Αρχειο

Τα 12 αντικείμενα βιομηχανικού σχεδιασμού που άλλαξαν τον κόσμο

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες που ψήφισαν για το CNN

32823-103920.jpg
Κωνσταντίνος Τζήκας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
48655-99959.jpg

Τα δώδεκα σημαντικότερα και επιδραστικότερα αντικείμενα στα τελευταία 100 χρόνια βιομηχανικού σχεδιασμού; Όσο κι αν φαντάζει ολίγον τι τρελό εγχείρημα η σύνταξη μίας τέτοιας λίστας, δεδομένης της πληθώρας σπουδαίων επινοήσεων, το CNN ρώτησε δώδεκα εμπειρογνώμονες στον χώρο του βιομηχανικού σχεδιασμού να επιλέξουν από ένα αντικείμενο έκαστος. Ακολουθεί η λίστα:

1. Apple Macintosh

image

Ήρθε στις ζωές μας το 1984 και άλλαξε για πάντα τους συνειρμούς που έχουμε για τη λέξη «μηλαράκι». Η καινοτομία του σε υλικό και λογισμικό έφερε μία εντελώς καινούρια αντίληψη της εμπειρίας του ηλεκτρονικού υπολογιστή.


2. Vespa

image

Συνδύασε την κομψότητα με τη μεταφορά και έγινε ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα οικουμενικά εμβλήματα στον χώρο των μέσων, από το «Ντόλτσε Βίτα» του Φελίνι μέχρι τους Μπιτλς, μας υπενθυμίζει ο Ιταλός σχεδιαστής Τζιανφράκο Τσακάλ.


3. Κυλιόμενες σκάλες

image

Μετεξέλιξη του ανελκυστήρα, όπως εξηγεί ο Ολλανδός αρχιτέκτονας Ντάαν Ροόζενγκααρντε που το διάλεξε, αποτελεί τη λογική εφαρμογή της ανέλκυσης στην αρχιτεκτονική μας, που την κατέστησε για πρώτη φορά ζωντανή και κινητική.


4. Virgin Galactic Space Plane

image

Τουρισμό στο διάστημα: αυτό προσφέρει το συγκεκριμένο concept που λειτουργεί από το 2004. Εύλογα, μέχρι στιγμής ελάχιστοι άνθρωποι είχαν το προνόμιο μιας παρθενικής πτήσης.


5. ΑΚ-47

image

Γνωστότερο σε όλους μας ως «Καλάσνικοφ» από το όνομα του σχεδιαστή του. Επιλογή αμφιλεγόμενη μεν (από τον εκδότη του περιοδικού Dezeen), απόλυτα δικαιολογημένη δε ως προς το μέγεθος της επίδρασής της ως το κατεξοχήν ημιαυτόματο όπλο στα σύγχρονα πεδία μάχης.


6. Floppy disk

image

Ο ίδιος ο εφευρέτης του floppy, Γιορίσου Νακαμάτσου, έσπευσε να το ονοματίσει ως ένα από τα σημαντικότερα αντικείμενα των τελευταίων 100 ετών.


7. iPod

image

Όπως αναφέρει ο Νικ Ρόουντς, που ηγείται του μεταπτυχιακού βιομηχανικού σχεδιασμού στο Σεντ Μάρτινς του Λονδίνου και που το επέλεξε, αποτελεί την κατεξοχήν απόδειξη των αποτελεσμάτων της ομαδικής εργασίας, το προϊόν που καθόρισε μια ολόκληρη γενιά.


8. Aeron chair

image

Η κλασική καρέκλα που κοσμεί πλέον όλα τα hip γραφεία και που άλλαξε τις παλαιότερες συνθήκες εργασίας στις οποίες κυριαρχούσαν βαριές, άβολες και μη φιλικές στο περιβάλλον καρέκλες.


9. Στερεοφωνικό Bang & Olufsen

image

Σχεδιάστηκε το 1979 και όπως επισημαίνει ο σχεδιαστής Καρίμ Ρασίντ που το επέλεξε, συνδυάζει όλα εκείνα τα στοιχεία που το καθιστούν διαχρονική αξία.


10. Airbus A380

image

Το «σούπερ τζάμπο» ή «ευγενή γίγαντα», όπως το αποκαλούν που χωράει έως και 850 άτομα και από το ντεμπούτο του το 2005 προκαλεί στα ίσα την κυριαρχία των Boeing.


11. Ford Model T

image

“Το μέσο που έφερε ελευθερία, ευελιξία και παραγωγικότητα σε εκατομμύρια ανθρώπους”. Τάδε έφη καθηγητή Μάιλς Πένινγκτον, καθηγητής βιομηχανικής καινοτομίας στο Βασιλικό Κολέγιο Τεχνών.


12. Κινητήρας τζετ

image

Αν δεν υπήρχε, δεν θα υπήρχαν ούτε τα Airbus. Έτσι απλά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ