Αρχειο

VIDEO: Επίθεση νεοφασιστών στην Παλαιά Βουλή

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
3317-21649.jpg

Η Λένα Χουρμούζη ήταν στην εκδήλωση για την ιθαγένεια, όταν τα ασπόνδυλα ξεφύτρωσαν ανάμεσα στον κόσμο

«Τι σημαίνει να είσαι διαφορετικός; Να είσαι πάντα στην τσίτα». Το έγραψε  παιδί Νιγηριανών που γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην Ελλάδα. Και δεν  έχει ιθαγένεια. Τη Δευτέρα 8/2 ήταν μαζί  με άλλους 200 ανθρώπους στην Παλιά Βουλή, στην εκδήλωση για την ιθαγένεια που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ήμουν κι εγώ. Και την πρώτη μια ώρα ήμουν στην τσίτα. Δίπλα μου κάθονταν τρεις φασίστες, δυο άντρες, μια γυναίκα.

Είναι νευρικοί, σχολιάζουν συνεχώς και κοροϊδεύουν τους ομιλητές. Τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, τους προέδρους του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών, της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, του φόρουμ μεταναστών, της διδασκαλικής ομοσπονδίας, τον προεδρεύοντα συνταγματολόγο και τον πρόεδρο της ΕΕΔΑ. Οι ομιλητές εξηγούν για ποιο λόγο Έλληνας και γεννιέσαι και γίνεσαι. «Το δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ είναι μόνο για κάποιες κερκίδες στο γήπεδο», λένε οι ομιλητές.

Όταν κάπου στη μέση οι πρόεδροι του ΔΣΑ και ΓΣΕΕ πήγαν να φύγουν, οι τρεις φασίστες  δίπλα μου δεν άντεξαν. Κι άρχισαν να φωνάζουν. Ξεπεράχτηκαν αμέσως κι άλλοι 15 που είχαν σκορπιστεί στην αίθουσα. Με κραυγές όπως «προδότες» και «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» προσπαθούν να διακόψουν την εκδήλωση. Χτυπούν τα χέρια  τους στα έδρανα και δείχνουν ότι δεν τους ενδιαφέρει να περιμένουν τη συζήτηση που θα ακολουθούσε. Κινούνται προς το μικρόφωνο. Κάποιοι τους αποδοκιμάζουν. Οι περισσότεροι τους περιφρονούν. Ο Πέτρος Κουναλάκης τους φωνάζει: «είστε φασίστες». Αυτοί, οι πιο πολλοί νεαροί, τον απειλούν αλλά εκείνος δεν φοβάται. Κανείς πια δεν είναι στην τσίτα.

Οι λίγοι φασίστες εκδηλώθηκαν, οι πιο πολλοί δημοκράτες τους απομόνωσαν. Οι φασίστες έφυγαν σε λίγα λεπτά, συνοδεία των ΜΑΤ. Η αστυνομία άργησε λίγο, αλλά έκανε τη δουλειά της σωστά. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε. Και ο πρόεδρος της ΕΕΔΑ Δημήτρης Χριστόπουλος συνόψισε χαμογελώντας: «Ελπίζω όσοι θέλουν να πάρουν την Ελληνική ιθαγένεια να μη θελήσουν να το ξανασκεφτούν βλέποντας αυτούς»...

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ