Αρχειο

Έξω Thess;

Πού να πας, τι να δεις, τι να ακούσεις

59266-137646.jpg
Soul Team
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
64221-129145.jpg

Dark Lighthouse

Η δεύτερη ατομική έκθεση της Ράνιας Εμμανουηλίδου έχει τον τίτλο Dark Lighthouse. Η τελευταία της δουλειά περιλαμβάνει ζωγραφική, σχέδια, γλυπτά και βίντεο. Αντλώντας από τη λογοτεχνία, τους μύθους και την ιστορία της τέχνης, χρησιμοποιεί το υποσυνείδητο σαν πρώτη ύλη για να διαπραγματευτεί την αμφισημία της εύθραυστης ανθρώπινης κατάστασης. Ερωτηματικά γύρω από τον αυτοκαθορισμό και την ταυτότητα, την κομψότητα του αποκρουστικού, την ένωση και τη διάσπαση πηγάζουν από τις υβριδικές μορφές της. Μέσα από την αποδόμηση και επανασύνθεση που λειτουργεί με τη λογική του κολάζ και περιλαμβάνει εξερευνήσεις του ανοίκειου, το παράδοξο γίνεται απαραίτητη προϋπόθεση για το συμβατικό, το οικείο, το δεδομένο και τα όρια ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα θολώνουν. Τα κείμενα της έκθεσης επιμελούνται η ιστορικός τέχνης – μουσειολόγος Μαρίνα Αθανασιάδου και ο ποιητής Βασίλης Αμανατίδης.

Info: Από τις 4 έως τις 28 Απριλίου στη Ζήνα Αθανασιάδου Gallery (Π.Π.Γερμανού 5, Τ: 2310 275 985). Ώρες λειτουργίας: Δευτ, Τετ, Σαβ:10.30-2 Τρ, Πεμ, Παρ:10.30-2 & 5.30-9.


n

Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε

Οι Θ. Παπαθανασίου και Μ. Ρέππας επιστρέφουν, αυτή τη φορά με κάτι που δεν έχουν ξανακάνει ποτέ ως τώρα, με ένα αστυνομικό θρίλερ. Διασκεύασαν και σκηνοθετούν ένα έργο του Ρομπέρ Τομά που έγινε διεθνώς γνωστός από την επιτυχία «8 γυναίκες κατηγορούνται». Το «Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε» διαδραματίζεται στα μέσα της δεκαετίας του ’50 σε ένα ορεινό θέρετρο στη Γαλλία. Η Κατρίν (Κάτια Δανδουλάκη) δηλώνει στην αστυνομία την εξαφάνιση του άντρα της. Μετά τρεις μέρες απουσίας του συζύγου έρχεται στο σπίτι της ο αστυνομικός επιθεωρητής (Τάσος Χαλκιάς) να της ανακοινώσει ότι οι έρευνές του απέβησαν άκαρπες. Και τότε ξαφνικά έρχεται στο σπίτι ο εξαφανισμένος σύζυγος (Αλέξανδρος Αντωνόπουλος). Αλλά η Κατρίν δεν τον αναγνωρίζει. Της είναι τελείως άγνωστος. Αντίθετα ο σύζυγος σοκάρεται από την αντίδρασή της και φωνάζει την ιδιοκτήτρια του σπιτιού (Ελένη Κρίτα) η οποία τον αναγνωρίζει. Ο γρίφος περιπλέκεται διαρκώς όταν εμφανίζεται ένας εκκεντρικός πελάτης του συζύγου (Παντελής Καναράκης) και μια ιδιόρρυθμη ρουμάνα νοσοκόμα (Τζόυς Ευείδη). Ένα αστυνομικό μυστήριο που δεν ξεδιαλύνεται παρά μόνο την τελευταία στιγμή του, έργο με ένα φινάλε που αποκλείεται να μαντέψει και ο πιο έμπειρος θεατής αστυνομικών έργων.

Ταυτότητα της παράστασης: Διασκευή-σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαθανασίου-Μιχάλης Ρέππας. Παίζουν: Κάτια Δανδουλάκη, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Τάσος Χαλκιάς, Τζόϋς Ευείδη, Ελένη Κρίτα, Παντελής Καναράκης. Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη, Κοστούμια: Έβελυν Σιούπη. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη.

Info: Στο Θέατρο Radio City (Βασ.Όλγας & Παρασκευοπούλου, τηλ. 2310 819 153) από τις 25 Μαρτίου.


n

Global Cities: Ψυχικές Μεταμορφώσεις στον Μητροπολιτικό Πολιτισμό

Η συνθήκη της μητροπολιτικής ζωής δεν εντοπίζεται πλέον σε μεμονωμένα κέντρα, αλλά σε μια πλειάδα πόλεων στην οποία κινείται και κατοικεί πλέον ένα σημαντικό μέρος του ανθρώπινου πληθυσμού. Η εξέλιξη αυτή δεν συνιστά απλά μια διόγκωση των πόλεων, αλλά ένα εντελώς νέο παράδειγμα ζωής, αισθητικής και παράστασης, το οποίο εδώ και περίπου έναν αιώνα έχει προκαλέσει ένα πραγματικό σοκ στην ανθρώπινη αντίληψη. Το σεμινάριο επιθυμεί να αναλύσει το υπάρχον πολιτισμικό παράδειγμα μέσα από το πλέγμα της μητροπολιτικής ζωής. Θα αναπτύξει τόσο μια ιστορική προσέγγιση για την ανάπτυξη των μητροπόλεων, όσο και μια απτή συσχέτιση με τις αλλαγές που επέρχονται στο πλαίσιο της αναπαράστασης και της αισθητικής. Σκοπός του είναι να φωτίσει τις αλλαγές της ανθρώπινης εμπειρίας όχι μέσω της αισθητικής, αλλά μέσω των χαρακτηριστικών ψυχικής και αισθητηριακής ζωής που γεννάται στη μητρόπολη. Το σεμινάριο θα βασιστεί σε παρουσιάσεις έργων τέχνης και πολιτισμικών παραδειγμάτων. Το πρόγραμμα αναλυτικά: 29 Μαρτίου: Θανάσης Μουτσόπουλος, Αναπληρωτής καθηγητής της ιστορίας της τέχνης και της Θεωρίας του πολιτισμού, Πολυτεχνείο Κρήτης: «Εισαγωγή στη Μητροπολιτική Εμπειρία». 05 Απριλίου: Παναγής Κουτσοκώστας, Iστορικός τέχνης- μουσειολόγος: «Μεγαλειώδεις Ουτοπίες: Αναπαράσταση και Προπαγάνδα». 12 Απριλίου: Κωνσταντίνος Βασιλείου, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Παρίσι 1 Σορβόνης, συγγραφέας του βιβλίου «Προς την τεχνολογία της Τέχνης», εκδ. Πλέθρον: «Μητρόπολη: το Διασκεδαστικό άπειρο». 26 Απριλίου: Πέτρος Μαρτινίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ.: «Πόλη και Αστυνομικό Μυθιστόρημα».

Info: Το σεμινάριο απευθύνεται σε σπουδαστές σχολών Καλών Τεχνών, θεωρητικούς της τέχνης, φοιτητές αρχιτεκτονικής, γραφίστες, φοιτητές φιλοσοφικής, καλλιτέχνες, φωτογράφους, αρχιτέκτονες και σε όσους ενδιαφέρονται για την τέχνη. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναριακού κύκλου. Διάρκεια σεμιναρίων: 12 ώρες (τέσσερα τρίωρα). Κόστος: 60 € κανονικό, 45 € φοιτητικό, 20€ παρακολούθηση μιας εισήγησης (περιορισμένες θέσεις - σειρά προτεραιότητας). Για κράτηση θέσεων δηλώστε συμμετοχή στο kalosklio.showroom@gmail.com. Πληροφορίες στο Τ. 6973 533532. Στο K&K Showroom (Τσιμισκή 96, 2ος όροφος)


n

Θες χόμπι? Έλα στη HΟΒΒΥthess!

Είναι το πρώτο Φεστιβάλ Χόμπι που πραγματοποιείται στην Ελλάδα και διοργανώνεται από την Ελληνική Ομοσπονδία Stratego. Στόχος του φεστιβάλ είναι να φέρει το κοινό σε επαφή με μία πληθώρα από χόμπι, που έχουν σαν κοινό παρονομαστή τον εκπαιδευτικό τους χαρακτήρα. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις και δράσεις με επιμορφωτικό περιεχόμενο γύρω από την οικολογία, την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημιουργικότητα, τη φαντασία κ.ά. Η HOBBYthess θα λειτουργήσει τόσο ως μία πλατφόρμα επικοινωνίας για όσους ήδη ασχολούνται με κάποιο χόμπι, αλλά και ως ένα «θεματικό πάρκο» με χόμπι και δραστηριότητες, όπου ο κάθε επισκέπτης θα μπορεί, με το κόστος ενός εισιτηρίου εισόδου, να ενημερώνεται και -το κυριότερο- να συμμετέχει. Το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες δραστηριοτήτων: 1) Νόηση & στρατηγική, 2) Επιστήμη & τεχνολογία, 3) Φυσικά προϊόντα, μαγειρική & κήπος, 4) Χειροτεχνία & κόμικς, 5) Αθλητισμός, εθελοντισμός & δραστηριότητες υπαίθρου.

Info: Από τις 4 έως τις 13 Απριλίου, στο περίπτερο 6 της ΔΕΘ. Η τιμή εισόδου είναι 5€ κανονικό/3€ μειωμένο για ημερήσια επίσκεψη, 10€ κανονικό/5€ μειωμένο για εισιτήριο διαρκείας. Η είσοδος σε ΑΜΕΑ είναι ελεύθερη. Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο σωματείο ΑΜΕΑ Δόξα Αθλητικό Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Μακεδονίας-Θράκης, στο οποίο αγωνίζεται και ο παραολυμπιονίκης Ευάγγελος Καναβός.


n

Η Μνήμη του Σώματος

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης επιστρέφει στο ζήτημα της μνήμης με άξονα το σώμα ως μνημονικό τόπο. Η ομαδική έκθεση με τίτλο «Η Μνήμη του Σώματος» έχει ως θέμα την εναργή και ανεξέλεγκτη σωματική μνήμη, δίνοντας έμφαση στους τρόπους με τους οποίους ενεργοποιείται η μνημονική λειτουργία και μορφοποιείται σε καλλιτεχνική δημιουργία. Την έκθεση επιμελείται η Προϊσταμένη του ΚΣΤΘ, Ιστορικός Τέχνης, Συραγώ Τσιάρα. Μέσα από ποικίλα καλλιτεχνικά μέσα 14 Ελλήνων καλλιτεχνών -Λουκία Αλαβάνου, Μπάμπης Βενετόπουλος, Ζαφειρώ Γεωργιάδου, Λυδία Δαμπασίνα, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Μαίρη Ζυγούρη, Μαρία Λοϊζίδου, Πάνος Μπαλωμένος, Ράνια Μπέλλου, Ξενοφών Μπήτσικας, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Ελένη Παυλοπούλου, Ηλίας Πούλος, Αθηνά Τάχα- όπως το βίντεο, η περφόρμανς, η φωτογραφία, το σχέδιο, η ζωγραφική, το animation και η εγκατάσταση, αναζητείται η εικαστική προσέγγιση και επανερμηνεία της ενσώματης μνήμης, ατομικής και συλλογικής. Στο πλαίσιο της έκθεσης το έργο τέχνης γίνεται αντιληπτό ως ένα δυναμικό πεδίο στο οποίο δομούνται εικόνες, λόγοι, συναισθήματα και εμπειρίες, ενώ στην πορεία το ίδιο αυτονομείται και ακολουθεί τη δική του διαδρομή, ανεξάρτητη ακόμη κι από τις αρχικές προθέσεις του δημιουργού του.

Info: Από τις 29 Μαρτίου έως τις 3 Μαΐου 2014 στο ΚΣΤΘ στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι (Τ: 2310 593270). Ώρες και μέρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00.


n

«Σταγόνα – Σταγόνα»: Έκθεση για το νερό

«Το μέλλον που θέλουμε: Σταγόνα – Σταγόνα» είναι ο τίτλος έκθεσης αφίσας με θέμα το νερό, έναν πολύτιμο φυσικό πόρο, που διοργανώνει η Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Kέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UNRIC). Η έκθεση διοργανώνεται με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού (22 Μαρτίου). Στον χώρο της έκθεσης παρουσιάζονται 30 συμμετοχές που διακρίθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό διαφήμισης «Σταγόνα – Σταγόνα». Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η δημιουργία έντυπων διαφημίσεων με θέμα την ανάγκη για προστασία του πολύτιμου νερού. Συνολικά υποβλήθηκαν 3500 έργα από 45 ευρωπαϊκές χώρες. Νικήτρια αναδείχτηκε η συμμετοχή του Ιταλού Ντανιέλε Γκασπάρι με τίτλο «Η σπατάλη του νερού θα σκοτώσει τον μέλλον».

Info: Στο Φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, έως τις 30 Μαρτίου 2014.


n

Η Άλλη Πλευρά του Μπλε

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας κι ο Μπάμπης Στόκας έρχονται στη Θεσσαλονίκη για 3 Παρασκευές. Στο πλευρό τους, η Γεωργία Νταγάκη που παρασύρει με την ιδιαίτερη φωνή της και την κρητική λύρας της. Για 4 ώρες ξεσηκώνουν το κοινό με τα τραγούδια τους με ένα πρόγραμμα πολυσυλλεκτικό, τραγούδια από τις προσωπικές τους διαδρομές, τραγούδια αγαπημένα από τους 20 δίσκους των Πυξ Λαξ, αλλά και το «Είναι η αγάπη πόλεμος», το ντουέτο τους που μόλις κυκλοφόρησε. 10 χρόνια μετά τη διάλυση των Πυξ Λαξ, ο Φίλιππος Πλιάτσικας κι ο Μπάμπης Στόκας σε προσωπικά μονοπάτια αυτή τη φορά ξαναβρίσκονται στη σκηνή σε μια παράσταση που θέλει να ταξιδέψει το δικό μας μελαγχολικό μπλουζ μέσα από την ηπειρώτικη μουσική, την κοφτερή φωνή της κρητικής λύρας και να συναντήσει την Ελλάδα του σήμερα και την Ελλάδα του μέλλοντος.

Παράλληλα έλληνες και ξένοι ηθοποιοί όπως ο Γιώργος Χωραφάς και η Νάντια Σπηλιωτοπούλου ζωντανά με τη σκηνοθετική βοήθεια του Στάθη Λιβαθινού αλλά και μέσα από βίντεο η Κάτια Γέρου, ο Δημήτρης Ήμελλος και ο Αιμίλιος Χειλάκης, με την κινηματογραφική σκηνοθεσία της Γιολάντας Μαρκοπούλου, θα αποδώσουν ποιήματα της νεοελληνικής ποίησης, μεγάλων Ελλήνων ποιητών, έργα επίκαιρα στη σημερινή εποχή που βιώνουμε. Την επιμέλεια της βιντεοσκόπησης, του μοντάζ, των προβολών και τον σχεδιασμό των φώτων έχει όπως πάντα ο Περικλής Μαθιέλης και ο Γιώργος Κλαδούρης και τον ηχητικό σχεδιασμό ο Σάκης Πυριόχος. Οι μουσικοί που συμμετέχουν είναι οι Μανώλης Γιαννίκιος (τύμπανα), Δημήτρης Καρασούλος (ηλεκτρική κιθάρα), Ειρήνη Κετικίδη (ηλεκτρική κιθάρα), Κατερίνα Τεπελένα (βιολί), Ντίνος Μάνος (Μπάσο), Γιάννης Σκούταρης (Πλήκτρα), Γιώργος Παχύς (τζουράς).

Info: Από την Παρασκευή 28 Μαρτίου και για 3 Παρασκευές (4/4 και 11/4) στο «VOLVER live stage» (26ης Οκτωβρίου 23, περιοχή Σφαγεία, πρώην Vogue). Τηλέφωνο κρατήσεων: 6975855150.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ