Αρχειο

Mel Blanc

Ο άνθρωπος με τις 1000 φωνές

114977-718284.jpg
Ελισάβετ Σεργιάδου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
64356-129516.jpg

Το τροχαίο ατύχημα τον είχε αφήσει σε άθλια κατάσταση με σχεδόν όλα του τα κόκαλα σπασμένα. Επί δύο εβδομάδες, ο Mel Blanc παρέμενε αναίσθητος. Οι γιατροί είχαν εξαντλήσει όλες τις τεχνικές που γνώριζαν για να τον επαναφέρουν, χωρίς όμως επιτυχία. Μέχρι που μια μέρα, ένας νευρολόγος είχε τη φαεινή ιδέα.

Πλησίασε το κρεβάτι όπου κειτόταν ο αναίσθητος Mel και τον ρώτησε: «Bugs Bunny, how are you doing today?»

Ο τραυματίας απάντησε: «Myyeeeeeee, What’s up, doc?»

n

Προς έκπληξη των παρευρισκομένων, η φωνή που βγήκε από το στόμα του Mel δεν ήταν η δική του. Ήταν η φωνή του Bugs Bunny, του πιο διάσημου ήρωα καρτούν όλων των εποχών.

Ο γιατρός συνέχισε, αυτή τη φορά απευθυνόμενος στον Tweety: «Tweety are you there?»

«I tot I taw a puddy tat» απάντησε ο Mel.

Ο ίδιος διάλογος συνεχίστηκε και με άλλους ήρωες. Ο Mel άρχισε να συνέρχεται, ώσπου σταδιακά ανέκτησε πλήρως τις αισθήσεις του. Κάποιοι είπαν τότε ότι οι ήρωες των Looney Tunes έσωσαν τη ζωή του ανθρώπου που τους είχε δώσει ζωή.

n

Μπορεί ο Bugs Bunny, ο Daffy Duck, ο Porky Pig, ο Elmer Fudd, ο Sylvester, ο Tweety, ο Wile E. Coyote, Woody woodpecker και ο Road Runner να είναι πολύ διαφορετικοί χαρακτήρες μεταξύ τους, μοιράζονται όμως κάτι κοινό. Οι φωνές τους ανήκουν στον Mel Blanc.

Ο Mel είχε το χάρισμα να βλέπει έναν ήρωα στο χαρτί και να δημιουργεί τη φωνή και κατ’ επέκταση την προσωπικότητα του. Λέγεται μάλιστα ότι την ώρα που ηχογραφούσε τη φωνή ενός χαρακτήρα μεταμορφωνόταν σε αυτόν. Ο γιος του, Noel Blanc, υποστηρίζει πως αν δεν άκουγες μπορούσες να καταλάβεις τον ήρωα που υποδυόταν ο Mel μόνο από τις κινήσεις και τις εκφράσεις του.

Στην πραγματικότητα, ο Mel ήταν ένας ταλαντούχος ηθοποιός κι ας μην είχε σπουδάσει ποτέ υποκριτική.

Γεννήθηκε στις 30 Μαίου του 1908 στον Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ. Δεν υπήρξε ποτέ καλός μαθητής στο σχολείο, είχε όμως μεγάλο ταλέντο στο να ψυχαγωγεί συμμαθητές και δασκάλους κάνοντας μιμήσεις.

Όταν ήταν 16 χρονών άλλαξε το επίθετο του από Blank σε Blanc γιατί ένας δάσκαλος του είχε πει ότι δεν θα κατάφερνε να γίνει τίποτα στη ζωή του, όπως άλλωστε υποδήλωνε και το επίθετο του (Blank=κενός).

n

Στα 19 του έγινε ο νεότερος διευθυντής ορχήστρας στις ΗΠΑ. Λίγα χρόνια αργότερα παντρεύτηκε και μετακόμισε στο Λος Άντζελες.

Κάθε δύο εβδομάδες επί δύο χρόνια χτυπούσε την πόρτα του Leon Schlesinger Productions, του στούντιο που παρήγαγε τα Looney Tunes για λογαριασμό των Warner Brothers και τους ζητούσε να τον ακούσουν. Τελικά, τον Μάρτιο του 1937 τα κατάφερε και έτσι ξεκίνησε μια λαμπρή καριέρα.

Όταν το 1940 ο Mel ζήτησε αύξηση, ο διευθυντής του του έδωσε κάτι καλύτερο. Τη συμφωνία ότι θα δημιουργούσε τις φωνές όλων των νέων ηρώων των Loony tunes.

Ο Mel Blanc ήταν πολύ δοτικός άνθρωπος. Πλήθος παιδιών συνέρρεαν έξω απ΄ το σπίτι του καθημερινά για να τον ακούσουν να υποδύεται κάποιον ήρωα. Με κάθε αφορμή πήγαινε στις παιδικές πτέρυγες νοσοκομείων για να διασκεδάσει τα άρρωστα παιδιά. ‘’Αν ένας άνθρωπος γελούσε με αυτά που έκανα, ειδικά αν ήταν άρρωστος, αυτό για μένα ήταν μεγάλη ανταμοιβή’’ είχε πει κάποτε ο Μελ.

n

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών έχοντας εργαστεί για περισσότερα από 60 χρόνια στο ραδιόφωνο. Θεωρείται ένας από το πιο σημαντικούς ηθοποιούς φωνής στην ιστορία της υποκριτικής.

«That’s all folks!». Αυτό αναγράφεται στoν τάφο του.

n

Ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Mel Blanc: 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ