Αρχειο

Adios, Χέμινγουεϊ

Τα κοκτέιλ του Έρνεστ Χέμινγουεϊ

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
23585-55907.jpg

Καθώς συμπληρώνονται 51 χρόνια από την αυτοκτονία του πλέον διαβόητου κυνηγού – ψαρά των παγκόσμιων γραμμάτων, του πολιτικοποιημένου χρονικογράφου που βρέθηκε στην εμπροσθοφυλακή των ιστορικών γεγονότων του καιρού του, είναι μια καλή στιγμή για να θυμηθούμε την έτερη ιδιότητα του δημιουργού, πάνω στα θεμέλια του έργου του οποίου οικοδομήθηκε ο σκελετός του τεράστιου οικοδομήματος που ονομάζουμε «great American novel».

Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, (21/7/1899 – 2/7/1961), συγγραφέας που ως τις μέρες μας δεν παύει να προκαλεί παθιασμένες αναγνώσεις, υπήρξε παράλληλα διψομανής ολκής, με σημαντικό αριθμό κοκτέιλ που ταυτίστηκαν με τη ζωή και τα βιβλία του, ή επιπλέον φέρουν την υπογραφή του.

image

Από το Chambery Cassis του «Μια κινητή γιορτή», στο Cuba Libre του «Να έχεις και να μην έχεις», ως το ομώνυμο «Θάνατος το απομεσήμερο», το Tom Collins των «Νησιών της Καραϊβικής» και το Gimlet των «Πράσινων λόφων της Αφρικής»,  περισσότερα από 13 κοκτέιλ αναφέρονται στο έργο ή συνδέονται ευθέως με τη ζωή του Big Papa.

Ξεχωριστή θέση στο συνταγολόγιο του Χέμινγουεϊ διατηρεί το Hemingway daiquiri, ένα ποτό που τίμησε δεόντως ενόσω έζησε στο Key West, και το οποίο δεν δίσταζε να απολαμβάνει παρότι διαβητικός, αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με χυμό γκρέιπφρουτ και λικέρ μαρασκίνο.

n

Εμπεριστατωμένος κατάλογος των κοκτέιλ του Χέμινγουεϊ μπορεί να ανευρεθεί στη σελίδα To Have and Have Another,  ενώ η επίτομη έκδοση, «To Have and Have Another: A Hemingway Cocktail Companion», του Philip Greene, κυκλοφορεί τον Νοέμβριο του 2012.

image

image

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ