Αρχειο

Τι κρύβεται πίσω από τα χιτ των Χριστουγέννων

13 από τα πιο δημοφιλή τραγούδια και η ιστορία τους

57473-125465.JPG
Ραφαέλα Κομπόρη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
57022-114213.jpg

Γίνεται κανείς να ζει ακούγοντας όλη τη μέρα μουσικές, να βουλιάζει στον καναπέ διαβάζοντας το ένα βιβλίο μετά το άλλο και να μη χρειάζεται να σκέφτεται ωράρια; Να μην έχει απολύτως κανένα λόγο να δουλέψει; Όλα είναι δυνατά αν έχουν να κάνουν με τα Χριστούγεννα κι αν είσαι ο γιος εκείνου του συνθέτη που έγραψε ένα και μοναδικό χιτ αρκεί αυτό να είναι Χριστουγεννιάτικο.

Όπως ακριβώς συμβαίνει στο μυθιστόρημα του Βρετανού Νικ Χόρνμπι «Για ένα αγόρι» όπου ο κεντρικός ήρωας και αιώνιος έφηβος Ουίλ επιβιώνει χάρις στα πνευματικά δικαιώματα ενός χριστουγεννιάτικου χιτ που συνέθεσε ο πατέρας του. Είναι τα Χριστούγεννα η συνταγή της επιτυχίας τους; Είναι ο καθημερινός βομβαρδισμός με jingles από το ραδιόφωνο, την τηλεόραση; Ή απλά υπάρχει μια μαγεία και μια κρυμμένη ιστορία πίσω από κάθε Christmas Song. Στην Athens Voice ψάξαμε την ιστορία πίσω από κάθε ένα από τα 13 δημοφιλέστερα τραγούδια όλων των εποχών. Όλοι τα έχουμε τραγουδήσει.

«All I want for Christmas is you»

Τραγουδούσε η Mariah Carey σε υπερβολικά υψηλές νότες στις αρχές του 1990. Το εν λόγω τραγούδι, το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά την 1η Νοέμβρη του 1994, σημείωσε τεράστια επιτυχία, ανεβαίνοντας στο τοπ 10 των charts πολλών χωρών. Είκοσι χρόνια μετά και ακόμα τραγουδιέται κάθε χρόνο από τους απανταχού ερωτευμένους των Χριστουγέννων, κάνοντας το «μία από τις πιο αγαπημένες προσθήκες στα έθιμα των γιορτών», σύμφωνα με το περιοδικό New Yorker. Τους στίχους έγραψε η ίδια η Mariah Carey και είναι αφιερωμένοι στον τότε σύζυγο της Tommy Mottola. Ηχογραφήθηκε ως μια προσπάθεια της τραγουδίστριας να διευρύνει το κοινό της και τελικά έμελλε να γίνει το πιο επιτυχημένο single της. Στη Βρετανία ψηφίστηκε ως το δημοφιλέστερο και πιο αγαπημένο χριστουγεννιάτικο τραγούδι της δεκαετίας του 1990, ενώ μέχρι σήμερα παραμένει ένα από τα κομμάτια με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως.


«I’ll be home for Christmas»

Το πολύπαθο κομμάτι το του Bing Crosby. Μηνύσεις, δικαστικές μάχες αλλά και απαγόρευση του συνόδευσαν την κυκλοφορία το 1943. Το τραγούδι γράφτηκε κατά την διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου και μιλά για έναν στρατιώτη που βρίσκεται μακριά από το σπίτι του. Στην επιστολή που στέλνει στην οικογένειά του, τους ενημερώνει ότι στις γιορτές θα είναι και πάλι κοντά τους. Παρότι το τραγούδι έγινε σημείο αναφοράς για χιλιάδες στρατιώτες και τις οικογένειες τους, το BΒC θεώρησε ότι ένα τέτοιο τραγούδι μπορεί να βλάψει το ηθικό των στρατευμάτων και απαγόρευσε την αναπαραγωγή του. Ως δημιουργοί του κομματιού αρχικά αναφέρονταν ο στιχουργός Kim Gannon και ο συνθέτης Walter Kent. Ο τραγουδοποιός όμως Buck Ram, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε γράψει ένα ποίημα με τον ίδιο τίτλο, πέτυχε-κατόπιν μήνυσης- να πιστωθεί ως συνδημιουργός του. Ενδιαφέρουσα ιστορική πληροφορία είναι ότι το 1965 οι αστροναύτες Frank Bormanκαι Jim Lovell, ενώ βρίσκονταν σε αποστολή στο διάστημα, ζήτησαν από το επίγειο πλήρωνα της NASA να παίξουν προς τιμής τους το τραγούδι.


«Santa Claus is coming to town»

Για όσους τα Χριστούγεννα περιμένουν τον Άγιο Βασίλη αυτό είναι το ιδανικό τραγούδι. Γράφτηκε από τους John Frederick Coots και Haven Gillespie. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο κοινό μέσω ενός ραδιοφωνικού σόου το Νοέμβρη του 1934. Σημείωσε άμεση επιτυχία, με αποτέλεσμα, μόλις την επόμενη μέρα του σόου, 100.000 άτομα να σπεύσουν να το παραγγείλουν. Αριθμός που έφτασε τις 400.000 μέσα στις επόμενες μέρες. Το κομμάτι έχουν τραγουδήσει και ηχογραφήσει πάρα πολλοί καλλιτέχνες με γνωστότερο και ίσως καλύτερο τον Φρανκ Σινάτρα.


«Must be Santa»

Για όποιον ψάχνει κάτι πιο ροκ για τα Χριστούγεννα, υπάρχει ο Bob Dylan.Η μελωδία του είναι βασισμένη σε ένα γερμανικό παραδοσιακό τραγούδι, το οποίο γράφτηκε για ειδικό σκοπό: να συνοδεύει τα παιχνίδια ποτού των Γερμανών. Πρώτοι το διασκεύασαν οι Hal Moore και Bill Fredericks το Νοέμβριο του 1960. Όμως η εκδοχή του Dylan το 2009 έμελλε να αγαπηθεί από το κοινό περισσότερο.


«We Wish You A MetalXmas And A Headbanging NewYear»

Ποιος είπε ότι τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια είναι πάντα γλυκά και μελωδικά; Υπάρχουν κομμάτια και για τους φανατικούς της μέταλ. Το 2008 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «We Wish You A MetalXmas And A Headbanging NewYear». Σε αυτό περιλαμβάνεται και το κομμάτι «God rest you merry gentlemen» σε διασκευή και εκτέλεση του Dio. Το τραγούδι χρονολογείται από το 1760 και θεωρείται από τα πιο παλιά αγγλικά κάλαντα. Υπάρχει μάλιστα αναφορά σε αυτό στο βιβλίο «Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα» του Κάρολου Ντίκενς. Το κομμάτι- πέρα από τον Dio- έχει διασκευάσει πλήθος καλλιτεχνών.


«Happy Xmas (the war is over)»

Τον Οκτώβριο του 1971 και μετά από δύο χρόνια πολιτικού ακτιβισμού ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, οι John Lennon και Yoko Ono ηχογράφησαν το «Happy Xmas (the war is over)» στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Ο John Lennon, μετά την μεγάλη επιτυχία που έκανε το «Imagine», συμπέρανε ότι: «Τώρα κατάλαβα τι πρέπει να κάνεις. Πες το πολιτικό σου μήνυμα, βάζοντας του λίγο μέλι». Έτσι εμπνεύστηκε ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι που θα καταδικάζει τον πόλεμο στο Βιετνάμ, ενώ παράλληλα θα προωθεί τις ιδέες της κοινωνικής ενότητας και της ειρηνικής αλλαγής. Τελικά το κομμάτι σημείωσε μεγάλη επιτυχία και έχει ψηφιστεί ως το ένατο αγαπημένο χριστουγεννιάτικο τραγούδι όλων των εποχών.


«Blue Christmas»

Για τους άτυχους που ερωτεύτηκαν χωρίς ανταπόκριση μέσα στα Χριστούγεννα. Πρώτη φορά ηχογραφήθηκε από τον Doye O' Dell το 1948, αλλά ήταν η φωνή του Βασιλιά Elvis Presley το 1957, που το εδραίωσε στη συνείδηση του κοινού ως ένα κλασικό ροκ εν ρολ χριστουγεννιάτικο τραγούδι.


«White Christmas»

Αν πάλι είστε από αυτούς που απλά ονειρεύονται χιονισμένα Χριστούγεννα, ιδανικό τραγούδι είναι το «White Christmas» του Bing Crosby. Σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες το τραγούδι είναι το single με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών.


«Let It Snow»

Για χιόνι παρακαλούσαν και οι Sammy Cahn και Jule Styne με το «Let it snow».Το παράδοξο είναι ότι δεν πρόκειται για χριστουγεννιάτικο κομμάτι. Γράφτηκε τον Ιούλιο του 1945, σε μια από τις πιο καυτές μέρες του καλοκαιριού, όταν οι δημιουργοί απηυδισμένοι από τη ζέστη παρακαλούσαν να χιονίσει για να πέσει η θερμοκρασία. Λόγω των στίχων του όμως ταυτίστηκε με τα Χριστούγεννα. Πρώτη φορά ηχογραφήθηκε το 1945 από τον Vaughn Monroe. Έκτοτε τραγουδήθηκε από πολλούς καλλιτέχνες με γνωστότερους τους Frank Sinatra και Dean Martin.


«Mamacita»

Το τραγούδι-μουσική επένδυση φετινής τηλεοπτικής διαφήμισης κρύβει μια τραγική ιστορία. Το τραγούδι ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1958 με τη φωνή του 12χρονου τότε Augi Rios και με τίτλο «Dondeesta Santa Claus». Το 2006 όμως επανήλθε στο προσκήνιο όταν ένας πατέρας βιντεοσκόπησε τον μικρό του γιο να το τραγουδάει και το ανέβασε στο YouTube, συγκεντρώνοντας αμέσως χιλιάδες views. Το τραγικό είναι ότι λίγους μήνες αργότερα το αγοράκι μαζί με την μητέρα του έχασαν τις ζωές του σε πυρκαγιά που ξέσπασε στο αμάξι που επέβαιναν.


«Rocking around the Christmas tree»

Όσοι έχουν δει την ταινία «Μόνος στο σπίτι» θα θυμούνται τη σκηνή, όπου ο πρωταγωνιστής, Kevin McAlister, παριστάνει ότι γίνεται στο σπίτι του πάρτι για να κρατήσει μακριά τους ληστές που καραδοκούν απ' έξω. Στη σκηνή λοιπόν του υποτιθέμενου πάρτι, ακούγεται ένα από τα πιο κεφάτα χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Πρόκειται για το «Rocking around the Christmas tree». Το κομμάτι ηχογραφήθηκε από την Brenda Lee, το1958, ενώ εκείνη ήταν μόλις 13 ετών.


« I saw Mommy kissing Santa Claus»

Το χριστουγεννιάτικο τραγούδι, που ενόχλησε πολύ το Βατικανό. Το 1952 ο 13χρονος Jimmy Boyd ηχογράφησε το « I saw Mommy kissing Santa Claus». Το τραγούδι περιγράφει μια σκηνή όπου ένα αγοράκι, κατεβαίνοντας τη σκάλα την Παραμονή των Χριστουγέννων, βλέπει τη μητέρα του να φιλάει κάποιον ντυμένο Άγιο Βασίλη. Αυτό ήταν αρκετό για να προκαλέσει την αντίδραση της Καθολικής Εκκλησίας της Βοστώνης και να αναγκάσει τον Jimmy Boyd να παρουσιαστεί ενώπιον του Αρχιεπισκόπου για να δώσει εξηγήσεις. Το τραγούδι γνώρισε μεγάλη επιτυχία αλλά και πολλές παρωδίες. Η πιο γνωστή είναι του Spike Jones με τίτλο « I saw Mommy screwing Santa Claus».


«Last Christmas»

Το τραγούδι-ένοχη απόλαυση. Ένα από τα χριστουγεννιάτικα κομμάτια που πολλοί λατρεύουν να μισούν, μάλλον γιατί πρόκειται για ένα από τα χιλιοπαιγμένα τραγούδια των Χριστουγέννων, από τους απανταχού ραδιοφωνικούς σταθμούς.Πρόκειται για το «Last Christmas» των Wham. Το τραγούδι γράφτηκε από τον George Michael και κυκλοφόρησε το 1984. Έκτοτε δεν έχει λείψει από κανέναν ραδιοφωνικό σταθμό την περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ κάθε χρόνο τέτοια εποχή σκαρφαλώνει ξανά στην κορυφή των charts.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ