Αρχειο

Σεισμός Χιλή: Οι πρώτες εικόνες της καταστροφής

Τουλάχιστον πέντε νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες (video) 

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
64688-130288.jpg

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες είναι τραυματίες από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία σημειώθηκε ανοικτά της Χιλής. Από τον σεισμό προκλήθηκε τσουνάμι ύψους 2 μέτρων.

n

Η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπασελέτ κήρυξε το βόρειο τμήμα της χώρας -τις περιοχές Αρίκα και Ταραπακάν, κοντά στα σύνορα με το Περού- σε κατάσταση φυσικής καταστροφής.

n

Οι αρχές εκκένωσαν παράκτιες περιοχές μετά την προειδοποίηση για τσουνάμι για ολόκληρη την ακτή της Λατινικής Αμερικής στον Ειρηνικό Ωκεανό.

n

Το μέγεθος των ζημιών και των καταστροφών είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί με ακρίβεια. Τουλάχιστον 300 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί για να αποτρέψουν λεηλασίες και το ενδεχόμενο μαζικών αποδράσεων από τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Στρατιωτικά αεροσκάφη και αστυνομικοί πόλης συνδράμουν στο έργο του στρατού.

n

Ο σεισμός προκάλεσε κατολισθήσεις με σοβαρές συνέπειες στο οδικό δίκτυο της Χιλής. Χιλιάδες πολίτες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, αεροδρόμια υπέστησαν ζημίες και από τις πυρκαγιές έχουν καταστραφεί πολλές επιχειρήσεις και μαγαζιά ντόπιων.

n

Περίπου 300 κρατούμενοι δραπέτευσαν από τις γυναικείες φυλακές στην πόλη Ικίκ. Περίπου 40 από τις κρατούμενες συνελήφθησαν μετά από λίγο από το στρατό της Χιλής.

 n

Μέλη των σωστικών συνεργείων μεταφέρουν ηλικιωμένους από τα καταφύγια σε νοσοκομειακές μονάδες της χώρας.

n

Εκκένωση: Πλήθος κόσμου εγκαταλείπει τα σπίτια του στην πόλη Βαλαπαραΐσο

n

n

n

n

Η πρόεδρος Μισέλ Μπασελέτ επανεξελέγη στην προεδρία της Χιλής μόλις πριν από τρεις εβδομάδες. Αρκετοί είναι οι Χιλιανοί, οι οποίοι θυμήθηκαν ότι στο προηγούμενο χτύπημα του Εγκέλαδου ήταν και πάλι πρόεδρος η Μπασελέτ και είχε σημάνει πρόωρα συναγερμό για τσουνάμι προκαλώντας αναίτιο πανικό.

n

Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και σε πόλη της Αφρικής, η οποία βρισκόταν κοντά στο επίκεντρο της σεισμικής δόνησης.

Ο σεισμός ταρακούνησε το Περού και τη Βολιβία

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ