- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Havana Club International Grand Prix
Μιλήσαμε με την Meimi Sanchez, την Global Brand Ambassador του Havana Club
Κάθε δύο χρόνια bartenders από όλο τον κόσμο διαγωνίζονται στην Αβάνα για τον τίτλο του καλύτερου Cantinero του Havana Club. Μιλήσαμε με τη Meimi Sanchez, την Global Brand Ambassador του Havana Club και μέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού.
Πώς άρχισες να ασχολείσαι με τον τομέα των διαγωνισμών για bartenders;
Ήμουν bartender και λάμβανα και εγώ μέρος σε διαγωνισμούς. Πήρα μέρος και στο συγκεκριμένο και πήρα την 3η θέση στη Μεγάλη Βρετανία.
Τι γνώμη έχεις για το επίπεδο των Ελλήνων bartenders;
Ήμουν και στους τρεις τελευταίους διαγωνισμούς στην Κούβα και οι Έλληνες bartenders τα πήγαιναν πάντα πολύ καλά και πάντα με εντυπωσίαζαν. Επομένως, περίμενα πολλά πράγματα από αυτούς και πραγματικά ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες μου.
Ποιες ευρωπαϊκές χώρες θεωρείς πως έχουν το υψηλότερο επίπεδο σε bartenders;
Η Πολωνία με εξέπληξε, η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία ήταν πάντα πολύ δυνατές σε αυτό τον τομέα. Όσο ταξιδεύουν οι bartenders, τόσο μαθαίνουν κάτι καινούργιο και το φέρνουν στη χώρα τους. Με αυτό τον τρόπο, όλη η Ευρώπη εξελίσσεται ταυτόχρονα και γίνεται όλο και πιο δυνατή σε αυτό τον τομέα.
Όσον αφορά στον τελικό του διαγωνισμού στην Κούβα, τι είναι αυτό που ψάχνεις στο νικητή;
Ψάχνω για κάποιον που να μπορεί να ενσαρκώσει την κουβανέζικη κουλτούρα, να φτιάχνει φανταστικά ποτά, να καταλαβαίνει τα κουβανέζικα κοκτέιλ και την ιστορία τους και να μπορεί να συνεργαστεί μαζί μας αργότερα ως παγκόσμιος αντιπρόσωπος του Havana Club.
Γιατί πιστεύεις πως το Havana Club είναι το καλύτερο συστατικό για τα κοκτέιλς;
Σου αρέσει το Mai Tai; Το Daiquiri; To Cuba Libre; Όλα αυτά τα ποτά είναι από την Κούβα και περιέχουν κουβανέζικο ρούμι. Τα καλύτερα κοκτέιλς με ρούμι στον κόσμο προέρχονται από την Αβάνα. Γι’ αυτό πιστεύω πως το Havana Club είναι το καλύτερο συστατικό.
Πώς πιστεύεις πως βοηθούν έναν bartender αυτού του είδους οι διαγωνισμοί;
Μαθαίνει πολλά από αυτούς τους διαγωνισμούς. Όταν ήμουν bartender και πήγαινα στους διαγωνισμούς και έβλεπα τι έκαναν οι άλλοι, την τεχνική τους, τον τρόπο παρουσίασης, τα υλικά που χρησιμοποιούσαν, πάντα μάθαινα κάτι καινούργιο. Επίσης, ως bartender πρέπει να μάθεις τον τρόπο να προωθείς τον εαυτό σου και μέσα από αυτούς τους διαγωνισμούς έρχεσαι σε επαφή με ανθρώπους με εμπειρία και αυτή είναι μια διαδικασία που σε εξελίσσει.
Ποιο είναι το αγαπημένο σου κοκτέιλ;
Το Daiquiri είναι ένα ποτό που μπορώ να πιω σε οποιοδήποτε μέρος, με οποιοδήποτε καιρό και οποιαδήποτε διάθεση. Για μένα είναι το τέλειο κοκτέιλ.
Οι Έλληνες φιναλίστ και ο νικητής
Οι δέκα Έληνες φιναλίστ για το 10ο Havana Club International Grand Prix ήταν: Παναγιώτης Γκοβάτσος, Κωνσταντίνος Καπνιάρης, Γιάννης Καραβίας, Λευτέρης Μπρούπης, Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Σαμαράς, Γιώργος Σαρμαντάς, Αλέξανδρος Σουρμπάτης, Ηλίας Στεργιόπουλος, Άρης Χατζηαντωνίου και είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις συνταγές τους ζωντανά, στον ελληνικό τελικό που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26/2 στην Αθήνα.
Ο Αλέξανδρος Σουρμπάτης είναι ο bartender που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Τελικό της Αβάνας τον Ιούνιο του 2014.
Ο ίδιος δήλωσε: «Ο διαγωνισμός είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και δυσκολότερους παγκοσμίως. Όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα ένιωσα δικαιωμένος για τις προσπάθειες που έκανα τόσα χρόνια και περήφανος γιατί ανάμεσα σε 10 ικανότατους συναδέλφους κατάφερα να πάρω το εισιτήριο για τον παγκόσμιο τελικό».
Το coctail του νικητή
Miramar Agria
Υλικά
65 ml Havana Club Selecciόn de Maestros
25 ml λικέρ γιαουρτιού με γεύση καρύδα
10 ml σπιτικό liqueur falernum
20 ml φρέσκο χυμό από λεμόνι και lime
2 σταγόνες bitters περγαμόντο
μισό ασπράδι από βιολογικό αυγό
Εκτέλεση
Προσθέστε όλα τα συστατικά σε ένα μεταλλικό shaker, αλλά μόνο τη μία σταγόνα του bitters περγαμόντο. Χρησιμοποιήστε ασπράδι βιολογικού αυγού από το ψυγείο. Η μυρωδιά του αυγού γίνεται λιγότερο αισθητή. Χρησιμοποιήστε χυμό από λεμόνι και lime για να πλησιάσετε πιο κοντά στη γεύση του κουβανέζικου λεμονιού. Προσθέστε πάγο και ανακινήστε δυνατά. Σουρώστε και πετάξτε τον πάγο. Ανακινήστε πάλι χωρίς τον πάγο. Αυτή η τεχνική ονομάζεται αντίστροφο dry shake και δημιουργεί πολύ περισσότερο αφρό σε σχέση με το συνηθισμένο dry shake. Σερβίρετε το κοκτέιλ σε sour glass και προσθέστε στην κορυφή τη δεύτερη σταγόνα του bitters περγαμόντο μαζί με ένα κλωναράκι δυόσμο. Το κοκτέιλ είναι έτοιμο για σερβίρισμα.