Αρχειο

Ένας αγώνας ταχύτητας από άλλη εποχή

Ιστορική αναβίωση του 1ου Tourist Trophy Ψυχικού 1920

133779-304819.JPG
Άντρια Καλαϊτσίδου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
327503-676892.jpg

Στους δρόμους του Ψυχικού αναβιώνει ο πρώτος αγώνας ταχύτητας σε «πίστα» που έγινε στη χώρα μας και μάλιστα στα πρότυπα του διασημότερου αγώνα μοτοσυκλέτας στον κόσμο που γίνεται εδώ και 109 χρόνια στο γνωστό νησί Άϊλ οφ Μαν, της Βρετανίας.

Ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού και το Ελληνικό Μουσείο Μοτοσυκλέτας διοργανώνει την ιστορικότερη εκδήλωση μοτοσυκλέτας που έχει γίνει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, την αναβίωση του πρώτου αγώνα ταχύτητας σε κυκλική διαδρομή που είχε γίνει στην χώρα, το 1ο Tourist Trophy Ψυχικού.

Η εκδήλωση της ερχόμενης Κυριακής δεν είναι ένας απλός «αγώνας». Είναι μία πολιτιστική εκδήλωση που θα ξυπνήσει ιστορικές μνήμες μιας εποχής που έφυγε. Ο πρώτος αυτός αγώνας ταχύτητας είχε γίνει στο Ψυχικό στα τέλη της δεκαετίας του '20, την εποχή που η Ελλάδα είχε αρχίσει να συνέρχεται από τη δίνη της Μικρασιατικής Καταστροφής, του Διχασμού και της ανταλλαγής πληθυσμών.

Ο αγώνας τότε είχε σημειώσει μεγάλη αγωνιστική επιτυχία, συγκεντρώνοντας αρκετές χιλιάδες θεατών που είχαν έρθει να παρακολουθήσουν το πρωτόγνωρο θέαμα, αφού στην Ελλάδα δεν υπήρχαν τότε πάνω από 200 μοτοσυκλέτες και οι αγώνες ήταν κάτι το εντελώς καινούργιο για όλους.

Στην εκδήλωση «συμμετέχουν» και μερικές από τις πιο ονομαστές μοτοσυκλέτες που θα τρέξουν στην ίδια εκείνη διαδρομή που είχαν τρέξει οι πρωτοπόροι των αγώνων. Πρόκειται για κορυφαίες κλασικές μοτοσυκλέτες που δεν βγαίνουν εύκολα στους δρόμους όπως η Νιού Ιμπήριαλ του 37, Βελοσέτ, Χάρλεϋ, Παρίλλα, Χόρεξ, Μότο Γκούτσι του 1930 και άλλες.

Οι αγωνιζόμενοι θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες: η πρώτη για μοτοσυκλέτες από το 1910 μέχρι και το 1945 και η δεύτερη από το 1946 μέχρι και το 1968. Η αναβίωση δεν εστιάζεται στην ταχύτητα αφού το αραιοκατοικημένο προάστιο του ΄20 είναι σήμερα μία πυκνοκατοικημένη πόλη. Έτσι, ο αγώνας θα είναι πιο αργός, δηλαδή ακρίβειας, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς Regularity της FIVA και της Ε.Ο. ΦΙΛΠΑ για ανάλογες περιπτώσεις.

Η αφετηρία θα βρίσκεται επί της οδού Διαμαντίδου, λίγο πριν την Πρώτη Πλατεία, με κατεύθυνση προς την Λ. Κηφισίας και οι μοτοσικλετιστές θα ακολουθήσουν τις οδούς Οίτης, Παπαναστασίου (κυκλικά), αριστερά Διαμαντίδου, Δεύτερη Πλατεία, Διαμαντίδου και τερματισμός . Το συνολικό μήκος είναι 2χμ. και οι αγωνιζόμενοι θα καλύψουν 10 γύρους.

Η Αναβίωση θα ξεκινήσει στις 10π.μ. με το κλείσιμο των δρόμων και με πρώτους να ξεκινούν οι αγωνιζόμενοι με τις μοτοσυκλέτες της νεότερης κατηγορίας (1946-1968). Η εκδήλωση υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη 1μμ. Θα ακολουθήσουν απονομές και έκθεση μοτοσυκλετών εποχής στην Πρώτη Πλατεία.

Info: Αναβίωση 1ου Tourist Trophy Ψυχικού 1920. 16 Οκτωβρίου 2016, 10.00

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ