Αρχειο

H πρώτη ημέρα του Ντάνιελ ντέι-Λιούις στην Αθήνα

Ξενάγηση του Ντάνιελ Ντεϊ-Λιούις στο Μουσείο της Ακρόπολης με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη στο πλευρό του

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 420
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
33615-76028.jpg

Μπορεί ο διάσημος ηθοποιός να γνωρίζει καλά τι σημαίνει ελληνική φιλοξενία, αυτή τη φορά όμως είχε μια υπουργική σφραγίδα. Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη ξενάγησε τον Ντάνιελ Ντέι-Λιούις στο Μουσείο της Ακρόπολης και συνέφαγαν μετά σε εστιατόριο.

Η ATHENS VOICE μπορεί ανεπιφύλακτα να βεβαιώσει πως ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις είναι απλός, ευγενέστατος, ιδιαίτερα με τις κυρίες, άψογος στη συμπεριφορά του. Ο διάσημος ηθοποιός βρέθηκε την Τρίτη στην Αθήνα, σε «γνώριμα μονοπάτια», καθώς εδώ και πολλά χρόνια επισκέπτεται τη χώρα μας είτε σε καλοκαιρινές αποδράσεις είτε σε πρεμιέρες των έργων που πρωταγωνιστεί, που πάντα γίνονται για φιλανθρωπικό σκοπό, με τα έσοδα να πηγαίνουν προς ενίσχυση της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών. Αυτή τη φορά σειρά είχε η τελευταία ταινία του «Λίνκολν», για την οποία είναι υποψήφιος για Όσκαρ Α΄ Ανδρικού ρόλου.

Η υπουργός Πολιτισμού Όλγα Κεφαλογιάννη ανέλαβε να τον συνοδεύσει την πρώτη του μέρα στην ελληνική πρωτεύουσα, πριν από την πρεμιέρα της νέας ταινίας στο Παλλάς. Το πρόγραμμα περιελάμβανε πρώτα απ’ όλα μια επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης. Εκεί τους προϋπάντησε ο πρόεδρος του Μουσείου, αρχαιολόγος Δημήτρης Παντερμαλής, και ξεναγήθηκαν από την αρχαιολόγο κ. Ήριδα Πλαϊτάκη. Φυσικά το ενδιαφέρον του μονοπώλησαν οι Καρυάτιδες, η ζωοφόρος του Παρθενώνα, τα αετώματα και οι μετώπες του, ενώ θέλησε να ενημερωθεί για την προσπάθεια επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Μετά την ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης, η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις συνέφαγαν στο εστιατόριο «Διόνυσος» με θέα  τον Ναό του Παρθενώνα. Η υπουργός Τουρισμού είχε δίπλα της ένα γνήσιο φιλέλληνα. «Είμαι Ιρλανδός και ξέρω τι σημαίνει να μην έχεις πολλούς φίλους» είπε χαρακτηριστικά στην υπουργό. «Είναι μια μοναδική ευκαιρία να γίνουν Ιρλανδοί και Έλληνες ακόμη πιο κοντινοί φίλοι» του απάντησε. Μετά τη συζήτησή τους μονοπώλησε η ερώτηση του ηθοποιού «τι κίνητρα θα μπορούσαν να του δοθούν ώστε να γυρίσει μία ταινία στη χώρα μας». Ο ίδιος ήπιε ελάχιστα – λίγο κόκκινο κρασί. Στην ερώτηση αν προτιμούσε ψάρι ή κρέας εκείνος διάλεξε αρνάκι με κριθαράκι και δεν μετάνιωσε για την επιλογή του. Δοκίμασε και το γλυκό, αν και οι γιατροί τού το απαγορεύουν.

Η κουβέντα στο τραπέζι ήταν πραγματικά χαλαρή – ανακάλυψαν πως Ντάνιελ, Όλγα και Μισέλ Φάιφερ έχουν γενέθλια την ίδια ημέρα.  Το γεύμα τελείωσε με φιλοφρονήσεις. Η Όλγα Κεφαλογιάννη τού ευχήθηκε καλή τύχη και να κερδίσει ένα ακόμη Όσκαρ για το «Λίνκολν» –οι ελληνικές ευχές πιάνουν τόπο για τον ηθοποιό, γιατί, όπως ο ίδιος εξομολογήθηκε στους ανθρώπους της Εταιρείας Σπαστικών, τη βραδιά που ήταν υποψήφιος για όσκαρ Α΄ Ανδρικού ρόλου για το «Αριστερό μου πόδι», το οποίο και κέρδισε, είχε στην τσέπη του το φυλαχτό που του είχαν δωρίσει τα παιδιά– και με την επίσκεψή του αυτή να φέρει κι αυτός τύχη στην Αθήνα, «τύχη στη χώρα μας, έναν από τους ελκυστικότερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως». Και το τελευταίο το ξέρει πολύ καλά ο ηθοποιός αφού έχει έρθει πολλά καλοκαίρια στη Σκύρο, στο σπίτι του φίλου του σκηνοθέτη Γιώργου Οικονομίδη.

n

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ