Αρχειο

Κλεμμένα μάτια στην Καταλονία (video)

Τα θύματα των πλαστικών σφαιρών κέρδισαν την αστυνομική βία

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
66853-134897.jpg

Τίθεται σε ισχύ από σήμερα Τετάρτη η απαγόρευση της χρήσης πλαστικών σφαιρών στην Καταλονία χάρις στην εκστρατεία επτά ανθρώπων που ο καθένας τους έχει χάσει ένα μάτι στους δρόμους της Βαρκελώνης.

Η Εστέρ Κουιντάνα, 42 ετών, και τελευταίο θύμα της τυφλής αστυνομικής βίας έχασε το μάτι της κατά τη διάρκεια γενικής απεργίας το Νοέμβριο του 2012. Η ομάδα πίεσης της Εστέρ «Πρόσεχε το μάτι σου» μαζί με την ομάδα «Σταματήστε τις Πλαστικές Σφαίρες» δημιουργήθηκαν επειδή απέτυχαν όλες τους οι απόπειρες να δικαιωθούν ενώπιον της ισπανικής Δικαιοσύνης.

n

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχουν απευθύνει επανειλημμένες εκκλήσεις για να σταματήσει η χρήση πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία. Για παράδειγμα, στη Μεγάλη Βρετανία η χρήση αυτών των σφαιρών έχει απαγορευθεί από τη δεκαετία του ’70 κατά τη διάρκεια των ταραχών με τη Βόρεια Ιρλανδία. Η χρήση στην Καταλονία αυξήθηκε καθώς πλήθαιναν και οι διαδηλώσεις και οι απεργίες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Η Καταλονία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αστυνομικών στην Ευρώπη. Ανά 1.000 κατοίκους αντιστοιχούν 5,05 αστυνομικοί.

Η νομοθεσία προβλέπει: ότι οι πλαστικές σφαίρες πρέπει να χρησιμοποιούνται από απόσταση 50 μέτρων και άνω και ο αστυνομικός πρέπει να στοχεύει από τα γόνατα και κάτω. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο δικαστήριο ότι η καταλανική αστυνομία πυροβόλησε τον Ιταλό Νικόλα Τάνο από τα 30 μέτρα στην πλατεία España κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Ισπανία το 2010. Ο Τάνο, 20 ετών, υπέστη αιμάτωμα μέσα στον εγκέφαλο και παραλίγο να χάσει τη ζωή του. Τρία άλλα άτομα έχασαν το μάτι τους στην πλατεία Las Ramblas το 2009 μετά τη νίκη της Μπαρτσελόνα επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

n

Με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα θύματα κατάφεραν να βρουν βιντεοσκοπημένο υλικό, το οποίο αποδεικνύει ότι τα τραύματά τους προήλθαν από τη χρήση πλαστικών σφαιρών αστυνομικών. Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η καταλανική αστυνομία συνεχίζει να καταχράται την εξουσία και κανείς αστυνομικός δεν έχει τιμωρηθεί ή υποστεί κάποιες συνέπειες για υπερβολική χρήση βίας. «Όταν το κράτος βλέπει παντού εχθρούς και αντιμετωπίζει τους πολίτες ως στασιαστές, τότε ο πραγματικός στασιαστής είναι το κράτος», δηλώνει ο Κάρλες Γκιγιό, ένα ακόμα θύμα. Μερικές από τις εικόνες στο βίντεο που ακολουθεί είναι σκληρές. 

 n

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ