- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Στο θέατρο Εμπρός (Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή) είχαμε δει μερικές από τις καλύτερες παραστάσεις, ανεβασμένες από τους συνιδρυτές του Τάσο Μπαντή, Ράνια Οικονομίδου, Δημήτρη Καταλειφό, Γιώργο Κέντρο («Αμερικάνος Βούβαλος», «Αγγέλα» κ.ά.), αλλά και από άλλους σκηνοθέτες όπως τον Δημήτρη Μαυρίκιο («Γυάλινος κόσμος»).
Κάποια στιγμή στο Εμπρός έμεινε μόνο ο Τάσος Μπαντής και το Εμπρός λειτούργησε μέχρι το θάνατό του (2007). Οι θεατρόφιλοι όταν έκλεισε νιώσαμε όπως ένιωσαν οι θαμώνες του Zonar’s ή οι φίλαθλοι της ΑΕΚ για το γήπεδό τους. Και ως εκ θαύματος το θέατρο άνοιξε 5 χρόνια μετά από την Κίνηση Μαβίλη (μια αυθόρμητη ομάδα καλλιτεχνών) μετά από κατάληψη του κτιρίου. Σχεδόν για ένα χρόνο έγινε ορμητήριο καλλιτεχνικών δράσεων με τη συμμετοχή και στήριξη της Κίνησης Κατοίκων του Ψυρρή, αλλά και πολλών καλλιτεχνών. Μέχρι που η νεοσυσταθείσα Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (πρώην ΚΕΔ - Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων του Δημοσίου) ζήτησε απ’ όσους συμμετέχουν στο Εμπρός να το εκκενώσουν άμεσα, ώστε η ΕΤΑΔ να το αξιοποιήσει και να το νοικιάσει.
Η Κίνηση Μαβίλη ανταπάντησε με ανοιχτή επιστολή ( εδώ ) και ζήτησε τη συγκέντρωση υπογραφών υποστήριξής τους ( SAVE EMBROS in Greece: Culture under treat | Online Petition ή αν θέλετε στέλνετε e-mail στο kinisimavili@gmail.com με ονοματεπώνυμο και ιδιότητα).
Σήμερα και η Κίνηση κατοίκων Ψυρρή απευθύνει ανοιχτή επιστολή προς την ΕΤΑΔ:
Προς την ΕΤ.Α.Δ.(Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου)
Με αφορμή την εντολή σας για άμεση σφράγιση του χώρου του θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το ΕΜΠΡΟΣ για όλο αυτό το διάστημα που ήταν ανοιχτό υπήρξε για την γειτονιά μας, αλλά και για το κέντρο της πόλης ένας πολύ σημαντικός δημόσιος πολιτιστικός και κοινωνικός χώρος, αντίστοιχος με χώρους που υπάρχουν στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις. Σε όλο το διάστημα της λειτουργίας του στέγασε στις συναντήσεις της Κίνησης Κατοίκων Ψυρρή που έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων της γειτονιάς μας και του κέντρου της Αθήνας.
Στο ΕΜΠΡΟΣ έγιναν θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, εικαστικές δράσεις, αρχτεκτονικές παρουσιάσεις από ελληνικές και ξένες ομάδες για θέματα που αφορούν τις πόλεις, χριστουγεννιάτικο φαγητό για τους κατοίκους, συναντήσεις για την δημιουργία κοινοτικών κήπων στο κέντρο της πόλης, εκδηλώσεις για τους κοινοτικούς κήπους, φαγητό για τη γειτονιά, εργασίες σπουδαστών Αρχιτεκτονικής, συζητήσεις, παρουσιάσεις και εργαστήρια για το κέντρο της πόλης, και πολλές άλλες δραστηριότητες.
Για μας το Εμπρός, όλο αυτόν το καιρό που ήταν ανοιχτό, ήταν μια ανάσα, ένας πνεύμονας ζωής και δημιουργίας σε μια περιοχή με έντονα κοινωνικά προβλήματα γεμάτη μπουζουκομάγαζα και εγκατάλειψη. Φέτος προγραμματίζαμε μια σειρά δραστηριότητες στο χώρο και συνεχίζουμε να κάνουμε εκεί τις συναντήσεις μας.
Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια προσπαθούμε δια της νομίμου οδού να ανοίξει το ΕΜΠΡΟΣ ως πολιτιστικός κοινωνικός χώρος του κέντρου της πόλης. Με αυτή την επιστολή σας επισυνάπτουμε την ήδη υπάρχουσα αλληλογραφία με την προηγούμενη Εταιρία για τα ακίνητα του Δημοσίου καθώς και με το ΥΠΠΟ. Επίσης το Διαμερισματικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει την χρήση του ΕΜΠΡΟΣ από τους κατοίκους.
Παίρνοντας την απόφαση να σφραγίσετε το χώρο του ΕΜΠΡΟΣ ή ακόμη ενοικιάζοντας τον με μια χρήση που μας είναι άγνωστη, οδηγείτε την περιοχή σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση. Μας κάνει μεγάλη εντύπωση πόσο αυθαίρετα και χωρίς να συζητήσετε προηγουμένως μαζί μας προχωράτε σε αυτή την κίνηση. Είχαμε πιστέψει ότι σας ενδιαφέρει το κέντρο και οι κάτοικοί του.
Να σας θυμίσουμε λοιπόν αυτά που οι ίδιοι γράφετε στην ιδρυτική διακήρυξη της ΕΤΑΔ: Προτεραιότητα της ΕΤΑΔ είναι η αξιοποίηση των ακινήτων με σύγχρονη διαχείριση, προστασία του περιβάλλοντος, συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων που δημιουργούν συνεργεία με τον Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Ζητάμε λοιπόν να εφαρμόσετε στη πράξη τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα και μάλιστα στο κέντρο της πόλης που υποφέρει.
Σας καλούμε λοιπόν να ξανασκεφτείτε το ενδεχόμενο της συνέχισης της λειτουργίας του χώρου με τον χαρακτήρα που διαθέτει ως σήμερα ως ένας δημιουργικός πολιτιστικός κοινωνικός χώρος, και να συζητήσετε μαζί μας, και με τη κίνηση Μαβίλη ώστε να βρούμε τρόπους που θα επιτρέψουν και θα ενισχύσουν αυτή την πορεία προς όφελος της γειτονιάς του Ψυρρή και των κατοίκων του κέντρου της Αθήνας γενικότερα.
Αν υπάρχει μια δυσκολία, τις ημέρες που ζούμε, να καταλάβουμε την αξία τέτοιων καλλιτεχνικών κινήσεων, όπως αυτή της Κίνησης Μαβίλη και επιπλέον, μπορεί να είμαστε και επιφυλακτικοί απέναντι στις καταλήψεις, αξίζει να θυμηθούμε πως αυτή η κίνηση προστάτευσε ένα κομμάτι της πολιτιστικής ιστορίας της πόλης (γιατί το Εμπρός είναι ιστορία) και το έσωσε από την αφάνεια. Η επιστολή όμως της Κίνησης κατοίκων Ψυρρή δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες, γιατί μιλάει για μια πραγματικότητα που τη ζούμε καθημερινά, ιδιαίτερα όσοι ζούμε στο κέντρο της πόλης. Η φράση της «Ζητάμε λοιπόν να εφαρμόσετε στη πράξη τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα και μάλιστα στο κέντρο της πόλης που υποφέρει» νομίζουμε δείχνει τον τρόπο που πρέπει να σκεφτεί η ΕΤΑΔ.