Αρχειο

Χρόνια Πολλά Facebook

Ο βασιλιάς των social networks γίνεται 10 χρονών

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
60090-120063.jpg

Όταν είμαι σπίτι και δεν έχω τι να κάνω, πολλές φορές ανοίγω το laptop και μπαίνω στη σελίδα του facebook να «σκοτώσω» λίγο την ώρα μου. Φαντάζομαι ότι κάποια ανάλογη επιθυμία θα είχε κι ο Mark Zuckerberg όταν άραζε στον κοιτώνα του πανεπιστημίου Harvard, μόνο που δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο τότε, οπότε είπε να φτιάξει κάτι. Ήταν Φεβρουάριος του 2004 όταν ο Mark ξεκίνησε το thefacebook.com, μια ιστοσελίδα όπου οι φοιτητές θα μπορούσαν να δημοσιεύουν προσωπικές πληροφορίες, να ανταλλάζουν μηνύματα και να γίνονται «εικονικοί» φίλοι μεταξύ τους.

Μέχρι τότε υπήρχαν βέβαια το Friendster, το Myspace και το Orkut, αλλά αυτό που διαφοροποίησε το facebook ήταν ότι απευθυνόταν σε φοιτητές, δεν είχε spam και δεν αποσκοπούσε σε κέρδος. Τουλάχιστον όχι στην αρχή. Μέχρι το Δεκέμβριο είχε αποκτήσει ένα εκατομμύριο μέλη και όπως ήταν φυσικό λίγα χρόνια αργότερα έφερε και τρελά λεφτά στο νεαρό Zuckerberg. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι πέρσι τα καθαρά κέρδη του ανήλθαν σε 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια.

Το κουμπάκι «Like» που με τόση μανία πατάς σε αμέτρητες ενημερώσεις της αρχικής σου σελίδας, προστέθηκε το Φεβρουάριο του 2009, ενώ το δημοφιλές «Timeline» εγκαταστάθηκε μόλις πριν 3 χρόνια. Στη διάρκεια των 10 χρόνων ζωής του, έχουν γίνει πολλές αλλαγές και ρυθμίσεις ενώ αναμένεται να γίνουν ακόμα περισσότερες. Σήμερα η ιστοσελίδα Facebook μετράει πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρήστες και θεωρείται μία από τις πιο δημοφιλείς –αν όχι η πρώτη- σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

«Ήταν ένα απίστευτο ταξίδι μέχρι τώρα, και είμαι τόσο ευγνώμων που ήμουν μέρος του. Ήταν εκπληκτικό να δούμε πώς οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν το Facebook για να οικοδομήσουν μια πραγματική κοινότητα και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο με τόσους πολλούς τρόπους. Κατά την επόμενη δεκαετία, θα έχουμε την ευκαιρία και την ευθύνη να συνδέσουμε τον καθένα και να συνεχίσουμε να υπηρετούμε την κοινότητα όσο καλύτερα μπορούμε», δήλωσε ο ίδιος ο Zuckerberg.

Προς τιμήν των γενεθλίων του, το facebook, παρουσίασε τη Δευτέρα το βράδυ το Χρονοδιάγραμμα –μια γρήγορα ανασκόπηση των σημαντικότερων γεγονότων της ζωής του, ενώ την Τρίτη κυκλοφόρησε ένα προϊόν που λέγεται «Μια ματιά πίσω» και επιτρέπει στους χρήστες να φτιάξουν το δικό τους άλμπουμ με προσωπικές κι αγαπημένες στιγμές.

Εγώ πάντως είμαι μέλος του facebook από το 2007, αλλά η αλήθεια είναι ότι άρχισα να το χρησιμοποιώ το 2008, εξαιτίας ενός αγοριού που μου άρεσε και το πρώτο μου post ήταν «Δεν παλεύομαι καθόλου». Προφανής αμηχανία τώρα που το ξανασκέφτομαι. Δεν πειράζει, περασμένα ξεχασμένα.

Αλήθεια, εσείς που έχετε προφίλ στο facebook θυμάστε πότε το φτιάξατε και ποιο ήταν το πρώτο σας post;

n

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ