- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Εσείς πόσα μετάλλια προβλέπετε ότι θα πάρει η Ελλάδα στους Ολυμπιακούς;
Οι Γερμανοί ερευνητές προβλέπουν: έξι
Μερικές φορές νομίζεις ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες (και άλλες μεγάλες διοργανώσεις, π.χ. η Eurovision) γίνονται για να πέφτουν στοιχήματα. Αν θέλουμε να σκεφτόμαστε θετικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι και αυτό εντάσσεται μέσα στο γενικότερο «αθλητικό πνεύμα» της ευγενούς άμιλλας και του ανταγωνισμού. Δηλαδή πόσο «επιστήμονας» είσαι στις προβλέψεις και τις στατιστικές.
Έτσι λοιπόν, οι ερευνητές βρίσκονται σε full time επίδοση προβλέψεων αυτές τις μέρες, για τον αριθμό μεταλλίων που θα κατακτήσει κάθε χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.
Οι Γερμανοί στατιστικολόγοι και οικονομολόγοι του πανεπιστημίου Ruhr-Universitat του Μπόχουμ προβλέπουν ότι η Ελλάδα στους Ολυμπιακούς του 2012 θα κατακτήσει έξι μετάλλια, σε σχέση με τα δύο αργυρά και δύο χάλκινα μόνο, που είχε κατακτήσει στο Πεκίνο το 2008. Επίσης δίνουν την Ελλάδα να κατατάσσεται 37η έως 44η στη λίστα των μεταλλίων, μαζί με άλλες οκτώ χώρες (Βουλγαρία, Κροατία, Δανία, Ινδία, Μεξικό, Σλοβενία, Σουηδία και Ταϊλάνδη).
Στην πρώτη θέση προβλέπουν να είναι η Κίνα (με 102) και να ακολουθούν οι ΗΠΑ (με 100), η Ρωσία (με 71), η Βρετανία (με 57), η Αυστραλία (με 43), η Γαλλία (με 39), η Γερμανία (με 36), η Ν.Κορέα (με 31) και η Κούβα (με 29).
Πώς γίνεται αυτή η εκτίμηση;
Στην έρευνά τους, οι μελετητές λαμβάνουν υπόψη τους διάφορες στατιστικές παραμέτρους με στοιχεία αθλητικά, δημογραφικά, πολιτικά, οικονομικά και πολιτισμικά τα οποία τροφοδοτούν σε ένα οικονομετρικό μοντέλο, κι έτσι προκύπτουν οι προβλέψεις.
Με το ίδιο μοντέλο στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι Γερμανοί οικονομολόγοι βρήκαν ότι καταφέρνει να «προβλέψει» το 97,4% των πραγματικών μεταλλίων που δόθηκαν στην Αθήνα το 2004 και το 96,9% των μεταλλίων του Πεκίνου το 2008.
Έξι μετάλλια όμως δεν μας αναλογούν μόνο σύμφωνα με τους Γερμανούς αλλά και με Ολλανδούς ερευνητές μίας εταιρίας αθλητικών στατιστικών ερευνών. Και σε αυτή την πρόβλεψη, η Κίνα προηγείται με 92 μετάλλια και ακολουθούν οι ΗΠΑ (88, αλλά με περισσότερα χρυσά), η Ρωσία (με 83), η Βρετανία (με 64) και η Γερμανία (με 59).
Ενδιαφέρον θα είχε, βέβαια, αν τα στοιχεία μπορούσαν να προβλέψουν και τον αριθμό των ντοπαρισμένων αθλητών που συνεχώς φαίνεται να αυξάνει, από διοργάνωση σε διοργάνωση.
ΜΜ