- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Δύσκολος προβλέπεται και για την Κύπρο ο Δεκέμβριος καθώς θα πρέπει να συγκεντρώσει το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που απαιτείται για να καλύψει τις υποχρεώσεις του. Το κράτος θα πρέπει να καταβάλλει τον 13ο μισθό στους δημόσιους υπαλλήλους του αλλά και να αντιμετωπίσει το έλλειμμά του που θα κυμανθεί μεταξύ 300 και 900 εκατομμυρίων ευρώ. Για την άντληση ρευστότητας μια από τις λύσεις που βλέπει το υπουργείο Οικονομικών είναι να καταφύγει στα αποθεματικά Οργανισμών.
Εντωμεταξύ έκθεση της Merrill Lynch, σύμφωνα με την ιστοσελίδα StockWatch σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό μνημόνιο είναι οι μακρύτερες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και σταχυολογεί τις συνέπειες που μπορεί να έχει το θέμα του κυπριακού προγράμματος για την υπόλοιπη Ευρώπη. «Πιστεύουμε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος έχουν περισσότερη σημασία για την ευρωζώνη από ότι θα υποδήλωνε το μικρό μέγεθος της χώρας», αναφέρει η έκθεση. Η Merrill Lynch δεν αναμένει κατάληξη σε συμφωνία Κύπρου-τρόικας για το κυπριακό μνημόνιο, πριν τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2013, καθώς η επόμενη λήξη ομολόγων είναι στις 3 Ιουνίου.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι με την πρώτη ματιά η Κύπρος δεν φαίνεται να επηρεάζει την αγορά πέρα από τα σύνορά της, καθώς η οικονομία της αποτελεί μόνο το 0,15% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και είναι η τρίτη μικρότερη χώρα στην ευρωζώνη μετά τη Μάλτα και την Εσθονία. Ωστόσο, σημειώνεται ότι η δυναμική του χρέους θα μπορούσε να είναι σε κίνδυνο με το ποσό που χρειάζεται η Κύπρος να αυξάνεται συνεχώς. Στην έκθεση ως παράγοντας πρόκλησης αναφέρεται και το ενδεχόμενοι οι τράπεζες να ζητήσουν επίσημη βοήθεια και επομένως το κράτος πρέπει να παρέχει τη μεγαλύτερη στήριξη.
Αν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών γίνει απευθείας από τον ESM, τότε οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους θα μετριαστούν. Ωστόσο αυτό δεν αναμένεται να γίνει πριν το 2014. Στα θετικά επισημαίνεται η ανεύρεση φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, με τα έσοδα να υπολογίζονται στα 2,2- 3,1 δισ. δολ. ετησίως, σε 10 χρόνια. Εάν το χρέος της Κύπρου κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα για την Ευρώπη και χρειαστεί κούρεμα, τούτο θα σήμαινε, σημειώνεται στην έκθεση, ότι «η περίπτωση της Ελλάδας δεν είναι μοναδική».
Επίσης, η έκθεση αναφέρει ότι, αν τεθεί θέμα εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη, «αυτό θα είχε μεγαλύτερες συνέπειες για την Ευρώπη και θα προκαλούσε ανησυχία στις αγορές».
Τέλος, εκτιμάται ότι η Κύπρος μπορεί να προσθέσει στις ανησυχίες για την κρίση στην ευρωζώνη και «να αποδειχθεί ο δεύτερος αδύναμος κρίκος, μετά την Ελλάδα».