Αρχειο

Εξάρχεια: η γειτονιά που ποτέ δεν κοιμάται

Διασκέδαση, φαγητό & αγορές

50591-153528.jpg
Μαρία Κοραχάη
ΤΕΥΧΟΣ 471
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
61974-137004.jpg

Εδώ που τα golden boys είναι υπό διωγμό, ο ουρανός είναι κόκκινος και τα στενά πιο σκοτεινά, εδώ που οι τοίχοι τα λένε καλύτερα από μας, περπατάς και δεν χορταίνεις να χαζεύεις, καλημέρα κυρ-Χρήστο, έναν καπουτσίνο, ωραία μέρα σήμερα ε; Απ’ την Καλλιδρομίου και τη Ζωοδόχου πηγής ως την Ακαδημίας, έτσι είναι τα Εξάρχεια. Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, ένα εναλλακτικό γκέτο για ανήσυχα πνεύματα. Το μεγάλο underground στέκι με τους δικούς του κανόνες.

Τα λάτρεψα. Απ’ την πρώτη μέρα. Μένω ήδη λίγους μήνες και είναι σαν να μην έφυγα ποτέ. Λάτρεψα τη ζωηράδα τους, τη φασαρία που έρχεται όταν ανοίγεις τα παράθυρα, δυο γείτονες που καλημερίζονται φωναχτά και ανταλλάσσουν πειράγματα για το χθεσινό αγώνα, «ΟΟΟ ΠΑΛΙΑΤΖΗΗΗΣ» τις Κυριακές, τα κορναρίσματα, τα χαζόγελα των ξενύχτηδων τα ξημερώματα, οι χιλιοπατημένες γόπες στο πλακόστρωτο της Βαλτετσίου, μικρά καθημερινά τεκμήρια ότι η πόλη είναι ζωντανή. Φωνάζει, γελάει, κλαίει, ξενυχτάει, ερωτεύεται. Και τούμπαλιν. Ξυπνάω και ανοίγω τα παράθυρα.

Το κέντρο είναι η γειτονιά των αισθήσεων. Χαζεύεις μπαλκόνια, σκαλιστές κολόνες, τύπους με τζίβες στην πλατεία, αγάπες που ξεθώριασαν στους τοίχους, μυρίζεις γεμιστά, ανθισμένα γιασεμί, παίρνεις ένα σουβλάκι στο χέρι και περπατάς. Φτάνεις στη Βαλτετσίου. Στάση στην ταβέρνα του κύριου Αχιλλέα που είναι εκεί από το 1978. Στο τέταρτο που μιλούσαμε πάνω από δέκα άνθρωποι σταμάτησαν να τον χαιρετήσουν. Ο κύριος Αχιλλέας είναι απ’ τις σταθερές αξίες των Εξαρχείων. Απ’ το μαγαζί του, τη «Ροζαλία», πέρασαν γενιές και γενιές. Διάσημοι και άσημοι, από comme il faut κυρίες και ανθρώπους του πνεύματος μέχρι κυνηγημένους πιτσιρικάδες από τα ματ που έτρεξαν να κρυφτούν «μέχρι να σταματήσει ο χαμός, κυρ-Αχιλλέα». Δεκάδες ιστορίες να διηγηθείς κι άλλες τόσες να ακούσεις.

Στα Εξάρχεια θα βρεις απ’ όλα. Κι απ’ τα καλά κι απ’ τα κακά. Είναι μια μικρογραφία της πόλης μέσα στην πόλη. Ένας ζωντανός οργανισμός με τα δικά του φθοροποιά στοιχεία σαν αναπόσπαστο κομμάτι του. Εδώ όλες οι φυλές χωράνε και συνυπάρχουν αρμονικά σε μικρά παράλληλα σύμπαντα. Δίπλα στους τζιβάτους που αράζουν στην πλατεία με μπίρες και μουσική απ’ το κινητό θα δεις καλλιτέχνες, γιατί ανέκαθεν τα Εξάρχεια ήταν στέκι καλλιτεχνών, ενώ φτάνοντας Χαριλάου Τρικούπη χορταίνει το μάτι σου γραβάτα και χαρτοφύλακα. «Άμα δεν συμβιβαστείς δεν μπορείς να μείνεις. Σε διώχνει ο τόπος», τα λέει σωστά ο κύριος Αχιλλέας.

Οι ΒΠ φίλοι μου με κοροϊδεύουν. «Δεν μπορώ ούτε να κοιμηθώ σπίτι σου από τη φασαρία. Πώς αντέχεις;» Κι εγώ αναρωτιέμαι με τη σειρά μου πώς περνάει η μέρα στα προάστια. Η ησυχία τους μου θυμίζει την παθητικότητα απέναντι στα μεγάλα προβλήματα. Δεν με ηρεμεί, με τρομάζει. Νομίζω ότι όλοι κατά βάθος έχουμε ανάγκη από λίγη φασαρία. Λίγη αδρεναλίνη, ένα ταρακούνημα, ένα ξυπνητήρι. Κάτι να μας θυμίζει ότι η πόλη είναι ζωντανή, ότι δεν είμαστε μόνοι. Γιατί τι στο καλό νομίζετε ότι είναι η ευτυχία; Στιγμές. Μια καλημέρα απ’ τον καφετζή και ένα μισοσβησμένο «σ’ αγαπώ» στον τοίχο.


Διασκέδαση, φαγητό & αγορέςn

Άμα Λάχει

Μπήκαμε και ξαναζήσαμε τα καλοκαίρια που περάσαμε σε αυλές φίλων στα νησιά. Ιστορικό νεοκλασικό που ήταν δημοτικό σχολείο, με φοβερή αυλή με νεραντζιές, λεμονιές και λουλούδια, τραπεζάκια παραδοσιακού καφέ και ανοιξιάτικη διάθεση. Πάνω μεζεδοπωλείο και κάτω γαλλικό μπιστρό, η «Νεφέλη» και η «Βιολέτ», αντίστοιχα. Πάνω ελληνικοί, παραδοσιακοί μεζέδες και κάτω αυθεντική γαλλική κουζίνα διεθνείς γεύσεις και ατμοσφαιρική διάθεση. Το σημειώσαμε ήδη με φωσφορούχο στη λίστα με τα ρομαντικά μέρη για πρώτο ραντεβού.

Στης Νεφέλης, Καλλιδρομίου 69, 210 3845978

Chez Violette, Μεθώνης 66, 210 3845974


n

Ριφιφί

Ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις με παραδοσιακά υλικά από όλη την Ελλάδα, από τις Πρέσπες μέχρι την Κρήτη. Η ποιότητα των υλικών είναι πρώτο μέλημα: Τα κρέατα είναι νωπά και ελληνικά, φρέσκα ζυμαρικά που βράζονται τη στιγμή της παραγγελίας σας, τα αρωματικά βότανα παραγωγής τους, τα ψάρια φρεσκότατα και κάθε μέρα θα βρείτε αρκετά πιάτα ημέρας στην κατσαρόλα ή το φούρνο. Μπορείτε να κάτσετε και στα πολύ ωραία τραπεζάκια της Μπενάκη. Για delivery: 210 3300238.

Εμ. Μπενάκη 69 & Βαλτετσίου, 210 3300237, www.rififi-restaurant.gr


n

Στα Ντουζένια

Καθ’ όλα παραδοσιακό, με ρεμπέτικη μουσική και ωραία μεζεδάκια, άνοιξε μόλις τον Φεβρουάριο. Πέρα από τη ζωηρή διάθεση και το καλό φαγητό, πολλές φορές την εβδομάδα έχει live με νέα παιδιά και έχει καταφέρει να μαζεύει πολύ νέο κόσμο. Από ποτό και φαγητό τα έχει όλα: οινόμελα, ρακόμελα, ούζα και κρασί με μεγάλη ποικιλία μεζέδων για να τα ευχαριστηθείς.

Στουρνάρη 6, 210 3300915,

fb: Στα Ντουζένια - Μουσικό Μεζεδοπωλείο


n

Foodie Bar

Επάνω στο τραπεζάκι του σαλονιού μας ή στο γραφείο υπάρχει και ένα προσπέκτους του Foodie. Από τα πιο γνωστά ντελιβεράδικα του κέντρου, προσεγμένο, με πολύ καλό φαγητό, σε πολύ καλές τιμές. Ήσυχο και καθαρό περιβάλλον, τα κρέατα είναι ντόπια, έρχονται από την Καστοριά, και οι σαλάτες πολύ νόστιμες. Για τους μακαρονάδες έχει 6-7 συνταγές, πρόκληση είναι και το μπέργκερ. Και online delivery.

Ακαδημίας 84, 210 3300334


n

Pinocchio

Καλαίσθητο και φιλόξενο all day bar restaurant, με εξαιρετική κουζίνα η οποία σερβίρει μέχρι τις 2 τη νύχτα. Ανοιχτό από το πρωί για καφέ, με μουσικές funky και soul, διαφορετικούς djs και συχνά πάρτι, για τα οποία μπορείτε να ενημερώνεστε από τη σελίδα στο Facebook. Το Pinocchio είναι και καλλιτεχνικό στέκι και έχει καταφέρει να κάνει πραγματικότητα αυτό που ήθελε από την αρχή: να κάνει τη διασκέδασή μας σαν παραμύθι.

Ιπποκράτους 56, 210 3605353, fb: Pinocchio Bar-Restaurant


n

Βuy or Die

Πάνω στην πλατεία Εξαρχείων βρίσκεται μια μικρή πέτρινη μαύρη τρύπα. Τρία σκαλοπάτια κάτω από τη γη, τα vintage σεμεδάκια της γιαγιάς συναντούν τις kitch νεκροκεφαλές από γκλίτερ και το baroque χρυσό κλουβί με τα ρούχα. Αισθάνεστε ότι θα πεθάνετε από την πλήξη και την αποτελμάτωση; Don’t die. Buy. The Bar. Εδώ το πάρτι δεν σταματά ποτέ. *Τα κατοικίδια είναι ευπρόσδεκτα. Οι κανονικοί άνθρωποι, όχι.

Θεμιστοκλέους 68, 213 0294158, fb: Buy or Die the bar


n

Πρωτοπορία

Με αφορμή τα 40 της χρόνια, μας κάνει 40% έκπτωση σε όλους τους τίτλους και όπως πάντα θα βρεις πολλές εκδόσεις και μεγάλη ποικιλία, βιβλία λογοτεχνικά, ιστορικά, ψυχολογικά, παιδικά, εγκυκλοπαιδικά και πολλά cd, αξεσουάρ, δώρα, ξύλινα παιχνίδια. Θα βρεις από μινιατούρες παλιών αυτοκινήτων, μολυβοθήκες για σένα, μέχρι ξύλινο αλογάκι για το ανιψάκι σου. Extra tip: Πολλά κομμάτια της κλασικής λογοτεχνίας σε e-book.

Γραβιάς 3-5, 210 3801591


n

Πολυχώρος Μεταίχμιο

Ένας πραγματικός πολυχώρος πολιτισμού, με συνεχείς και πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις. Ανάμεσα στα άλλα, πραγματοποιούνται σεμινάρια και εργαστήρια για ενηλίκους με άξονα το βιβλίο και την ανάγνωση, τη γλώσσα, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, με τον Πολυχώρο να είναι πλέον πιστοποιημένο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Επιπέδου 1, ενώ τα απογεύματα της Παρασκευής και του Σαββάτου είναι αφιερωμένα στους μικρούς αναγνώστες. Μάθετε περισσότερα για τις νέες ενότητες Cinema Therapy και Nobel Pop και βάλτε στο ημερολόγιό σας την 5η Μαρτίου και τη συζήτηση «Τα e-books και το μέλλον της ανάγνωσης».

Ιπποκράτους 118, 211 3003580, www.metaixmio.gr/polychoros


n

Jack in the Box

Το αγαπημένο Box τέθηκε υπό νέα διεύθυνση, ανακαινίστηκε και άλλαξε διάθεση, βάζοντας στο πρόγραμμα πολύ καλά κοκτέιλ και soul, funk, trip hop και alternative rock μουσικές. Ο κόσμος αρχίζει να έρχεται από τις 3 το μεσημέρι για το πρώτο ποτό μετά τη δουλειά, όσο περνάει η ώρα η μουσική δυναμώνει, ενώ μέχρι τις 20.00 έχει happy hour και τα κοκτέιλ κάνουν 6 ευρώ. Extra tip: Κατά καιρούς διοργανώνουν live με νέες μικρές μπάντες που δεν τις ήξερες, αλλά ανακαλύπτεις ξαφνικά ότι παίζουν τέλεια.

Κωλέττη 4, 210 3802035, fb: BOX Jack in the box


n

Playhouse

Πολύχρωμο και φιλικό, το Playhouse στη Βαλτετσίου είναι το μέρος όπου ανακαλύφθηκε η λέξη «παιχνιδογνώστης». Με διακόσμηση βγαλμένη από τα παραμύθια, ζεστό, με τη μεγαλύτερη συλλογή επιτραπέζιων παιχνιδιών, τέλειο καφέ και σοκολάτα σε πολύ καλές τιμές και συχνά events και πανελλήνια πρωταθλήματα, όπως πρωτάθλημα tichu, RPG, καραόκε κ.ά. Το μαγαζί είναι dog-friendly, ενώ για τους ποδηλάτες προσφέρεται 10% έκπτωση και χώρος για να αφήσουν το ποδήλατό τους στην πίσω αυλή. Ένας χώρος όπου μπαίνεις και μετανιώνεις για το χαμένο χρόνο που πέρασες σε θλιβερά καφέ κοιτώντας το ρολόι σου.

Βαλτετσίου 49, 210 3821200, fb: Playhouse Athens


n

Ρακουμέλ

Αυθεντικό ρακάδικο, με πρώτες ύλες φερμένες από την Κρήτη και ατμόσφαιρα που τους χωράει όλους. Θα έρθουν στο τραπέζι σας χοχλιού μπουμπουριστοί, γαμοπίλαφο με γίδα βραστή, απάκι, λουκάνικο ξυδάτο, μαραθόπιτα και άλλα τέτοια ωραία και θα κλείσετε με την περίφημη σφακιανή πίτα με μέλι. Ανοιχτά κάθε μέρα εκτός Κυριακής και αργιών, από τις 13.00 έως τις 3.00.

Εμ. Μπενάκη 71, 210 3800506, fb: rakoumel


n

Blackbird

Το γνωστό ροκάδικο της Κλεισόβης σε δύο stage πλέον, όπου στον κλασικό επάνω χώρο που το έκανε γνωστό προστέθηκε το πολύ ατμοσφαιρικό υπόγειο 120 τ.μ., με συχνά live και parties, διακοσμημένο με γκράφιτι από τον Alex Martinez. Ανοιχτό από το πρωί για ζαπατίστικο καφέ 100% Arabica, καθαρά ποτά €5 και μπίρα με το λίτρο €5. Μη χάσεις το μασκέ πάρτι το Σάββατο 1/3 και στα δύο stages.

Κλεισόβης 5, πλ. Κάνιγγος, 210 3300557


n

Barhelona

Ένας πολύ ζεστός χώρος που αγαπάει την jazz και το καλό κρασί. Τζαζ τζαμαρίσματα από σπουδαίους Έλληνες μουσικούς κάθε Παρασκευή και Σάββατο, μουσικές εκπλήξεις τις Πέμπτες, ατμόσφαιρα Νέας Υόρκης, πολλές ελληνικές ετικέτες από μικρούς παραγωγούς, που μπορείτε να συνοδεύσετε με γευστικές ποικιλίες αλλαντικών και τυριών, σολομό και άλλα νόστιμα.

Εμ. Μπενάκη 42, 210 3816262, fb: Barhelona-Cafe


n

Astra Rasta

Από τα πρώτα εναλλακτικά κομμωτήρια, επιμένει στα οικολογικά (βαφές και styling). Η Αστρινιώ σε κουρεύει σε στεγνά μαλλιά για ένα εξατομικευμένο αποτέλεσμα και η Lenka σου κάνει man-ped και αποτρίχωση. Τα ράστα σου θα γίνουν με το βελονάκι. Αν πιστεύεις στο φεγγάρι και τις επιρροές του, ακολούθησε το σεληνιακό ημερολόγιο για να έχεις όμορφα μαλλιά, νύχια και δέρμα.

Εμ. Μπενάκη 100, 210 3801725, fb: Astra Rasta, Art-Cut, site: www.art-cut.gr


n

Πωλείται

Παλιό, διάσημο, αγαπημένο, είναι το πρώτο μπαράκι που άνοιξε στο σταυροδρόμι με τις καφετέριες του φοιτητόκοσμου στην Κωλέττη. Με ροκ και έθνικ μουσικές, πολύ συχνά πάρτι και πολύ φιλόξενο προσωπικό, από νωρίς το πρωί για καφέ μέχρι αργά, όσο πάει, ανάλογα τη διάθεση. Δοκίμασε σπιτικό κρασί και ποπ κορν από τα χέρια της κυρίας Αλεξάνδρας.

Κωλέττη 9, 215 5204518, fb: Πωλείται Booze n’ Coffee


n

Μαύρος Γάτος

Aν ο Louis Armstrong ζούσε στην Αθήνα το στέκι του θα ήταν σίγουρα ο Μαύρος Γάτος. Παλιά καλά τζαζ και μπλουζ κομμάτια σε ένα νεϋορκέζικο περιβάλλον με τους νονούς της τζαζ να μας παρακολουθούν από τους τοίχους. Κάθε βράδυ πολύς κόσμος, ωραία ατμόσφαιρα, τζαμαρίες ολόγυρα και μεγάλη χορταστική μπάρα, όλα τα κλασικά κοκτέιλ και πολύ καλές τιμές. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Κωλέττη 40-42, 210 3800518, fb: Μαύρος Γάτος Bar


n

Ροζαλία

Παραδοσιακή εξαρχειώτικη ταβέρνα, βρίσκεται εκεί από το ’78 και από τα τραπέζια της πέρασε όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος και μη. Δεκαετίες και δεκαετίες, ο Αχιλλέας Σεβαστόπουλος είναι πλέον κάτι παραπάνω από ξακουστός. Πας για την ήσυχη πράσινη αυλή, τα καταπληκτικά μαγειρευτά το μεσημέρι και τα ψητά το βράδυ, για τις δροσερές σαλάτες του όλες τις ώρες της ημέρας. Αν, μάλιστα, είναι η πρώτη σου φορά, πιάνεις θέση δίπλα στον κύριο Αχιλλέα που κάθεται συνήθως έξω και τον ρωτάς να σου πει ιστορίες για την πόλη. Ξέρει πολλές.

Βαλτετσίου 58, 210 3302933


n

Αλεξανδρινό

Έξω ίσως να βρέχει. Μπαίνεις μέσα για να βρεις την ανθρώπινη επικοινωνία αρωματισμένη από τα κρουασάν και τη γαλλική κρεμμυδόσουπα. Παραγγέλνεις ένα φλιτζάνι καφέ, φτιαγμένο από τα χεράκια της Mrs Rose, ή ένα ποτήρι κρασί για να συνοδέψεις το βιβλίο σου. Μπορεί να περιμένεις κάποια συντροφιά. Στα βήματα μιας μουσικής που ταξιδεύει από manouche μέχρι Τσιτσάνη, με την υγρασία να μένει απ’ έξω, σε μια συζήτηση που κλέβει μυρωδιές καλών κρασιών και ψημένου ψωμιού, ανακαλύπτεις πως η Ελλάδα δεν θα σε πληγώσει όπου κι αν την ταξιδέψεις. Μέσα σε ακούσματα παρισινά, σε χρώματα αλεξανδρινά, βρίσκεις μια Αθήνα που μπορείς ν’ αγαπήσεις. Κι ίσως να μη βρέχει πια, όταν βρεθείς πάλι έξω.

Εμ. Μπενάκη 69Α, 210 3827780


Φωτό: Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Στάθης Καλλιγέρης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ