Αρχειο

TAXIκή πάλη

Σκανάρουμε το λεξικό των tarifa boys, ζουμάρουμε στις φυλές τους.

44321-127909.jpg
Γιώργος Μπάκας
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
32858-73116.jpg

Σήμερα απεργούν τα ταξί, αλλά δεν απεργεί το χιούμορ. Σκανάρουμε το λεξικό των tarifa boys, ζουμάρουμε στις φυλές τους.

Ταξίαρχος: Χαρακτηρισμό που φέρει ο γκραν γκουρού της πιάτσας, ήτοι ο πιο διαβασμένος ταξιτζής της πόλης. Είναι αυτός που θα κάνει τις περισσότερες παρεμβάσεις από το σι-μπι, προκειμένου να κατατοπίσει συναδέλφους «χαμένους στη μετάβαση» να βρουν τον τελικό προορισμό τους. Η χροιά της φωνής του διαθέτει πάντα μια γλυκιά ειρωνεία και έναν υπόκωφο καγχασμό.

Ταξίμι: Intros και αυτοσχεδιασμοί ρεμπέτικων υπόγειων ασμάτων, που αντιλαλούν στο ταξί ενός πολλά βαρύ ταξιτζή-κουτσαβάκη. Ο διάκοσμος του αυτοκινήτου περιλαμβάνει εκκρεμές κομπολόι χρώματος πορτοκαλί, ξεθωριασμένες φωτογραφίες του Τσιτσάνη και του Βαμβακάρη με την αμφιλεγόμενη λεζάντα «Μπαμπά, μη μιλάς όταν καπνίζει ο Λουλάς», ενώ στο ντουλαπάκι καλού κακού βρίσκεται πάντα σφηνωμένο ένα μπαγλαμαδάκι, μόρτικο και λαλίστατο.

Ταξινόμος: Ταξιτζής που ρυθμίζει την κυκλοφορία σε περιπτώσεις μποτιλιαρίσματος, απουσία τροχονόμου. Τη θέση της σφυρίχτρας καταλαμβάνει ένα πλούσιο σε ύβρεις λεξιλόγιο, με φράσεις όπως «τσούλα το, το γαμημένο, μην κατέβω και σε πάρει ο διάολος», «πόσες πίπες έκανες για να σου δώσουν το δίπλωμα, μωρή», «έτσι να κάνει ο κώλος σου, μαλάκα» και «βγήκε ο χάρος παγανιααά!».

Ταξι-Jesus: Χριστιανός ταξιτζής με έφεση στον προσηλυτισμό αλλόθρησκων πελατών και ύψιστο σκοπό την επαναφορά του ανθρώπου στο δρόμο του Πανάγαθου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξορκισμό με εσάνς λιβανιού, σιγοντάρισμα ψαλμωδιών που ακούγονται από το ραδιόφωνο και δεκάκις αποταγές του Σατανά. Το κόμιστρο διπλασιάζεται χάριν εράνου και προμηθειών παραφίνης.

Ταξικομανής: Εμμονοληπτικός άνθρωπος που συνηθίζει να επιλέγει ως μέσον μεταφοράς το ταξί. Ο φόβος ότι θα καθυστερήσει στη δουλειά ή στα ραντεβού του τον οδηγούν να προβεί σε αυτή τη δαπανηρή ενέργεια, που του απομυζεί από τον τραπεζικό του λογαριασμό το ένα τρίτο του μισθού του, μηνιαίως. Εισβάλλει πάντα στα ταξί στριγκλίζοντας «Καρόλου Ντηλ, και γρήγορα, άργησα στη δουλειά!», ενώ σαν φτάσει και αντιληφθεί ότι είναι ο πρώτος που πάτησε το πόδι του στο γραφείο, κάθεται βαριεστημένα και ρίχνει πασιέντζες.

Ταξιβολία: Ρίψις λίθων σε διερχόμενα ταξί από καταζητούμενο «ταριφενταγίν» παράφρονα, που έχει πεδίο δράσης τις αερογέφυρες των εθνικών οδών και λεωφόρων. Μαρτυρίες περιοίκων θέλουν το φερόμενο ταξιβόλο να διαφεύγει της σύλληψης με ταξί.

Ταριφοβισμένος: Ταξιτζής έχων πέσει πολλάκις θύμα του μανιακού ταξοβόλου. Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, θα τον βρεις από κάτω να σφαδάζει από τους πόνους, μουρμουρίζοντας «δεν θα σε πιάσω μια μέρα, ρε πούστη».

Ταξίμετρο: Όργανο στα ταξί, όπου αναγράφεται το ποσό που πρέπει να πληρωθεί σε κάθε διαδρομή ανάλογα με τη διανυθείσα απόσταση.

Ταξιδένμετρο: Αναβαθμισμένο όργανο στα ταξί, όπου αναγράφεται κάθε φορά ένας τυχαίος συνδυασμός ψηφίων. Συνήθως νικητής είναι ο ταξιτζής, αλλά ο πελάτης διεκδικεί το πρωτοχρονιάτικο τζακ ποτ. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά και η προέλευση της πατέντας δεν έχουν εξακριβωθεί, αλλά το σημαντικό είναι ότι διατίθεται σε ποικίλα χρώματα.

Ταξιαγάπητος: Πράος και ευπρεπής ταξιτζής, που θα σε καλωσορίσει στα ενδότερα του αυτοκινήτου, θα σε κεράσει καραμελίτσα ή μπισκότο και θα σε αφήσει στην πόρτα του σπιτιού σου, αφού πρώτα σε καληνυχτίσει και σου ευχηθεί τα καλύτερα. Αν του ανοίξεις κουβέντα, θα διαπιστώσεις ότι κάπου στην κορυφή του γενεαλογικού του δέντρου δεσπόζει μια βασιλική μορφή με μονοσύλλαβο ή δισύλλαβο επίθετο.

Ταξερνάω: Ξερνοβολώ μέσα σε ταξί μετά από υπερβολική (αν και όχι απαραίτητα) κατανάλωση αλκοόλ. Η αντίδραση του ταξιτζή είναι είτε επιθετική, με σχόλια τύπου «θα στα βάλω να τα φας, βρε γαμιόλη» και «θα σου χρεώσω καινούργιο κάλυμμα, ρε μπάσταρδε», είτε ψύχραιμη, με σχόλια τύπου «φιλάρα, you missed a spot» ή «για δες σύμπτωση, και εγώ μπάμιες έφαγα το μεσημέρι!».

Ταριφακίρης: Εκτός από το να βγάζει φλόγες από τη μύτη, να καταπίνει σπαθιά και να κάθεται οκλαδόν σε ταβανόπροκες, έχει την ικανότητα να μετατρέπει το κόκκινο χρώμα σε πράσινο, το δίευρω σε τρίευρω, τη μονή κατεύθυνση σε διπλή, την ευθεία σε στροφή και ούτω καθεξής. Αν είσαι τυχερός και πέσεις σε ζηλιάρη ταριφακίρη, θα τον δεις να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, αφού άφησε «home alone» την κυρά.

Ταξιόπλοο: Ενισχυμένο ταξί με σαϊνικά γκάτζετ, σωσίβια, πυξίδες, ανοράκ, φωτοβολίδες, ψαροντούφεκα και λοιπά σωστικά αντικείμενα εν όψει πλημμύρας στις δυτικές συνοικίες. Η φωτεινή επιγραφή «Taxi» στην οροφή του αυτοκινήτου αλλάζει μέσω αισθητηρίου βροχής σε «Δημητρούλα», «Ρομίλντα» και «Ροδάνθη», ενώ ο ταξιτζής είναι υποχρεωμένος να φέρει ναυτικό καπέλο, πίπα και τατουάζ άγκυρα στο μπράτσο.

Ταξίνισμα: Ο μορφασμός του ταξιτζή όταν εισβάλλει στο ταξί του παρέα τεσσάρων ατόμων που πρόκειται να πληρώσουν ρεφενέ. Ξεψυχισμένα, σχεδόν αθόρυβα, θα ρωτήσει «πού πάμε;», κατά τη διαδρομή θα ψιθυρίσει μερικές χριστοπαναγίες, ενώ κατά την άφιξη θα εισπράξει το εν προκειμένω αμελητέο ποσόν και θα το πετάξει απαξιωτικά στο πορτμονέ του.

Ταξιπόλητος: Ταξιτζής που αρέσκεται να οδηγάει ξυπόλητος. Λίγο η χρόνια ποδάγρα, λίγο οι τιτάνιοι κάλοι, λίγο οι επιπλήξεις της γυναίκας του για τις αϋπνίες που της προκαλεί η ποδική δυσοσμία, τον εξωθούν σε συνεχή και ασφυκτικό για τον πελάτη «εξαερισμό». Το κλίμα μέσα στο ταξί είναι πάντα χριστουγεννιάτικο, αφού ολούθε κρέμονται αρωματικά πευκάκια.

Ταξιμπεριαλιστής: Ταξιτζής που εξυπηρετεί πελάτες εντός και εκτός χώρας ή ηπείρου. Η εμβέλεια της ταρίφας πιάνει από Ρέικιαβικ μέχρι Ακτή Ελεφαντοστού και από Λος Άντζελες μέχρι Μανίλα. Η επιστροφή του από διηπειρωτικό ταξίδι γίνεται πάντα αισθητή, εφόσον το ταξί μπορεί να φέρει τα χρώματα της Αυστραλίας ή του Πακιστάν και από μέσα να ξεπηδούν λεμούριοι, κοάλα και λαθρομετανάστες.

Ταξιατρείο: Το συνεργείο όπου πηγαίνουν τα αυτοκίνητά τους για σέρβις οι ταξιτζήδες. Η συνεννόηση με τους μηχανικούς του ταξιατρείου γίνεται πάντα με παντομίμα ή κωδικοποιημένο λόγο. Επίσης, στο πλαίσιο της πλάκας οι μηχανικοί κολλάνε στα ταξί αυτοκόλλητα που αναγράφουν «Σιγά τις πόρτες, έχω δει και καλύτερες».

Ταξίλιγγος: Αν έχει τύχει να δεις το «Ταξί» του Λικ Μπεσόν, τότε καταλαβαίνεις για τι είδους ίλιγγο μιλάμε. Η εκκίνηση σου δίνει πάντα την αίσθηση ότι έχεις μπει σε εξομοιωτή αεροπλάνου, ενώ το φρενάρισμα κατά την άφιξη δίνει την εντύπωση στους περαστικούς ότι σνιφάρεις κόκα από το ταμπλό. Η διαδρομή δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εκτός του ότι παίρνεις μια γεύση για το πώς θα διακτινίζονται οι άνθρωποι στο μέλλον.

Ταρίφκιν: Ταξιτζής με εμπεριστατωμένη άποψη για την κακή διαχείριση της οικονομίας από την κυβέρνηση και τα παρεπόμενά της. Όταν η κουβέντα υπεισέλθει στο στάδιο των προτάσεων νέων οικονομικών μοντέλων που θα εξυγιάνουν τον κουμπαρά της χώρας, ο ταξιτζής ποιεί την νήσσαν και συντονίζεται στη συχνότητα του αγαπημένου αθλητικού του ραδιοφώνου.

Ταριφλέρτ: Τελείται εντός του ταξί με πρωταγωνιστές τον ταξιτζή και συνοδηγό καλλίγραμμη δεσποινίδα με πλούσιο μπούστο. Το τελευταίο δεν αποτελεί κανόνα, αφού εκτός από τα μπούστα ποικίλουν και τα γούστα. Ο ταξιτζής βολιδοσκοπεί διστακτικά με φράσεις τύπου «Συγνώμη που είμαι λιγομίλητος, αλλά χώρισα χθες και… Εγώ φταίω, ήμουν πολύ ρομαντικός…, αλλά ωραίο το φεγγάρι απόψε, δεν νομίζεις;» ή πιο χυδαία, «Το βλέπω ότι με ποθείς, μωρό μου… Μισό λεπτό να κάνω μια στάση για προφυλακτικά… Θες να την κατεβάσουμε τη θέση ή θα βολευτούμε έτσι;». Τύφλα να ’χει ο Ομάρ Ταρίφ.

Ταριφοβία: Από την εν λόγω νόσο πάσχουν οι πεζοί, οι πλούσιοι επαρχιώτες μηχανόβιοι και περισσότερο από όλους οι ποδηλάτες, που άπαξ και δουν να πλησιάζει ταξί από πίσω, τους πιάνει τρεμούλα, κουνάνε δεξιά-αριστερά χέρια και πόδια για να τους προσέξουν, ζουλάνε με δύναμη το κλάξον, βαράνε καμπανάκια αγιορείτικα, παίζουνε τρομπέτες, πετάνε σερπαντίνες, πυροτεχνήματα. Όλα αυτά μοιάζουν με μια θολή ανάμνηση όταν ξυπνάνε στο κρεβάτι του πόνου και αντικρίζουν τη νοσοκόμα, που τους προτείνει χαμογελαστά ένα πιάτο αχνιστό φιδέ.

Ταξισοβίτης: Σαν ένας άλλος «Θρύλος Του 1900», ο ταξισοβίτης γεννήθηκε στο ταξί του πατέρα του, μεγάλωσε στο ταξί του πατέρα του, ανέλαβε το ταξί του πατέρα του και ζει για να παραδώσει τα κλειδιά στον υιό τον πρεσβύτερο. Πόσο ακόμη θα αντέξει όμως το Λάντα;

Ταριφάσκελο: Συνήθης ένδειξη ασέβειας ταξιτζή προς έτερο οδηγό που έχει υποπέσει σε οδικό σφάλμα προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος. Ο έτερος οδηγός εισπράττει το ταριφάσκελο δεκτικά και ανταπαντά με ευλαβές νεύμα και ανύψωση του μεσαίου δαχτύλου. Η τήρηση του κώδικα καλής συμπεριφοράς για ακόμη μια φορά επετεύχθη. Άλλωστε, η χειρονομία είναι αυτή που μετράει.

Ταριφαλλοκράτης: Ο ταξιτζής που τα έχει βάλει με τις γυναίκες όλου του κόσμου και έχει αυτοχριστεί δαιμόνιος τιμωρός της απιστίας και της αναξιοπρέπειας. Το κήρυγμα προς τους επιβάτες ξεκινάει πάντα από τη ρίζα του κακού, που είναι το «Sex And The City», τηλεοπτικό προϊόν που εκχυδαΐζει τον έρωτα, συνεχίζει με τις lifestyle εκπομπές, που δημιουργούν πρότυπα και καταναλωτικές ανάγκες, και κλείνει με τα ladies night νυφοπάζαρα, που ευτελίζουν την τιμή του ανδρός. Συνήθως, ο ταριφαλλοκράτης είναι ανύπαντρος.

Ταριφάν: Με το που θα μπουκάρεις στο ταξί, θα σε ρωτήσει τι ομάδα είσαι, θα σου ζητήσει να σχολιάσεις όλη την αθλητική επικαιρότητα και θα σε πιέσει να υπογράψεις υπέρ της παραίτησης του προπονητή. Αν δεν ασχολείσαι με τα αθλητικά, ίσως και να υποθέσεις ότι είναι ονοματομανής ή ταλαντούχος μίμος που υποδύεται κάποιον δημοφιλή σπορτ κάστερ. Ποτέ μη δείχνεις άσχετος, μπορεί να σε αποβάλει με κόκκινη.

Ταξική Πάλη: Σύμφωνα με τη θεωρία των πιθανοτήτων ή του εμπειρισμού, αν θέλετε, κάθε άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη για μία φορά τουλάχιστον στη ζωή του πρόκειται να παρακολουθήσει ζωντανά μια «ταξική πάλη». Η κακοθυμία των ταξιτζήδων και η καθημερινή παρουσία τους στους δρόμους των μεγαλουπόλεων αναπόφευκτα τους φέρνει σε σύγκρουση. Στις περισσότερες περιπτώσεις επικρατεί ο νόμος της λογικής και της συναδελφικότητας και οι διαφορές δεν λύνονται με το ξύλο, αλλά με σιδερολοστούς.

Ταριφαφλατάς: Θα σε υποδεχτεί με ένα χαμόγελο που μεταφράζεται και ως «καλώς ήρθες, φίλε, λίγο ακόμα και θα έσκαγα, αν δεν μιλούσα». Ξεκινάει φειδωλά και ντροπαλά με φράσεις τύπου «Από εδώ είσαι; Πολύ κρύο σήμερα, ρε συ… Έχω διπλή βάρδια, άσ’ τα να πάνε…», μέχρι να αρχίσει το κρεσέντο, «Σπουδάζεις; Έχω μια κόρη που σπουδάζει… Πόσα αδέρφια έχεις… Εγώ είμαι χωρισμένος… Να σου πω πώς ξεκίνησε όλη η ιστορία…». Μέχρι να φτάσεις στον προορισμό σου έχουν περάσει δύο αιωνιότητες και μία ημέρα.

Ταξίντομουν: Rockius Romanticus Ratsasalis, σπάνιο είδος ταξιτζή της συνομοΤΑΞΙας των μουσικοκαύληδων. Ο Ταξίντομουν ακούει φανατικά rock, γκρινιάζει διαρκώς για τις συναυλίες που δεν γίνονται ή που δεν προλαβαίνει να παραβρεθεί, για το ακριβό εισιτήριο, για το φθηνό εισιτήριο, για την εμμονή των Ελλήνων με τους Porcupine Tree, τους Madrugada και τον Νικ Κέιβ, και σου ζαλίζει τον έρωτα: «Πόσους δίσκους έχεις;», «Έχεις πάει στον Ζαχαρία καμιά βόλτα;», «Αυτές οι ταινίες ασφαλείας στα cd δεν είναι πολύ εκνευριστικές;».

Ταριφουμαδόρος: Το σύννεφο καπνού που τον περιβάλλει τον κάνει να μοιάζει με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου επί σκηνής. Το ταξί του δεν φέρει σι-μπι, εφόσον αρέσκεται να επικοινωνεί με συναδέλφους του μέσω σινιάλων καπνού. Ο Γιώργος Γεωργίου και η Λιάνα Κανέλλη φαντάζουν μπροστά του μέλη της αντικαρκινικής εταιρίας, ο καουμπόη της Marlboro βουτυρομπεμπές, ενώ φημολογείται ότι η Αβάνα του έχει επιδώσει το κλειδί της πόλης.

Ταριφάλαγγα: Σειρά οχημάτων ταξί σε πιάτσα. Ως είθισται, ο ταξιτζής είναι όρθιος με ανοιχτή την πόρτα και κουβεντιάζει είτε με τους μπροστινούς είτε με τους πισινούς συναδέλφους. Οι συζητήσεις, κατά το πλείστον, περιστρέφονται γύρω από το ποδόσφαιρο, το φουτμπόλ ή εκείνο το ομαδικό αθλητικό παιχνίδι που παίζεται με είκοσι δύο παίκτες, που, χωρισμένοι σε δύο ομάδες, επιδιώκουν να στείλουν την μπάλα στο αντίπαλο τέρμα, χωρίς να χρησιμοποιήσουν τα χέρια.

Ταριφολκλόρ: Μυστακοφόρος βουκόλος ταξιτζής με διάθεση για εγκάρδιο μουχαμπέτι και θεματικό αντικείμενο τη γεωμετρική ανάλυση της γκλίτσας. Μια πολύ καλή ευκαιρία να εμπλουτίσεις το λεξιλόγιό σου με λέξεις όπως «τιφτιάντσρα;», «εχσκορτσούδ;» και «πουπαένς;». Αν την ώρα που οδηγεί τον πιάσει ο νταλκάς και σου αρπάξει το χέρι για ένα γρήγορο τσάμικο, μη φοβηθείς, ο θάνατος είναι η κοινή μοίρα όλων των ανθρώπων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ