TradeNOW
Διεθνής διάκριση για μια επιχειρηματική ιδέα που βασίζεται στην ανταλλακτική οικονομία
Ένας τύπος έδωσε την κιθάρα του και πήρε έναν καναπέ. Κάποιοι άλλοι αντάλλαξαν ποδήλατο με λάδι, και βιβλία με κούρεμα. Σε μια άλλη περίπτωση, κάποιος που έχει κατάστημα με είδη υγιεινής έδωσε ένα νιπτήρα σε έναν με βουλκανιζατέρ, κι εκείνος του άλλαξε τα λάστιχα στο αμάξι.
Όλα τα παραπάνω, που βασίζονται στην ιδέα της ανταλλακτικής οικονομίας, πέντε άνθρωποι από 35 έως 45 χρόνων τα έκαναν εταιρεία, η οποία λειτουργεί 6 μήνες και σε άλλους 6 υπολογίζουν ότι θα βγάζει τουλάχιστον τα έξοδά της. Επιπλέον, βραβεύτηκε από το κοινό ως το 6ο καλύτερο startup (σύγχρονες επιχειρήσεις) ανάμεσα σε 200, σε Ευρώπη, Αυστραλία, Μέση Ανατολή και Αφρική και θα συμμετάσχει στον διεθνή διαγωνισμό Webit Congress στην Κωνσταντινούπολη, στις 6 και 7/11. Όλα αυτά μέσα από την ιστοσελίδα www.tradenow.gr.
Τις πιο πολλές φορές που πας σε ένα επαγγελματικό ραντεβού, σε ρωτάνε τυπικά αν θέλεις να πιεις κάτι. Η Μαριάνθη Σταυρίδου, αρμόδια για την κοινωνική ευθύνη της tradeNOW, το είπε με την καρδιά της: «Θέλεις έναν καφέ;». Έτσι, όταν έφθασε ο φραπέ, καθίσαμε γύρω από ένα τραπέζι, με ανοιχτό παράθυρο και τασάκι στη μέση. Για το πώς λειτουργεί όλο αυτό εξηγεί ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Γιάννης Δεληγιάννης: «Είναι η πρώτη αυτοματοποιημένη πλατφόρμα ανταλλαγής προϊόντων, υπηρεσιών και ακινήτων. Στην ουσία μπορείς να ανταλλάξεις τα πάντα. Να προσφέρεις μια υπηρεσία και να πάρεις ένα προϊόν ή το αντίστροφο. Υπάρχουν μίνι μάρκετ και κάβες που προσφέρουν προϊόντα ή εκπτωτικά κουπόνια και ζητούν από συντήρηση έως διακόσμηση του καταστήματος και κατασκευή ιστοσελίδας. Ό,τι μπορείς να φανταστείς. Ένας στη Σέριφο δίνει το σπίτι του για λίγες ημέρες με αντάλλαγμα ένα ταξίδι στο Παρίσι, ένας άλλος ανταλλάσσει το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη και ζητάει ένα στην Αθήνα».
Trade points (εναλλακτικό νόμισμα)
«Το πρώτο βήμα είναι να γίνεις μέλος, κάτι που είναι πολύ απλό, απλώς συμπληρώνεις τα στοιχεία σου και δίνεις ένα email. Μετά βάζεις αυτά που “έχεις” και αυτά που “θέλεις”. Έχεις, για παράδειγμα, μια πολυθρόνα που σου πιάνει χώρο. Ανεβάζεις μια φωτογραφία και την περιγραφή της και την κοστολογείς. Λες, ας πούμε, 100 trade points, που είναι το νόμισμα της οικονομικής μας κοινότητας και καθένα ισοδυναμεί με 1 ευρώ. Trade points μπορείς να αγοράσεις μέσω της εταιρείας ή να εξοικονομήσεις από ανταλλαγές σου, αλλά δεν μπορείς να τα εξαργυρώσεις, μόνο να τα χρησιμοποιήσεις σε επόμενες ανταλλαγές σου».
Η Μαριάνθη έδωσε μια εσπρεσιέρα και πήρε 45 trade points. Τα έδωσε σε έναν οδοντίατρο και της έκανε καθαρισμό. Εκείνος με τα ίδια 45 trade points τύπωσε κάρτες. «Τώρα έχουμε 12.500 μέλη ιδιώτες και περισσότερες από 240 επιχειρήσεις», λέει ο εμπορικός διευθυντής της tradeNOW, Μιχάλης Πιτσικἀλης. «Συνολικά διακινούνται προϊόντα, υπηρεσίες και ακίνητα αξίας 69 εκατ. ευρώ και κάθε μήνα προστίθενται περίπου άλλα 10. Σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία, μόνο το 2012 διακινήθηκαν 12 δισ. δολάρια». Ο Γιάννης λέει ότι «στόχος μας δεν είναι να γίνουμε e-shop, ούτε να θησαυρίσουμε. Εντάξει, θέλουμε να έχουμε έσοδα όμως πιστεύουμε στην ιδέα της ανταλλακτικής οικονομίας και αυτή θέλουμε να προωθήσουμε. Πολύ περισσότερο σήμερα, που η ρευστότητα είναι ένα ζητούμενο». Φεύγοντας, και αφού η Μαριάνθη με είχε εγγράψει μέλος, σκεπτόμουν ότι κάποια πράγματα στο υπόγειο πιάνουν πολύ χώρο. Και ίσως να μπορούσα να εξοικονομήσω ένα ταξιδάκι.
Δίκτυα ανταλλακτικής οικονομίας
Swap not Shop – Διοργανώνει πάρτι ανταλλαγής ρούχων, swishing.gr
Babyfeat – Δίκτυο εναλλακτικής οικονομίας με επίκεντρο το παιδί, babyfeat.gr
Trade or Donate - Ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών
Vivliothiki - Ανταλλακτική βιβλιοθήκη, vivliothiki.gr
Σκόρος – Χαριστικά παζάρια, skoros.espiv.net
Fair Trade Hellas – ΜΚΟ που προωθεί τη φιλοσοφία του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου, fairtrade.gr
Ανταλλακτική Οικονομία – (Και) με δωρεάν μαθήματα, antallaktiki.gr
Φασούλι – Δίκτυο ανταλλαγής και αλληλεγγύης, fasouli.wordpress.com
Το 10% των trade points κάθε μήνα η tradeNOW τα δίνει σε πέντε ΜΚΟ. Στην Κλίμακα (άστεγοι), στον Αρκτούρο (φιλοζωική), στη Φλόγα (για παιδιά με καρκίνο), στο Μαζί για το Παιδί και στο Παιδικό Μουσείο Πλάκας. Όλες αυτές οι ΜΚΟ προμηθεύονται με τα trade points τους ό,τι χρειάζονται, κυρίως τρόφιμα και υπηρεσίες.
Φωτό: (Από αριστερά) Γιάννης Δεληγιάννης, Μιχάλης Πιτσικάλης, Μαριάνθη Σταυρίδου, Γιώργος Καραμανόγλου