- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Η εθελοντική επαναγορά ελληνικού χρέους τείνει να αναδειχθεί ως η προτιμότερη λύση της Ευρωζώνης για την ελάφρυνση του φορτίου του χρέους της Ελλάδας, ωστόσο δημιουργεί προβλήματα καθώς αν οι ελληνικές τράπεζες δεν συμμετάσχουν, η χώρα θα εξασφαλίσει λιγότερη εξοικονόμηση. Αν πάλι το κάνουν, θα βρεθούν ξανά σε θέση αδυναμίας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, γεγονός που θα καταστήσει αναγκαία την περαιτέρω στήριξη των κεφαλαίων τους.
"Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί με την ανακεφαλαιοποίηση γιατί η πρόταση επαναγοράς ομολόγων είναι κυρίαρχη μεταξύ άλλων επιλογών για τη μείωση του ελληνικού χρέους", ανέφερε στο Dow Jones Newswires κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης. "Τυχόν περικοπές στην αξία των ομολόγων που διακρατούν θα δημιουργήσει μεγαλύτερες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης".
Οι πιστωτές προτιμούν την ιδεά της επαναγοράς γιατί θα μείωνε άμεσα το φορτίο του χρέους της Ελλάδας. Η κυβέρνηση αναμένει το χρέος να διαμορφωθεί στο 192% του ΑΕΠ το 2014, καθιστώντας ανέφικτο το στόχο του προγράμματος για χρέος 120% του ΑΕΠ έως το 2020.
Στο πλαίσιο ενός προγράμματος επαναγοράς, τα ομόλογα με ονομαστική αξία 63 δισ. ευρώ θα μπορούσαν θεωρητικά να επαναγοραστούν σε λιγότερο από το μισό της αξίας τους και να αποπληρωθούν. Η συμμετοχή κατά 100% θα μπορούσε να μειώσει το λόγο χρέους προς ΑΕΠ κατά περισσότερες από 15 ποσοστιαίες μονάδες. Ακόμη κι έτσι ο στόχος για χρέος / ΑΕΠ ίσο με 120% μοιάζει ανέφικτος χωρίς περαιτέρω μέτρα, εκτιμούν αναλυτές. Εάν όμως οι ελληνικές τράπεζες δεν συμμετάσχουν, τα οφέλη θα είναι ακόμη μικρότερα. Οι Έλληνες τραπεζίτες λένε πως οι τοπικές τράπεζες και funds διακρατούν περίπου τα 20 δισ. ευρώ από τα συνολικά 63 δισ. ευρώ των ομολόγων.
Οι ελληνικές τράπεζες φοβούνται πως θα δεχτούν πιέσεις να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα από την κυβέρνηση, κορυφαία προτεραιότητα της οποίας είναι να πετύχει τη μέγιστη δυνατή μείωση χρέους για να συνεχίσει να έχει στο πλευρό της το ΔΝΤ. "Εάν η επαναγορά είναι η προτιμώμενη επιλογή, πιστεύω πως οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά να συμμετάσχουν", είπε ένας Έλληνας αξιωματούχος. "Η επιπλέον ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης θα αντιμετωπιστεί με κάποιο τρόπο, αλλά το ζήτημα της μείωσης του χρέους θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα".
Οι τραπεζίτες γνωρίζουν πως σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση έχει το πάνω χέρι. "Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να πείσεις μία τράπεζα να συμμετάσχει, ξεκινώντας από την τιμή και φτάνοντας ως το εάν δεν δεχτείς, θα ακολουθήσει κι άλλη αναδιάρθρωση και θα χάσεις πολλά περισσότερα" ή αλλιώς η Ελλάδα θα πάει άπατη και θα τα χάσεις όλα΄, είπε ένας Έλληνας τραπεζίτης.