JPG
Χρήστος Εξαρχόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
69905-140883.jpg

Στα 20 χρόνια dj-ing, κάποιοι χώροι με κέρδισαν με το που μπήκα μέσα και μου μένουν στον νου. Είτε είναι η ατμόσφαιρα, είτε η ενέργειά τους, είτε τα παιδιά που δουλεύουν, είτε ο κόσμος που τα έχει για στέκι, όλα μετράνε… Το «Ντίλι Ντίλι» το έχω επισκεφτεί δύο φορές και κατάλαβα γιατί η εφημερίδα «New York Times» εντυπωσιάστηκε από την αυθεντική του ατμόσφαιρα αλλά και γιατί βραβεύτηκε ως το καλύτερο εναλλακτικό καφενείο για το 2012 στην Ελλάδα.

n

Ο Cayetano ήταν ο πρώτος μου ξεναγός σε αυτό το 2012, μιας και, όταν ήμουν φαντάρος στην Ξάνθη το 1999, το «Ντίλι» δεν είχε ακόμη δημιουργηθεί, κι έτσι συχνάζαμε σε mainstrem καφετέριες αλλά και σε ένα υπέροχο blues bar στην Παλιά Πόλη που μου διαφεύγει το όνομά του. 

n

Το «Ντίλι Ντίλι» έφερε κυριολεκτικά την επανάσταση στην πόλη, ίσως και στη χώρα, αφού ήταν από τα πρώτα που συστήθηκαν ως «νεωτεριστικά καφενεία», κυρίως με φτηνά και ποιοτικά ελληνικά προϊόντα, ξεφεύγοντας από τη στενή έννοια του όρου μπαρ.

n

Βαφτίστηκε «Ντίσκο Καφενείο» και, εκτός από το να έχει έναν από τους πιο ωραίους ελληνικούς καφέδες που έχω πιει ποτέ παρέα με μπισκότο μιράντα και λουκουμάκι βεβαίως, ρακόμελα, τσικουδιές και τσίπουρα, μια αυθεντική ρετρό αισθητική από χρώματα και αντικείμενα μιας άλλης εποχής, μια μυρωδιά ωραίου παλιού σε μαγείρεμα με το μοντέρνο, είναι και ένας αυθεντικός ναός της μουσικής.

n

Ο Δημήτρης με τον Μπάμπη έχουν καταφέρει να φιλοξενήσουν σε αυτό όποιον μπορείς να σκεφτείς σε μπάντα ή καλλιτέχνη, αλλά και να έχουν για καθημερινή υπόκρουση από Χατζιδάκι, Manu Chao και Thievery Corporation μέχρι Louis Armstrong, Miles Davis και Stereo Nova...

n

Οι Burger Project θεώρησαν τη ζωντανή τους εμφάνιση εδώ απολαυστικότερη όλων, ο Dj Booker και τα μυθικά του πάρτι κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού κάθε χρόνο, oι Up'n'Loud σε ένα απρόσμενο τζαμάρισμα με τον Big Shine, η Ματούλα Ζαμάνη και μια από τις πιο «τρελές» συναυλίες, oι Imam Baildi και «οι ακρογιαλίες δειλινά», ο Monsieur Minimal, η Olga Kouklaki και η Liset Alea, o Cayetano, οι Boogie Belgique, ο Βlend, o Palov, ο Μιχάλης Δέλτα, το Κακό Συναπάντημα και όλα αυτά στον πολύ μικρό χαρακτηριστικό του χώρο. Τα καλά αρώματα κρύβονται σε μικρά μπουκαλάκια, όπως και τα μαγαζιά με χαρακτήρα και πρωτοπορία στα λίγα τετραγωνικά τους. «Ντίλι Ντίλι» λέμε!

Υ.Γ. Το «Ντίλι Ντίλι» άνοιξε το 2007 και βρίσκεται στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης.

Υ.Γ.2 Φωτογραφίες: Αρχείο Δημήτρη Μυταφίδη

n

n

n

n

n

ΠΡΟΣΦΑΤΑ