Αρχειο

Αυτοί είναι οι φιναλίστ για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2019

Αναδείχθηκαν από κοινή ψηφοφορία των μελών των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων κι Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Marielle Franco
Marielle Franco © EPA / ANTONIO LACERDA

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέδειξε την Τρίτη τους τρεις φιναλίστ για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2019.

Οι The Restores, η Marielle Franco, η Claudelice Silva dos Santos, ο Ινδιάνος αρχηγός Raoni and ο Ilham Tohti είναι οι τελικοί υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης για το 2019.

Έπειτα από κοινή ψηφοφορία των μελών των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων κι Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη, οι τελικοί υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης για το 2019 είναι:  

  • η δολοφονημένη Βραζιλιάνα ακτιβίστρια και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Marielle Franco, ο ινδιάνος αρχηγός και υπερασπιστής του περιβάλλοντος Raoni και η Βραζιλιάνα περιβαλλοντολόγος και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  Claudelice Silva dos Santos.
  • The Restorers (Οι Αναστηλωτές), μία ομάδα πέντε εφήβων από την Κένυα, η οποία δημιούργησε την εφαρμογή i-Cut που βοηθά τα κορίτσια να αντιμετωπίσουν τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων.
  • ο Ilham Tohti, διακεκριμένος Ουιγούρος οικονομολόγος που αγωνίζεται για τα δικαιώματα της μειονότητας των Ουιγούρων της Κίνας

Επόμενα βήματα

Η Διάσκεψη των Προέδρων, που αποτελείται από το πρόεδρο του ΕΚ Ντάβιντ Σασόλι και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ, αποφασίζουν τον τελικό νικητή στις 24 Οκτωβρίου. Η τελετή απονομής θα γίνει στην Αίθουσα της Ολομέλειας στο Στρασβούργο στις 18 Δεκεμβρίου. 

Βραβείο Ζαχάρωφ

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το ΕΚ. Θεσμοθετήθηκε το 1988 στη μνήμη του Σοβιετικού φυσικού και αντιφρονούντα Andrei Sakharov για να τιμήσει άτομα ή οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Πέρσι, το βραβείο δόθηκε στον Ουκρανό σκηνοθέτη Oleg Sentsov. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ