Αρχειο

Έτοιμο το νέο πακέτο. Αναζητείται η συσκευασία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
28195-63905.jpg

Η αλυσίδα έχει ως εξής: Πακέτο μέτρων>>Τελική συμφωνία με δανειστές>>Εκταμίευση της δόσης.

Όσον αφορά το πακέτο μόνη εκκρεμότητα η ανακοίνωση των μέτρων και η ψήφισή τους στη Βουλή. Στα νομοσχέδια θα περιληφθούν και ρυθμίσεις πέραν των συμφωνηθέντων με την τρόικα με σκοπό να αποσυρθούν αργότερα . Στόχος είναι να δoθεί στις ηγεσίες των υπουργείων το περιθώριο να αποσύρουν ρυθμίσεις, μετά από αντιδράσεις, ώστε η κυβέρνηση να φανεί διαλλακτική και ανοιχτή στον διάλογο χωρίς να ακυρώνεται ο ρόλος των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο η τακτική διαρροής των χειρότερων σεναρίων για τα εργασιακά εκτιμάται ότι έχει πρoετοιμάσει το έδαφος για τις τελικές ανακοινώσεις οι οποίες θα είναι τελικώς λιγότερο επώδυνες. Σε αυτό το σενάριο βασίζεται και η δήλωση του Σίμου Κεδίκογλου ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα ψηφίσει τελικά τα μέτρα.

Στόχος της κυβέρνησης να κατατεθούν εγκαίρως τα νομοσχέδια στη Βουλή ώστε να αποφευχθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος που θα δημιουργούσε εντάσεις ενώ η διαγραφή του βουλευτή Νίκου Σταυρογιάννη ήταν προειδοποιητική βολή στους υποψήφιους αντάρτες.

Μόνη ανησυχία της κυβέρνησης είναι ένα ατύχημα από την υπόγεια αντιπαράθεση ΕΕ-ΔΝΤ που θα μπορούσε να προκαλέσει εμπλοκή στην αλυσίδα των εξελίξεων. Στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, καθώς οι εκκρεμότητες είναι πολλές σε επίπεδο εγκρίσεων, συμφωνιών και διατυπώσεων, ενώ έχει διαφανεί η διάσταση των απόψεων για τον χειρισμό του ελληνικού ζητήματος. Με στόχο την συναίνεση και των δύο πλευρών ο πρωθυπουργός επικεντρώνεται τόσο στην εξασφάλιση της εκταμίευσης της δόσης όσο και στην αποδοχή του αιτήματος επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής. Στο πλαίσιο της προσέγγισης του ΔΝΤ πιθανολογείται συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ που ωστόσο είναι επιρρεπής στα λεκτικά ατυχήματα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ