Αρχειο

Πήγαινε παντού, νιώσε Ξεσσαλονίκη

Πού να πας, τι να δεις, τι να ακούσεις

59266-137646.jpg
Soul Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
60693-121170.jpg

Πολιτικές γελοιογραφίες στην Ημαθία

Μια έκθεση πολιτικής γελοιογραφίας εγκαινιάζει το μελικιώτικο καρναβάλι. Δυο σημαντικοί πολιτικοί γελοιογράφοι, ο ένας της παλιάς γενιάς και «πατριάρχης» του είδους, ο Βασίλης Χριστοδούλου, και ο άλλος κατά βάση κοινωνικός καλλιτέχνης, ο Νίκος Τερζής, της νεότερης που κάνει καριέρα στην Ευρώπη με έδρα την Στοκχόλμη. Και οι δύο στην έκθεση αυτή σε μια παράλληλη ανάγνωση-πορεία από το πενάκι στο κομπιούτερ αφηγούνται τα διαχρονικά και πάντα κακώς κείμενα της πολιτικής και κοινωνικής μας ζωής.

Info: Από το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου έως και τις 30 Ιουλίου, στο Εθνογραφικό Μουσείο Γιώργη Μελίκη (Αγίου Νικολάου 4, Μελίκη Ημαθίας, τηλ. 2331081274) . Επιμέλεια έκθεσης Μανόλης Γιανναδάκης


n

Κινηματογραφικά Διαμάντια από την Ουγγαρία

Διακεκριμένοι δημιουργοί του ουγγρικού σινεμά με βραβευμένες ταινίες–σταθμούς που έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή σελίδα στον παγκόσμιο κινηματογράφο, πρωταγωνιστούν στο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης. Οι ταινίες του αφιερώματος αποτυπώνουν καθοριστικές πολιτικές και κοινωνικές αναταράξεις και ανατέμνουν τη γυναικεία ψυχοσύνθεση και τις διαπροσωπικές σχέσεις, μέσα από ήρωες που ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τις ταινίες «Η φράση που δεν τέλειωσε ποτέ» του Ζόλταν Φάμπρι (1975), «Η υιοθεσία» της Μάρτα Μετζάρος (1975), «Μια πολύ ηθική νύχτα» του Κάρολι Μακ (1977) και «Εμπιστοσύνη» του Ίστβαν Ζάμπο (1980).

Info: Από την Πέμπτη 13 έως και την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014 στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α’, Λιμάνι). Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη). Κάρτα μέλους: 1 ευρώ.


n

Χριστόφορος Ζαραλίκος, stand up comedy

Ο «όρθιος κωμικός» Χριστόφορος Ζαραλίκος επανέρχεται! Με αστείρευτο χιούμορ σατιρίζει τη φαιδρή πλευρά της καθημερινότητας, παίζει με το κοινό και ως γνήσιο πειραχτήρι δεν αφήνει τίποτα ασχολίαστο! Μια απρόβλεπτη και προκλητική παράσταση, με άφθονο γέλιο, εγγυημένο κέφι, τρελή διάθεση και ανατρεπτικό χιούμορ, διαλόγους με το κοινό.

Info: Πέμπτη 13 και Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στο Club/Μύλος. Προπώληση 5€, Είσοδος 7€. Οι πόρτες ανοίγουν στις 9μμ. Τηλ Κρατήσεων και πληροφοριών: 2310504014, 6986924600.


n

Ορφέας Περίδης Live

Ο Ορφέας Περίδης, μετά τις φετινές πολύ επιτυχημένες εμφανίσεις του στην Αθήνα, έρχεται για μια μοναδική εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη. Μαζί του φέρνει αγαπημένα τραγούδια, όπως το «Αχ να σε δω», «Τα τσιγάρα», «Παραμύθι», «Ζηλεύει η νύχτα» και πολλά άλλα.

Info: Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, στο Block 33. Προπώληση: 10€, Ταμείο: 12€. Πληροφορίες για κρατήσεις: 2310533533, 6987147221 (what’s up). Οι πόρτες ανοίγουν στις 22.00.


n

Σίλας Σεραφείμ, «Οδηγίες Κρίσης ΙΙ»

Ο Σίλας Σεραφείμ δίνει το στίγμα των παραστάσεών του: «Επειδή πολλά πράγματα έχουν μείνει αδιευκρίνιστα, Οδηγίες Κρίσης. Γιατί, βασικός στόχος της κυβέρνησης… είναι να βρει στόχους. Γιατί, ο Σαμαράς όταν έλεγε ανάπτυξη, μάλλον εννοούσε του ναζισμού. Γιατί, δεν ξέρω πώς το κάνει η κυβέρνηση αλλά όσο προσπαθεί για την ανάπτυξη, αυξάνεται η ανεργία. Γιατί, όλοι πρέπει να βάζουμε στόχους. Για παράδειγμα προσπάθησε να κάνεις ευτυχισμένη μια γυναίκα. Θες δυσκολότερους; Προσπάθησε να κάνεις ευτυχισμένη τη γυναίκα σου. Γιατί η φοροδιαφυγή δε θα παταχθεί αν δε μπει ποτέ στα μπουζούκια, σύστημα εισροών- εκροών. Γιατί, ο Νιγηριανός πιτσιρικάς που πουλάει cd στα φανάρια είναι λαθρομετανάστης ενώ ο νιγηριανός πιτσιρικάς που πάει στο NBA είναι Έλληνας. Γιατί, ο Οιδίποδας πήγε με τη μάνα του κι έβγαλε τα μάτια του. Γιατί, ο Θεός μπορεί να είναι μεγάλος αλλά δεν ξέρουμε ποιος από όλους. Γιατί, εμείς έχουμε τις οδηγίες. ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΡΙΣΗΣ ΙΙ».

Info: Δευτέρα 17 και Τρίτη 18 Φλεβάρη Και Δευτέρα 24 και Τρίτη 25 Φλεβάρη στο Φουαγιέ του Θεάτρου Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2, τηλ. 2310 262 051). Έναρξη 9.00μμ. Είσοδος: 10€.


n

Οι Δρόμοι του Κουδουνιού

Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης διοργανώνει τους «Δρόμους του Κουδουνιού». Εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, συνέδρια, ημερίδες. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 23/2, με την Πομπή Κωδωνοφόρων στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Από τον Λευκό Πύργο έως την πλατεία Αριστοτέλους, μέσω της Λεωφόρου Νίκης. Παράλληλα θα προσφέρονται στον κόσμο παραδοσιακά κεράσματα. Η παρουσία των ομάδων θα συνεχιστεί σε μικρότερες πλατείες (Αγίας Σοφίας, Άθωνος, Πεζόδρομος Δ. Γούναρη, Φαναριωτών, Μοριχώβου, Πλατεία εμπορίου, Άγαλμα Βενιζέλου, Ι. Δέλλιου, Πεζόδρομο Ικτίνου). Οι «Δρόμοι του κουδουνιού» είναι μια δράση για τα έθιμα της κωδωνοφορίας στον ευρωπαϊκό χώρο και αναζητά τα κοινά στοιχεία στα δρώμενα της κωδωνοφορίας με την καταγραφή της ποικιλομορφίας τους.

Info: Από τις 16 Φεβρουαρίου. Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης: Βασ. Όλγας 68, 54642 Θεσ/νίκη. Τηλ.: 2310 830591, 2310 889840


n

Original Copies

Μια έκθεση από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΤΑΜ) και το Δυναμό, φιλοξενεί έργα των φοιτητών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του ΤΑΜ «Συμβιώσεις» από το εργαστήριο που επιμελήθηκαν οι αρχιτέκτονες Κατερίνα Κοτζιά και Κορίνα Φιλοξενίδου (k&karchitects) την άνοιξη του 2013. Η αντιγραφή στην αρχιτεκτονική, όχι ως μηχανιστικός τρόπος αναπαραγωγής δελεαστικών μορφών ή στιλιστικών προτύπων, αλλά ως ερευνητική και συνθετική διαδικασία, είναι ο άξονας γύρω από τον οποίο διαμορφώθηκε το εργαστήριο σχεδιασμού. Μέσα από τη διερεύνηση των μηχανισμών της αντιγραφής και τον προσδιορισμό των ορίων της, αναζητούνται νέοι τρόποι προσέγγισης του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής σκέψης. Συμμετέχουν με έργα τους οι φοιτητές: Ελένη Δανεσή, Στέφανος Ζήρας, Αναΐτ Καραογλανιάν, Ελίνα Λέτσιου, Μιχάλης Μαλαπάνης, Αφροδίτη Μαραγκού, Σάρρα Μάτσα, Βιολέτα Μπαμπατζιά, Θάνος Μπιμπίσης, Σπυριδούλα Νότου, Λουΐζα Παπαδημητρίου-Δούκα, Φάνης Ρούσσος, Γιάννης Σαλεσιώτης, Νατάσα Φερεντίνου, Δήμητρα Χατζηανδρέου

info: Από την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου έως τις 7 Μαρτίου, στο ΔΥΝΑΜΟ project-space (Τύπου 5, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 522 672). Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Πα.: 17:00-21:00, Σα.: 12:00-16:00.


n

Insenso του Δημήτρη Δημητριάδη

Κατά τα τέλη της αυστριακής κατοχής της Ιταλίας (1860) και ενώ κορυφώνεται το αντιστασιακό κίνημα στη Βενετία, η Κόμισσα Λίβια Σερπιέρι ερωτεύεται τον υπαξιωματικό του αυστριακού στρατού, Φράντς Μάλερ. Τυφλωμένη από την απελπισία όταν την εγκαταλείπει, τον καταδίδει ως λιποτάκτη. Εκείνος συλλαμβάνεται αμέσως και εκτελείται. Στο Insenso, η κόμισα συνεχίζει να ζει. Διασχίζει τους αιώνες, μη μπορώντας να πεθάνει, απελπισμένη, όχι γιατί πρόδωσε τον εραστή της, αλλά γιατί δεν τον σκότωσε με τα ίδια της τα χέρια, πράξη με την οποία, όπως πιστεύει, θα της ανήκε ολοκληρωτικά. Στην προσπάθειά της να τον ιδιοποιηθεί, καταλήγει να ταυτιστεί μαζί του.

Ταυτότητα της παράστασης: Συγγραφέας: Δημήτρης Δημητριάδης, Σκηνοθεσία: Δαμιανός Κωνσταντινίδης, Κοστούμι-φωτισμοί: Έλενα Κώτση με τη βοήθεια του Απόστολου Αποστολίδη, Επιμέλεια κίνησης: όλη η ομάδα με τη βοήθεια της Ελίζας Γκιλιοπούλου, Μακιγιάζ: Μελίνα Γλαντζή, Βίντεο: Κώστας Καρύδας, Κατασκευή κοστουμιού: Φούλη Βουτσά, Ερμηνεία: Αναστάσης Δ. Ροϊλός

Info: Από τις 12 έως τις 16 Φεβρουαρίου 2014. Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη-Σάββατο 21:00, Κυριακή 20:00. Τιμή εισιτηρίου: Κανονικό 12€, Μειωμένο 10€. Στο Θέατρο Αυλαία (Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ. πλευρά Τσιμισκή, τηλ. 2310237700 και 2310237703).


n

Μπαζάρ βιβλίου

Μετά τη μεγάλη επιτυχία των προηγούμενων διοργανώσεων, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού Β. Α. Ευρώπης αποφάσισε να κάνει νέο bazaar βιβλίου στο «Κατώι του Βιβλίου». Η έκπτωση στα βιβλία θα γίνεται περισσότερο από 70% στους 20000 τίτλους βιβλίων που πολλά απ’ αυτά θα πωλούνται 0,50 , 1, 2 και 3 ευρώ. Στη διοργάνωση θα πάρουν μέρος περισσότεροι από 200 εκδότες απ’ όλη την Ελλάδα δίνοντας την ευκαιρία στο βιβλιόφιλο κοινό να αποκτήσει τα βιβλία που θέλει σε συμβολική τιμή.

Info: Στο «Κατώι του Βιβλίου» (Αριστοτέλους 6), από την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου έως τις 17 Απριλίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ