- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Γενετικά τροποποιημένη αγελάδα παράγει γάλα με χαμηλά επίπεδα της πρωτεΐνης που προκαλεί αλλεργίες στα παιδιά. Έως και το 3% των βρεφών εμφανίζουν πρόβλημα αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα κατά το πρώτο έτος της ηλικίας των. Ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο Waikato της Νέας Ζηλανδίας τροποποίησαν γενετικά την αγελάδα ονόματι, Ντέιζι, με τέτοιο τρόπο ώστε να απενεργοποιηθεί η παραγωγή της πρωτεΐνης βητα-λακτοσφαιρίνης η οποία απουσιάζει από το ανθρώπινο γάλα και προκαλεί αλλεργίες σε πολλά μωρά και μικρά παιδιά. Οι ερευνητές εκτιμούν επίσης ότι το γάλα της Ντέιζι θα είναι πλουσιότερο σε ασβέστιο από το «κανονικό». Η μελέτη χαρακτηρίστηκε «ορόσημο» μόλις από έναν επιστήμονα και ήδη κάποιοι εγείρουν ζήτημα ηθικής την προοπτική της δημιουργίας γενετικά τροποποιημένων κοπαδιών.
ΛΧ