Αρχειο

Πάσχα στο Λεωνίδιο

Ένας νυχτερινός ουρανός, χιλιάδες χρώματα

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
65900-132871.jpg

Η ναυτική πολιτεία της Νότιας Κυνουρίας για άλλη μια χρόνια είναι έτοιμη να γιορτάσει τη μεγάλη στιγμή της χριστιανοσύνης. Στην καρδιά της Άνοιξης, οι Λεωνιδείς, προετοιμάζουν το ξεχωριστό Πάσχα, που μόνο στην πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μπορεί να συναντήσει κανείς.

Από τους υπέροχους κήπους με τις βοτσαλωτές αυλές, συλλέγονται κάθε λογής λουλούδια για τα στεφάνια, που θα στολίσουν τους Επιτάφιους της Μεγάλης Παρασκευής και θα κάνουν την περιφορά τους κατανυκτική στα γραφικά σοκάκια ανάμεσα στα πυργόσπιτα του 18ου και 19ου αιώνα, κάτω από το φως των αυτοσχέδιων από νεράντζια φαναριών.

Το αποκορύφωμα ωστόσο, είναι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Το Χριστός Ανέστη που αντηχεί, δίνει το έναυσμα ώστε χιλιάδες αυτοσχέδια πολύχρωμα αερόστατα να ελευθερωθούν από τα χέρια μικρών και μεγάλων, οι οποίοι εβδομάδες ετοιμάζουν επιδέξια με ενθουσιασμό, ζήλο και υπομονή, προσμένοντας να ανέβουν ψηλά συμπληρώνοντας τον ουρανό μ’ αστέρια και να ταξιδέψουν πέρα ως τη θάλασσα για να δηλώσουν την Ανάσταση της ψυχής. Ο νυχτερινός ουρανός γεμίζει χρώματα, προσφέροντας στους πιστούς ένα μοναδικό θέαμα. Συνάμα, δίπλα στις εκκλησιές, το κάψιμο του Ιούδα συμπληρώνει την απελευθέρωση της ψυχής και τον εξορκισμό του κακού.

Την Κυριακή του Πάσχα στην τελετή της Αγάπης, ο πρεσβύτερος ιερέας διαβάζει το Ευαγγέλιο στην τσακώνικη διάλεκτο, ενώ νέες και νέοι φορώντας τις τοπικές ενδυμασίες χορεύουν παραδοσιακούς χορούς και μοιράζουν χειροποίητα γλυκά, φτιαγμένα από τα χέρια των γυναικών της πόλης.

n

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ