Αρχειο

Το who is who του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Οι ευρωβουλευτές εξέλεξαν τον Ιούλιο το νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και τους αντιπροέδρους και τους κοσμήτορες για τα επόμενα δυόμισι χρόνια.

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
21392916.jpg
© PATRICK SEEGER / EPA

Ο Νταβίντ Σασόλι είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ μέσα στον Ιούλιο μάθαμε τουςι αντιπροέδρους και κοσμήτορες για τα επόμενα δυόμισι χρόνια

Οι 751 ευρωβουλευτές όπως πρόεκυψαν από τις Ευρωεκλογές στις 24-26 Μαΐου, βρέθηκαν για πρώτη φορά στο «νέο τους σπίτι» και σχεδόν αμέσως ξεκίνησαν τις διαδικασίες. Aνάμεσα σε αυτές η εκλογή νέου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των Αντιπροέδρων, των Κοσμητόρων και των νέων επιτροπών. Ποιοι βρέθηκαν στις νέες θέσεις και τι ακριβώς κάνει ο καθένας;

20190708pht56459_original.jpg

Ο πρόεδρος, οι αντιπρόεδροι και οι κοσμήτορες συγκροτούν το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο λαμβάνει αποφάσεις για την εσωτερική οργάνωση του οργάνου. Ο πρόεδρος επιβλέπει τις δραστηριότητες όλων των κοινοβουλευτικών επιτροπών και εκπροσωπεί το ΕΚ σε όλες τις νομικές υποθέσεις και τις εξωτερικές σχέσεις.

 

Ωστόσο, μπορεί να αναθέσει ορισμένα καθήκοντα στους αντιπροέδρους, οι οποίοι μπορούν να τον αντικαταστήσουν όταν απουσιάζει από την ολομέλεια. Οι κοσμήτορες αναλαμβάνουν διοικητικά και οικονομικά καθήκοντα που αφορούν τους ευρωβουλευτές.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ