Αρχειο

Δέκα χρόνια βοηθούμενης αυτοκτονίας και πολλά κέρδη για την κλινική Dignitas

32823-103920.jpg
Κωνσταντίνος Τζήκας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
28533-64635.jpg

Χρυσές δουλειές έχει κάνει τα τελευταία δέκα χρόνια η κλινική Dignitas στη Ζυρίχη που παρέχει την υπηρεσία της βοηθούμενης αυτοκτονίας (assisted suicide) σε άτομα με ανίατες ασθένειες.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα στην Telegraph και άλλες βρετανικές εφημερίδες, 217 Βρετανοί έχουν χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της ελβετικής κλινικής την τελευταία δεκαετία προκειμένου να τερματίσουν τη ζωή τους με ανώδυνο τρόπο. Η ζήτηση για βοηθούμενη αυτοκτονία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κατά 750%.

Τον τελευταίο καιρό μία σειρά από συγκυρίες ευνοούν την αναζωπύρωση του δημόσιου διαλόγου για το πάντα αμφιλεγόμενο ζήτημα της βοηθούμενης αυτοκτονίας.

Ενόψει ενός συνεδρίου για το «δικαίωμα στον θάνατο» που θα πραγματοποιηθεί στο Εδιμβούργο στις 2 Νοεμβρίου, προωθείται αυτή τη στιγμή σε θεσμικό επίπεδο η νομιμοποίηση της βοηθούμενης αυτοκτονίας στην πολιτεία της Μασαχουσέτης. Αν περάσει ο νόμος, θα είναι η τρίτη πολιτεία των ΗΠΑ, μετά το Όρεγκον και την Ουάσινγκτον, που θα επιτρέπει τη βοηθούμενη αυτοκτονία.

Στην Ευρώπη, εκτός από την Ελβετία, η βοηθούμενη αυτοκτονία είναι μέχρι στιγμής νόμιμη στην Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο. Αλλά και αλλού, από το Κεμπέκ του Καναδά, μέχρι την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία προωθείται αντίστοιχο αίτημα για νομιμοποίηση. Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί στην Ιρλανδία απόφαση δικαστηρίου για το αίτημα άνδρα που ζητά να θέσει τέρμα στη ζωή της συντρόφου του που υποφέρει από πολλαπλή Σκλήρυνση κατά Πλάκας χωρίς να υποστεί δίωξη.

Το 2011 μόνο, η Dignitas ανέλαβε 160 πελάτες. Ετησίως, η Dignitas ανέλαβε 300 Ελβετούς, αριθμός που αναλογεί περίπου στο 0,5% του συνολικού αριθμού θανάτων στη χώρα.

(Το - ομολογουμένως μακάβριο - σκίτσο είναι του David Parkins, από τον Economist)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ