Αρχειο

Δέκα χρόνια A.V.

Αναδρομή μιας δεκαετίας

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 459
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
54554-119943.jpg

TO STAND

n

To κάναμε κόκκινο. Σαν τα φανάρια και τα stop. Η ζωή στην πόλη θέλει μικρές στάσεις. Το σχεδίασε ο Minas, ο μεγαλύτερος designer που διαθέτουμε ως χώρα. Οι ακμές στη βάση του το αφήνουν να αιωρείται. Έτοιμο να φύγει, να πετάξει, σαν τους πραγματικούς κατοίκους των πόλεων. Έχει κλίση. Γιατί μας σκοτώνουν τα επίπεδα και γιατί ζούμε σε μια πόλη με λόφους. Τα χερούλια είναι άσκηση. Τη "Voice" να πάρω ή το σταντ; Άσ' το κάτω. Τη "Voice" πάρε!


ΕΒΓΕ ΜΑΣ!

n

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΒΓΕ Η A.V. πήρε, αμέσως μόλις κυκλοφόρησε, το πρώτο βραβείο Σχεδιασμού Εντύπου στα γραφιστικά βραβεία ΕΒΓΕ 2004. Πέτυχε αυτή την αναγνώριση, γιατί δημιούργησε στο χώρο του Τύπου ένα νέο είδος που προσπάθησε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν και οι εφημερίδες και τα περιοδικά, με ένα νέο τρόπο, καινούργιο, με μια αθηναϊκή εφεύρεση. Γιατί το free press - free voice το εννοούσε. Δημοσιογράφοι, ζωγράφοι, συγγραφείς, γραφίστες, καλλιτέχνες, μίλησαν για την πόλη και τη ζωή τους και συνάντησαν το κοινό του στους δρόμους της Αθήνας.


Αδελφή εφημερίδα "Salt Lake City Weekly"

Ανέβηκε μια μέρα στα γραφεία μας χαρούμενος, John Saltas συστήθηκε, εκδότης της free press εφημερίδας του Salt Lake City. Άνοιξε στην ταυτότητα της εφημερίδας και με περηφάνια έβαζε κύκλους σε κάθε ελληνικό όνομα. Την αδελφή εφημερίδα της πόλης αυτής βγάζουν Έλληνες, και η Athens Voice τους χαιρετάει.


ΤΑ ΔΩΡΑ ΜΑΣ

n

Έχουμε πάντα μεγάλα κέφια όταν σας χαρίζουμε δώρα. Γιατί σας αγαπάμε. Η A.V. από την πρώτη κιόλας χρονιά της κυκλοφορίας της σε κάθε ευκαιρία, με κάθε αφορμή, σε κάθε τεύχος, χαρίζει δώρα στους αναγνώστες της με τη μορφή sms. Στέλνεις το smsaki σου κι εμείς σε στέλνουμε εκεί που θέλεις. Είναι χιλιάδες οι αναγνώστες που χάρη στα δώρα μας βρέθηκαν με καινούργια βιβλία, αρώματα, κοσμήματα, τηλέφωνα, γκάτζετ της τεχνολογίας, ρούχα αλλά και με προσκλήσεις για κάθε είδους παράσταση, διαμονές σε υπέροχα ξενοδοχεία, εξωτικά ταξίδια κ.ά. Από την εποχή της κρίσης και μετά φροντίσαμε ώστε τα δώρα μας να πολλαπλαστιαστούν, έτσι ώστε να κάνουμε ακόμα πιο πολλούς αναγνώστες ευτυχισμένους. Θα συνεχίσουμε. Έρχονται Χριστούγεννα!


ΑΓΓΛΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ

n

Athens Voice bilingual To πρώτο αγγλόφωνο Guest Guide που κυκλοφορήσαμε το καλοκαίρι του 2004, για τους ξένους επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, έγινε πολύτιμος βοηθός για τους εκατοντάδες ξένους δημοσιογράφους που κάλυπταν τους αγώνες. Αμερικάνοι, Γάλλοι, Βέλγοι, Γιαπωνέζοι, Μεξικάνοι δημοσιογράφοι πέρναγαν κάθε μέρα από τη Χαρ. Τρικούπη για να μάθουν λίγα παραπάνω για την Αθήνα. Ήταν το μοναδικό ελληνικό έντυπο που μοιράστηκε μέσα στο Ολυμπιακό Χωριό, ενώ ακόμα και από την Ισπανική πρεσβεία λάβαμε την παράκληση "να τους στείλουμε αρκετά τεύχη, πορφαβόρ". Τις υπόλοιπες χρονιές ακολούθησαν αγγλόφωνοι City Guides Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

n

Ο πρώτος οδηγός ξεκινούσε με τις Frequently Asked Questions, τις απορίες που έχει ένας ξένος που επισκέπτεται την Αθήνα. Ανέλαβε να του τις λύσει η Μαργαρίτα Μιχελάκου.

Where is the zoo? We too have been wondering for ages. At what time do the clubs close? Actually never. Why do guards in Syntagma Square stand still? It’s a matter of pride. And what if a guard has to go to the toilet? He isn’t allowed to. But one can wear a diaper. What happens if I tickle the guard? He will make a slight (and almost invisible) gesture with his finger to the soldier nearby and he will take care of you. Can I feed the pigeons? Please, don’t. They are bulimic. Why can’t I flush the toilet-paper down the toilet? You don’t want the whole Athens sewage system to collapse. [...]


ATHENS PRIDE

n

Η στήλη Gay & Lesbian, που θα υπογράψουν η Μαρία Cyber και ο Λύο Καλοβυρνάς στην A. V. , είναι η πρώτη σε ελληνική εφημερίδα. Εφημερίδα και στήλη, όπως είναι φυσικό, από το πρώτο Athens Pride (26/5/2005) ακολούθησαν τα άρματα και έγιναν χορηγός επικοινωνίας. Θα χρειαστούν 6 χρόνια για να μπει το Pride κάτω από την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων (2011) και ο Γιώργος Καμίνης δηλώνει σε εμάς: «Ήρθε η ώρα να ξεπεράσουμε φοβικά σύνδρομα και προκαταλήψεις και να δούμε την πραγματικότητα. Εν προκειμένω, η πραγματικότητα είναι πως πολλές οικογένειες στη χώρα μας νιώθουν αμήχανα και κάποιες ακόμα ντρέπονται με το σεξουαλικό προσανατολισμό συγγενικών τους προσώπων. Καιρός να τελειώνουμε με αυτό».


ΗΜΟΥΝ ΚΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ

nn

Υπάρχει η Voice, φτιάξαμε και τη Very Voice. Ένα δισέλιδο σε μορφή Tabloid με εικόνες και πρόσωπα από τη βραδιά των εγκαινίων. Την πρώτη έκθεση είδαν 45.000 άτομα, 7.000 τη βραδιά των εγκαινίων.


Γιώργος Tζιρτζιλάκης H εφημερίδα ως εκθεσιακός χώρος

Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να μην υποδέχτηκε με ενδιαφέρον –αν όχι με ενθουσιασμό– την ιδέα μιας εβδομαδιαίας εφημερίδας να φιλοξενεί στην πρώτη σελίδα της κάθε εβδομάδα ένα διαφορετικό καλλιτέχνη ή graphic designer με ένα έργο φιλοτεχνημένο ειδικά για αυτό το σκοπό. Mια τέτοια επιλογή αντλεί από το ότι η Athens Voice είναι μια εφημερίδα που δεν αναπαράγει ούτε περιγράφει απλώς την πραγματικότητα, αλλά την επεξεργάζεται και τη σχολιάζει και –με τον τρόπο αυτό– την αναδιαρθρώνει παρεμβαίνοντας στο εσωτερικό της.


Skateboarding in Athens

n

Billy the Kid - Billy Γρυπάρης. Tο graffiti εξώφυλλο του 2003. Ήρθε μια Kυριακή πρωί στα γραφεία της Athens Voice, πάρκαρε το skateboard στην είσοδο και δεν ξανάφυγε. Ο Billy έφερε μαζί και την παρέα του, τους γκραφιτάδες και τους σκεϊτάδες, και η A.V. έδωσε βήμα, έδωσε χώρο και χρόνο για να εκφραστούν. Μόνιμη στήλη για το skateboard κάθε εβδομάδα, φεστιβάλ για το skateboard, γκραφίτι στα περίπτερα της Art Athina και κατασκευές στο Μπενάκη στην έκθεση των εξωφύλλων της.

n

Το 2005 διοργανώσαμε στο Πεδίον του Άρεως τον πρώτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό skateboarding και ακολούθησαν κι άλλοι τα επόμενα χρόνια. Συμμετοχή skaters απ’ όλη την Ελλάδα, νικητές, πλούσια δώρα, και το event τέλειωνε με μουσική μέχρι αργά το βράδυ.

n

Το μόνο που μ' ενοχλεί όταν έρχομαι στην Αθήνα, είναι που δεν μπορώ να διαβάσω τίποτα, ούτε στις επιγραφές που βλέπω στους δρόμους. Με τα αρχαία μέσα στη σύγχρονη πόλη μου θύμισε τη Ρώμη, αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο. - Εric Koston

n

Το βιβλίο Το 2007 ο φωτογράφος και skater Damian Argi γράφει και κυκλοφορεί ένα φωτογραφικό άλμπουμ με τίτλο «Dedicated» στις εκδ ATHENS VOICE Books. Μια ανθολογία με τα σημαντικότερα πρόσωπα, τα πιο εντυπωσιακά κόλπα και τα μεγαλύτερα γεγονότα που έχουν συμβεί στην ιστορία του ελληνικού skateboarding τη δεκαετία 1997-2007.


Η Άθενς Βόις στον Ιππόδρομο

n

H πανέμορφη Άθενς Bόις ξεκίνησε την καριέρα της στον Iππόδρομο με ένα πρωταγωνιστικό ντεμπούτο. Στην πρώτη της μόλις κούρσα, με αναβάτη τον Nτίνο, κατέκτησε την τρίτη θέση, και μάλιστα στο φωτοφίνις, αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις και υποσχέσεις για τη συνέχεια. H Άθενς Bόις είναι 3 ετών, κόρη του Tόνι Γκάλβιν και της Mις Tίνα, κατάγεται δηλαδή από το γενεαλογικό δέντρο του περίφημου Tζενεράλε. Προέρχεται από τα ιπποφορβεία της Iπποντούρ, έχει προπονητή τον Nίκο Kαλογερόπουλο και ανήκει στους Στάβλους Nάξου (Nίκου Aρσένη). H νονά «Athens Voice», η εφημερίδα, δηλώνει πολύ περήφανη για τη συνονόματή της.


Η ΑΣΚΤ σχεδιάζει την A.V. Oι φοιτητές του Εργαστηρίου Γραφικών Τεχνών, Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου της ΑΣΚΤ επεμβαίνουν σε όλο το τεύχος (342) της A.V.

n

Από την αρχή προσπαθούσαμε να μην είμαστε μόνοι σ’ αυτό το παιχνίδι της επικοινωνίας, να βρίσκουμε συνταξιδιώτες, να εναλλάσσουμε τους ρόλους, να καλούμε τους φίλους μας στο ταξίδι. Ζητήσαμε από τη Σχολή Καλών Τεχνών να πάρει στα χέρια της την εφημερίδα, να την πειράξει, να την ομορφύνει, να την αλλάξει. Με την καθηγήτριά τους Λεώνη Βιδάλη ζωγραφίζουν την πρώτη εφημερίδα που μπερδεύει τις «γλώσσες» με την ελπίδα να φτιάξουν μια καινούργια.


SPECIAL ΕΚΔΟΣΕΙΣ Οι σπέσιαλ εκδόσεις της Athens Voice είχαν πάντα μεγάλη ανταπόκριση, ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΣΠΕΣΙΑΛ ΤΕΥΧΗ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΥΛΗ-ΕΚΠΛΗΞΗ. Παραμονές Χριστουγέννων, αρχή Άνοιξης, αρχή καλοκαιριού και «αποχαιρετιστήριο» τεύχος πριν τις διακοπές του Αυγούστου, πάντα δίνουμε κάτι διαφορετικό από τη συνηθισμένη ύλη. Και πολλές εκπλήξεις, πολλά δώρα.

n

Xmas Guide Δημοψήφισμα Athens Voice Choice, δώρα, εκπλήξεις, αλησμόνητες δηλώσεις της χρονιάς. Π.χ.: "Δεν υπάρχουν Σάββατα" (Αντώνης Σαμαράς), "Το κατά νεκροκεφαλήν εισόδημα" (ανωνύμου), "Έχω πηδήξει τη μισή Αθήνα" (Πέτρος Τατσόπουλος)

n

Summer Guide Νησιά. Επώνυμοι ξένοι και Έλληνες γράφουν για το αγαπημένο τους νησί. Στο Guide του 2009 η Μόνικα έγραφε για τις διακοπές της στη Σέριφο: […]

«Χαίρετε».

«Πόσοι είστε;»

«Τρεις».

«Και τι ήρθατε να κάνετε εδώ!»

«Ε… διακοπές».

«Οι τρεις σας; Καλά, και στη Σέριφο ήρθατε για διακοπές; Τόσα άλλα ωραία νησιά υπάρχουν».

«Όπως ποια, δηλαδή;»

«Η Μήλος, για παράδειγμα. Τι ωραίο νησί!»

n

Summer in the City Χωρίς ξαπλώstress. Όλα όσα κάνουν την Αθήνα δροσερή μέσα στο καλοκαίρι. Π.χ. Καλοκαίρι είναι: Κυριακή βράδυ φρούτα από τον κύριο Ραπανάκη στη Δορυλαίου. Να σου χτυπήσει τατού η νεοεμφανισθείσα Rosa. Φώτα από laptop που φέγγουν τη νύχτα στα μπαλκόνια...

n

Spring Rolls Η Άνοιξη ρολάρει στην Αθήνα. «Ας ζήσουμε την ομορφότερη εποχή του χρόνου (Άνοιξη) στην ομορφότερη πόλη του κόσμου (Παρίσι). Αν δεν μπορείτε να πάτε Παρίσι, τότε μπορείτε να πάτε στα Πετράλωνα (το «μικρό Παρίσι» της Αθήνας)».

n

Pocket Athens Voice Μικρό, εύχρηστο τευχάκι που χωράει στην τσέπη. Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής, survival στην πόλη και χιούμορ. Ο διαφημιστής Θοδωρής Τσεκούρας μάς σχεδίασε το χάρτη επιβίωσης στη Μύκονο: Χώρα: Προστακτική του ρήματος “χωράω”. Από το διάλογο με ιδιοκτήτη δωματίων προς ενοικίαση: -120 € γι’ αυτό το δωματιάκι; Αυτό είναι αποθήκη. Ούτε καν χωράω. -Χώρα!


ATHENS VOICE WEB RADIO Η "Φωνή της Αθήνας" είναι και η Μουσική της πόλης. Οι συντάκτες της εφημερίδας, όλοι μάχιμοι djs και γνωστοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί Αθήνας και Θεσσαλονίκης, έστησαν ένα πρόγραμμα με μουσική, αφιερώσεις, εκπομπές λόγου και ραδιοφωνικά, θεατρικά happenings. To Athens Voice Web Radio ξεκίνησε το 2007.n

Στην εκπομπή Πολιτική και Τέχνη του Δημήτρη Φύσσα έχουν φιλοξενηθεί μεταξύ άλλων ονόματα από την πολιτική όπως: Ζαφειριάδης, Μπακογιάννη, Χατζηδάκης, Διόγος, Νταλάρα, Ευθυμίου, Λιοναράκη (υπουργοί, υποψήφιοι), Φαναράς (δημοσκόπος), Δημητράκος (πανεπιστημιακός, πολιτική φιλοσοφία) κ.λπ. καθώς και ονόματα από την τέχνη όπως: Καρακέπελης (σκηνοθέτης), Παπαγεωργίου, Γκοβόστης, Δουβίτσας, Καραϊτίδη (εκδότες βιβλίων), Μπαστέας (συλλέκτης κινηματογραφικών ταινιών), Μηλιώρης (κομίστας), Μπερδέκλης (εκδότης fanzin), Μήτσου, Γουδέλης (συγγραφείς) κ.λπ.

Αστικά Μονόπρακτα, η αποκλειστική θεατρική παραγωγή της Athens Voice από τις συχνότητες του διαδικτύου. Τα θεατρικά κείμενα είναι όλα γραμμένα από τη Δώρα Τσόγια. Η Δώρα ήρθε στα γραφεία της A.V. με ένα ντοσιέ γεμάτο θεατρικές στιγμές της Αθήνας. Διαβάσαμε μία μία τις ιστορίες και ήταν σα να τις ακούμε: ο ήχος του μετρό, οι διάλογοι στο πάρκο, οι κουβέντες στη στάση του λεωφορείου. Κι έτσι χωρίς πολλή σκέψη ανεβάσαμε τα «Αστικά Μονόπρακτα» της Athens Voice – το πρώτο δημόσιο θεατρικό ντεμπούτο της Δώρας. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Ανδρέα Φλουράκη και οι φωτογραφίες είναι πάντα της Ελένης Παπαΐωννου, ενώ μέχρι τώρα έχουν ακουστεί οι ηθοποιοί: Γιώργος Γλάστρας και Χριστίνα Χριστοφή, Βασίλης Καλής, Βούλα Συμπεθέρου, Μενέλαος Χαζαράκης και Φωτεινή Δάρρα. And the show goes on.


ΣΕ ΑΚΟΥΣΑ ΣΤΑ PODCASTS

Athens Voice Podcasts. Εκπομπές με χιλιάδες followers και δωρεάν «κατεβάσματα». Μουσικές με άποψη και θέματα, καθώς και πολλοί καλεσμένοι. Τα podcasts που ανεβαίνουν σε συνεχή ροή στο athensvoice.gr είναι: Modular Voices (Γιώργος Απέργης), Athens Noise (Γιώργος Δημητρακόπουλος), Bright Lights (Παναγιώτης Μένεγος), Music Voice (Μάκης Μηλάτος), Πανικοβάλ (Γιάννης Νένες), Radio Soul (Δημήτρης Καραθάνος & Στέφανος Τσιτσόπουλος), Postcards (Μίμης Χρυσομάλλης) καθώς και guest podcasts από ονόματα όπως: Κωνσταντίνος Βήτα, DJ Quentin, PanPan, Imam Baildi, Olga Kouklaki, Γιώργης Χριστοδούλου, Κ.Κ.Μύρης, Burger Project, Menta, Ian Rankin, Monika, The Callas, Yasmin Levy, Sugaspank κ.ά. Μείνετε συντονισμένοι!


ΕΝΘΕΤΑ ΤΕΧΝΗΣ

n

Η Τέχνη δεν υπάρχει μόνο στην πρώτη σελίδα της Athens Voice. Είναι διάσπαρτη και μέσα στην εφημερίδα. Καθώς και σε σπέσιαλ περιπτώσεις σαν ξεχωριστή έκδοση, σε ένθετο ανάμεσα στις σελίδες της εφημερίδας. Δύο καλλιτέχνες ετοίμασαν ο καθένας το δικό του "βιβλίο". Το «ARTοποιείον» του Τάσου Παυλόπουλου και το «Κακό βουνό» του Αντώνη Κυριακούλη.n


ΕΚΘΕΣΗ A.V.

n

Tα εξώφυλλα της A.V. γίνονται έκθεση στα Χανιά Το καλοκαίρι του 2012 το Μουσείο Τυπογραφίας και η εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» μας ζητούν να κατεβάσουμε τα έργα των εξωφύλλων μας για μια έκθεση στα Χανιά. Για την έκθεση «Η Τέχνη στην Πρώτη Σελίδα» (επιμέλεια των ζωγράφων-φίλων Γιώργου Αυγέρου και Μιχάλη Μανουσάκη) συγκεντρώθηκαν 88 πρωτότυπα έργα 62 καλλιτεχνών που εκτέθηκαν για ένα μήνα στον επιβλητικό χώρο του νεωρίου Μoro στο παλιό λιμάνι των Χανίων. Τα εγκαίνια έκανε η Ειρήνη Γερουλάνου εκ μέρους του Μουσείου Μπενάκη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ