Αρχειο

Aναζητώντας τον καλύτερο καφέ της πόλης

«Καθημερινά στο δρόμο μου προς τη δουλειά σταματάω σε ένα everest»

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 463
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
56886-124054.jpg

«Τα everest ξέρουν από καλό καφέ, χρόνια τώρα…». Το άκουσα σε μία διαφήμιση και μου έδωσε αφορμή να το σκεφτώ λίγο… Καθημερινά στο δρόμο μου προς τη δουλειά σταματάω σε ένα everest και χωρίς πολλή σκέψη παίρνω τον καφέ μου που ετοιμάζουν με ταχύτητα και επαγγελματισμό τα παιδιά εκεί. Προσωπικά παίρνω το χαρμάνι 100% Superior Arabica (τελευταία έμαθα να το προφέρω κι αυτό) που είναι το κλασικό χαρμάνι των everest, αλλά πάντα με ρωτούν αν θα ήθελα να δοκιμάσω το Fine Brazilian Blend που είναι ένα νεότερο χαρμάνι, με ένα μείγμα από ποικιλίες τόσο Arabica όσο και Robusta. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ξεκίνησα να αντιλαμβάνομαι τη διαφορετικότητα των χαρμανιών αλλά και τη διαφορετικότητα στις τιμές που συνοδεύουν κάθε επιλογή, καθώς όλοι οι καφέδες δεν είναι ίδιοι.

n

Τα everest μου έθεσαν για πρώτη φορά το ζήτημα της επιλογής στον καφέ, που ομολογουμένως μέχρι σήμερα δεν με είχε απασχολήσει. Με έβαλαν σε ένα ευχάριστο δίλημμα αλλά και με έκαναν να ξαναδώ τον καφέ που έπινα σε άλλες αλυσίδες ή μαγαζιά με άλλο μάτι. Άρχισα να ρωτάω αν το χαρμάνι έχει και ποικιλίες Robusta (που έχει πιο έντονη γεύση λόγω της ποσότητας καφεΐνης που περιέχει) ή αν προέρχεται μόνο από 100% κόκκους Arabica που είναι μια ανώτερη ποικιλία καφέ που δίνει πιο λεπτή και ισορροπημένη γεύση. Όμως και πάλι δεν αρκούσε μόνο το χαρμάνι για να απολαμβάνω τον καφέ μου όπως μου τον φτιάχνουν στα everest. Με τον καιρό κατάλαβα ότι παίζει μεγάλο ρόλο και το «χέρι» του barista, οι δυνατότητες των μηχανών, αλλά και το μεράκι και η φροντίδα που δείχνουν συνολικά στα everest γύρω από τον καφέ.

Και όπως είναι φυσικό, όταν και η τιμή είναι ιδιαίτερα προσεγμένη, τον καφέ μου δεν θα τον απολαύσω στα everest μόνο το πρωί, αλλά θα βρω και αφορμή να συναντήσω φίλους εκεί στη διάρκεια της ημέρας και να τους μυήσω στα μυστικά των αποκλειστικών χαρμανιών και της ιεροτελεστίας του καφέ ως πραγματικός μύστης!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ