Αρχειο

Βρέθηκε ο αληθινός Τζέιμς Μποντ;

32823-103920.jpg
Κωνσταντίνος Τζήκας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
26428-60750.gif

Το ιστορικό πρόσωπο πάνω στο οποίο βάσισε ο Βρετανός συγγραφέας Ίαν Φλέμινγκ τον διάσημο ήρωά του, Τζέιμς Μποντ, ισχυρίζεται πως ανακάλυψε η ιστορικός Σόφι Τζάκσον.

Πρόκειται για τον Φόρεστ «Τόμι» Γιέο-Τόμας, έναν από τους πιο σημαντικούς μυστικούς πράκτορες της Βρετανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που τιμήθηκε μάλιστα για την προσφορά του στην πατρίδα.

Ο Γέο-Τόμας, που ήταν γνωστός με το κωδικό όνομα «Λευκό Κουνέλι», έπεσε με αλεξίπτωτο τρεις φορές στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Γαλλία στο πλαίσιο μυστικών αποστολών. Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση μίας αποστολής, έδωσε κατευθείαν αναφορά στον τότε πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Ωστόσο, ο Γέο-Τόμας αργότερα αιχμαλωτίστηκε από την Γκεστάπο, βασανίστηκε και εστάλη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ. Κατάφερε όμως να δραπετεύσει και να επιστρέψει αργότερα στη Βρετανία.

Στη βιογραφία του Γέο-Τόμας με τίτλο «Λευκό Κουνέλι: Η Αληθινή Ιστορία του Πραγματικού Τζέιμς Μποντ», η συγγραφέας του βιβλίου και ιστορικός Σόφι Τζάκσσον βασίζει την πεποίθησή της πως ο Γέο-Τόμας υπήρξε έμπνευση για τον φανταστικό μυστικό πράκτορα που δημιούργησε ο Φλέμινγκ, σε ένα έγγραφο που εντόπισε στα εθνικά αρχεία του κράτους, στο Λονδίνο.

Στο εν λόγω έγγραφο, ο Φλέμινγκ, που επίσης εργάστηκε στην υπηρεσία πληροφοριών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου, ενημερώνει με αναφορές τους συναδέλφους του σχετικά με την αιχμαλωσία και την επιτυχημένη απόδραση του Γέο-Τόμας από τους Ναζί.

Οι ομοιότητες στην προσωπικότητα και τις εμπειρίες του Γέο-Τόμας με αυτές του Τζέιμς Μποντ καθιστούν πιθανό τον ισχυρισμό της Τζάκσον πως η ζωή του πρώτου ενέπνευσε τη δημιουργία του δεύτερου, σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που έχουν παρουσιαστεί ιστορικά πρόσωπα ως έμπνευση για τον Μποντ. Στο παρελθόν έχουν υπάρξει ανάλογοι ισχυρισμοί για πλήθος μυστικών πρακτόρων της εποχής, συμπεριλαμβανομένων του ίδιου του Φλέμινγκ και του αδελφού του, Πίτερ.

Ο Γέο-Τόμας αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα υγείας, ψυχολογικά και σωματικά μετά τον πόλεμο. Πέθανε το 1964, σε ηλικία 62 ετών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ