Αρχειο

Φάμπρικα αναπήρων στον Πειραιά

Εισέπρατταν επιδόματα με βεβαιώσεις «μαϊμού»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
51887-105966.jpg

Μία ολόκληρη φάμπρικα με βεβαιώσεις «μαϊμού» για αναπηρία, με στόχο την είσπραξη προνοιακών επιδομάτων αποκαλύφθηκε στον Πειραιά, σύμφωνα με το «Έθνος». Πρόκειται για οργανωμένη «επιχείρηση», από την οποία οι εμπλεκόμενοι εξασφάλιζαν περίπου 3.840 ευρώ ετησίως, κατά μέσο όρο.

Το Σεπτέμβριο ήρθε στο φως το πρώτο περιστατικό πλαστής βεβαίωσης στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Πειραιά και βέβαια αμέσως ξεκίνησε αναδρομικός έλεγχος. Ήταν απαραίτητος από ότι αποδείχθηκε, καθώς ήδη έχουν προκύψει 21 αντίστοιχα περιστατικά, σε τρία από τα οποία έχει ήδη ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Το γεγονός πως υπάρχουν κοινά στοιχεία στις περιπτώσεις διαγράφει την ύπαρξη κυκλώματος. Όλα τα πλαστογραφημένα έγγραφα έχουν την ίδια γραμματοσειρά, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί τρεις πλαστές σφραγίδες, οι οποίες μοιάζουν με εκείνες της υπηρεσίας, αλλά ένας προσεκτικός έλεγχος αποκαλύπτει τις διαφορές. Παράλληλα και στις 21 περιπτώσεις η πλαστή γνωμάτευση αναφέρει ποσοστό αναπηρίας 67%, προκειμένου να εξασφαλιστεί το σχετικό επίδομα, που κατά μέσο όρο είναι 320 ευρώ. Με δεδομένο πως συνήθως οι βεβαιώσεις έχουν πενταετή διάρκεια, οι εμπλεκόμενοι θα κέρδιζαν μέχρι και 19.200 ευρώ.

Σε κάποια από τα έγγραφα έχει «αλλάξει» το ποσοστό αναπηρίας, προκειμένου να φτάνει το 67%, ενώ υπάρχουν 14 περιπτώσεις στις οποίες προσκομίστηκαν γνωματεύσεις από άτομα που δεν έχουν εξεταστεί καν από υγειονομική επιτροπή.

Μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά προς τον αρμόδιο εισαγγελέα μετά από συνεργασία των υπηρεσιών του δήμου Πειραιά και των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ Πειραιά και Νίκαιας. Στα περιστατικά που ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία, στα δύο ορίστηκε τακτική δικάσιμος και στο ένα επιβλήθηκε 18μηνη ποινή φυλάκισης.

Δ.Κ.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ