- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ένα καθημερινό διαιτολόγιο πλούσιο σε ντομάτες μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου του Κουόπιο στη Φινλανδία. Συγκεκριμένα μελέτησαν την επίδραση της χρωστικής ουσίας λυκοπένιο, η οποία συναντάται σε τροφές όπως η ντομάτα, οι πιπεριές, η παπάγια και το καρπούζι.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.031 ανδρών. Διαπίστωσε ότι οι άνδρες με τα υψηλότερα επίπεδα λυκοπένιου στον οργανισμό τους, έχουν κατά 55% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό σε σχέση με όσους έχουν στο αίμα τους το μικρότερο ποσοστό της εν λόγω χημικής ουσίας. Ο διεθνής Οργανισμός Εγκεφαλικών ζήτησε από την επιστημονική ομάδα να συνεχίσει την έρευνα για να ρίξει περισσότερο φως στα «μυστικά» του λυκοπένιου.
ΛΧ