Αρχειο

Βόλτα στο Κουκάκι

Μια γειτονιά με όλη την παλιά, καλή σημασία της λέξης. Η A.V. μαθαίνει μερικά μυστικά του.

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 462
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
56241-122715.jpg

Μπορεί να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης, όμως το Κουκάκι είναι μια γειτονιά με όλη την παλιά, καλή σημασία της λέξης. Η ATHENS VOICE μαθαίνει μερικά μυστικά του.

Το Κουκάκι χρωστάει το όνομά του στον ιδιοκτήτη του προπολεμικού εργοστασίου σιδερένιων κρεβατιών Γεώργιο Κουκάκη, έναν από τους πρώτους κατοίκους της περιοχής – το σπίτι του βρισκόταν στη γωνία των οδών Γ. Ολυμπίου και Δημητρακοπούλου, ενώ η βιοτεχνία του κοντά στο εργοστάσιο του Φιξ. Επίσης, η «γειτονιά-μες-στη-γειτονιά» με το όνομα Γαργαρέττα πήρε το όνομά της από μια παλιά οικογένεια που έμενε εκεί, ενώ η περιοχή Μακρυγιάννη από τον ομώνυμο στρατηγό της ελληνικής επανάστασης και κάτοικο της γειτονιάς. Από την άλλη, η πλευρά προς Νέο Κόσμο ονομάστηκε Φιξ από το ιστορικό κτίριο, πρώην εργοστάσιο ζυθοποιίας και μελλοντική έδρα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Τα πιο πρωτότυπα street events

Πώς θα σου φαινόταν η ιδέα μιας υπαίθριας έκθεσης φωτογραφίας στις βιτρίνες των ξενοίκιαστων καταστημάτων και των εγκαταλελειμμένων κτιρίων της περιοχής; Ή μήπως ένα κυνήγι θησαυρού στους δρόμους της γειτονιάς; Μια χριστουγεννιάτικη γιορτή, μια γιορτή για τον ερχομό της άνοιξης κάτω από τις ανθισμένες νεραντζιές, ένα… beach party και πολλά ακόμα; Ηθικοί αυτουργοί τα καταστήματα διακόσμησης, αξεσουάρ και χειροποίητων δημιουργιών της οδού Βεΐκου «Tintinnabulum» (στο νούμερο 80, ενημερώσου για τα κυριακάτικα tea parties που διοργανώνει συχνά), «Ψιτ» και «Fabrika» (στο 9), «Sous Sol» (στο 6). Θα τα βρεις στο Facebook στη σελίδα «Βεΐκου Κουκάκι».

Κολλεκτίβες και Δίκαιο Εμπόριο

Τον εναλλακτικό χαρακτήρα της περιοχής ενισχύουν τα δύο συνεργατικά καφενεία «Συγγρουόμενο» (λογοπαίγνιο με την κοντινή οδό Συγγρού, Φαλήρου 57) και «Παγκάκι» (Γ. Ολυμπίου 17-19), καθώς και η λειτουργία του «Fair Trade Hellas» (Βεΐκου 2), του μη κερδοσκοπικού καταστήματος αλληλέγγυου εμπορίου με προϊόντα μικρών παραγωγών από φτωχές χώρες.

Hostel με βραβείο

Η περιοχή είναι τουριστική (όχι με την κλασική έννοια του όρου) λόγω της γειτνίασής της με την Ακρόπολη και την Πλάκα. Αν έρθει φίλος σου από το εξωτερικό και θέλεις να του προτείνεις κάτι πολύ ιδιαίτερο, το hostel «Athens Backpackers» (Βεΐκου 3Α) ψηφίστηκε ως το καλύτερο της Αθήνας για το 2013 από τους χρήστες του.

www.hostelworld.com

Σάντουιτς γκαραντί

Δοκίμασε ιδιαίτερο σάντουιτς από το Guarantee (Βεΐκου 37) με gourmet τυριά και αλλαντικά (μετσοβόνε, κατσικίσιο Γαλλίας, Σπινιάτα Ιταλίας κ.ά.), που κόβονται μπροστά σου. Συνδυασμούς θα σου προτείνει η οικογένεια που διατηρεί το κατάστημα εδώ και 27 χρόνια.

Το φαρμακείο-ευεργέτης

Αχρείαστο να ’ναι, αλλά όπως και να το κάνουμε το φαρμακείο Τσακοπούλου - Μπαρτζή (Δημητρακοπούλου 121) έχει σώσει πολύ κόσμο, καθώς μένει ανοιχτό από Δευτέρα μέχρι Σάββατο ως τις 11.00 το βράδυ.


Φαγητό & Διασκέδαση

n

Αυλή

Γ. Ολυμπίου 4, 698 8807062, fb: Καφενείο η αυλή

Το παραδοσιακό καφενείο-μεζεδοπωλείο στο Κουκάκι, μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας, με το τζάκι, τα home-made γλυκά, τα περίεργα κοκτέιλ, τις πολύχρωμες καρέκλες, τους ζωγραφισμένους τοίχους και το παρεΐστικο ύφος, κλείνει ένα χρόνο και το γιορτάζει. Ξεκίνησε με βασικό στόχο να προσφέρει στον κάθε επισκέπτη την αίσθηση της παρέας, σε ένα χώρο γεμάτο χρώματα που μπορεί να αποτελέσει έναν all day προορισμό, και τα κατάφερε. Το Σάββατο 14/12 μη χάσεις το live των Baildsa.


Notis Haute Coiffure

Κηφήνας

Γ. Ολυμπίου 8, 210 9239603, fb: Κηφήνας

Ένα από τα πιο όμορφα art café του πεζόδρομου με τις 90 ετικέτες ποτών, τη μυστική συνταγή για ρακόμελο και τα χειροποίητα πεϊνιρλί με τη σάλτσα της γιαγιάς, γιορτάζει φέτος τα 4 χρόνια του, διοργανώνοντας μία σειρά από events, live & stand-up comedy.


n

Σβούρα

Δράκου 8, 210 9220919, fb: Σβούρα

Εμπλουτισμένη κουζίνα μαζί με τα καλύτερα ρακόμελα και οινόμελα της πόλης. Η καλή μουσική (με σήμανση που απαγορεύει την ηχορύπανση) και η χαρακτηριστική θεματική της διακόσμηση συνθέτουν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της Σβούρας. Εντυπωσιακός ο σκαλιστός παγκόσμιος χάρτης που μας συντονίζει με την κοσμική δίνη, αλλά και η συλλογή με σβούρες απ’ όλο τον κόσμο.


n

Το Μαέργειό

Φαλήρου 49, 210 9210055, fb: Μαεργειό

Το μεσημέρι απολαμβάνεις σπιτικά μαγειρευτά εμπνευσμένα από τη βορειοελλαδίτικη κουζίνα, που ετοιμάζει η μαμά Ελισάβετ στην ανοιχτή κουζίνα με φρέσκα, ντόπια υλικά. Το βράδυ (τα Σ/Κ και μεσημέρι) η μουσική δυναμώνει και συνοδεύεις τη ρακή ή το τσίπουρο με κρητικούς μεζέδες και ψητά στα κάρβουνα. Όλα αυτά σε ένα νέο χώρο που συνδυάζει το παραδοσιακό με το μοντέρνο, με φιλικές τιμές (€5-7 η μερίδα, ειδικές τιμές για φοιτητές).


n

Ολυμπίου Αμάλθεια

Γ. Ολυμπίου 8, 210 9242780, fb: Ολυμπίου Αμάλθεια / Olympiou Amalthia

Ένας παραδοσιακός μα συνάμα νεανικός χώρος έχει ανοίξει τον τελευταίο χρόνο στην Ολυμπίου. Φημίζεται ήδη για το μπιφτέκι του αλλά ξεχωρίζει και για την ποικιλία των πιάτων, τη νοστιμιά των γεύσεων και τις καλές τιμές. Από τις 12 το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα βρίσκεις φρέσκα θαλασσινά και περίτεχνους μεζέδες από ένα μάγειρα με 15 χρόνια εμπειρία.


n

Cosca

Πραμάντων 10, πλ. Ελπίδος, 210 9210229, fb: ristorante.cosca

Με σημείο απόπλου το Cosca, μια… μαφιόζικη συμμορία ξεκινά να σας ταξιδέψει στη Σικελία μιας άλλης εποχής. Γεύσεις από την παραδοσιακή ιταλική γαστρονομία σε συνδυασμό με πρωτότυπες ιδέες των σεφ, δένουν αρμονικά με τη μουσική και την ατμόσφαιρα της σισιλιάνικης famiglia.


n

Γαρύφαλλο - Κανέλα (Χαμένες Πατρίδες)

Οδ. Ανδρούτσου 35 & Ζαν Μωρεάς 28, 210 9245332

Ο παλιός Δήμος στο Δίπορτο μετακόμισε σε μεγαλύτερο χώρο και μετονομάστηκε σε Γαρύφαλλο - Κανέλα. Βασισμένο στην πολίτικη κουζίνα και τα πιο αγνά υλικά, το μενού εναλλάσσεται καθημερινά, προσφέροντας επιλογές για όλα τα γούστα μέχρι αργά το απόγευμα. Μπορείτε μάλιστα να ζητήσετε από την προηγούμενη μέρα αυτό που τραβάει η όρεξή σας και την επόμενη θα υπάρχει στο μενού!


n

Δυό δεκάρες η οκά

Αναστασίου Ζίννη 29-31 & Δημητρακοπούλου, 210 9220583, www.dyodekaresioka.gr

Η ιστορική ταβέρνα του Τσίτουρα στους Αμπελόκηπους έχει μετακομίσει τα τελευταία δύο χρόνια στο Κουκάκι και παραμένει στέκι καλοφαγάδων. Τα τέσσερα εγγόνια του, διατηρώντας την παράδοση στη μεσογειακή κουζίνα, μαγειρεύουν ακόμα αποκλειστικά τις συνταγές του παππού. Με γνώμονα τα αγνά υλικά, χρησιμοποιούν ελληνικά κρέατα από τη Λακωνία και δικό τους κρασί (λευκό ή κόκκινο) που προέρχεται από πατρινό αμπέλι. 


n

Μικρή Βενετία

Γ. Ολυμπίου 15, 213 0259158, fb: Μικρή Βενετία

Με αφορμή ένα όμορφο ασπρόμαυρο μωσαϊκό και αγάπη για το καλό φαγητό, αντλώντας έμπνευση από την ποίηση, τη φιλοσοφία, τη μουσική, στήθηκε στον πεζόδρομο της Γ. Ολυμπίου η Μικρή Βενετία. Φιλόξενος, γεμάτος φαντασία χώρος, του οποίου το μενού συνθέτουν καθημερινά οι προσωπικές πινελιές των σεφ ανάλογα με τα φρέσκα προϊόντα της κάθε εποχής. 


n

Βύνη

Δράκου 10, 210 9226225, fb: Vini

Στον πεζόδρομο της Δράκου, μια παμπ-στέκι για τους ανθρώπους της γειτονιάς αλλά και όλης της Αθήνας, με εξαιρετικές μπίρες και ποιοτικές γεύσεις, αλλά και πολύ συχνά happenings. Ένας πραγματικά ζεστός και παρεΐστικος χώρος που αγαπά τα blues, την jazz, τη rock και την έντεχνη ελληνική μουσική.


n

Tiki

Φαλήρου 15, 210 9236908, fb: Tiki Bar Athens

Με διακόσμηση εμπνευσμένη από την πολυνησιακή κουλτούρα και την 7η Τέχνη, εξαιρετική μουσική και βραβευμένους bartenders, το Tiki, από τα πιο γνωστά κοκτέιλ bar της Αθήνας, ετοιμάζει και για τον Δεκέμβριο μια σειρά από events και μοναδικά live. Ανοιχτό από τις 16.30, υποδέχεται τον κόσμο του για τσάι και Tiki Burgers, μέχρι το ξημέρωμα για πάρτι, ρούμι και εξωτικά κοκτέιλ.


Φωτό: Ειρήνη Παπαβασιλείου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ