Αρχειο

Στα 3,3 εκατ. δολάρια η αμοιβή για το κεφάλι του Σαλμάν Ρούσντι

32823-103920.jpg
Κωνσταντίνος Τζήκας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
26069-60205.jpg

Πεντακόσιες χιλιάδες δολάρια προσθέτει η ιρανική θρησκευτική οργάνωση 15-Khordad στην ήδη ισχύουσα αμοιβή για όποιον δολοφονήσει τον συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι, που από το 1989 έχει καταδικαστεί σε θάνατο από τη fatwa του Ρουχολάχ Χομεϊνί, λόγω του βλάσφημου για τους Μουσουλμάνους περιεχoμένου του βιβλίου του, «Οι Σατανικοί Στίχοι».

Παρά τον θάνατο του Χομεϊνί λίγους μήνες μόλις μετά την κήρυξη της fatwa, η επικήρυξη του Ρούσντι από την εν λόγω οργάνωση, αλλά και άλλες μουσουλμανικές οργανώσεις δεν έχει λήξει. Ο συγγραφέας ζει με αστυνομική προστασία τα τελευταία 23 χρόνια και αποφεύγει δημόσιες εμφανίσεις.

Η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος των φονταμελιστών ευνοείται από δύο συγκυρίες: από τη μια, τα πρόσφατα μαζικά βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν από Μουσουλμάνους σε διάφορες χώρες του κόσμου με αφορμή την ταινία "Η Αθωότητα των Μουσουλμάνων" και από την άλλη, την κυκλοφορία ενός βιβλίου με απομνημονεύματα του Ρούσντι, με έμφαση στην περίοδο που ξέσπασαν οι αντιδράσεις το ’89 και τον αντίκτυπο που είχαν οι δοκιμασίες αυτές στην προσωπική του ζωή.

Όπως αναφέρει ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Χασάν Σανέι, πρόεδρος της οργάνωσης που έχει επικηρύξει τον συγγραφέα, υποσχέθηκε σε ανακοίνωσή του πως όποιος δολοφονήσει τον Ρούσντι θα λάβει άμεσα και εξ ολοκλήρου το ποσόν των 3,3 εκατ. δολαρίων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ