Αρχειο

World Class

Η τέχνη του κοκτέιλ από τους καλύτερους Έλληνες bartenders

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
23233-55122.jpg

Τα cocktails στην Ελλάδα είναι μια πονεμένη ιστορία. Πριν από μερικά χρόνια δεν διανοούμασταν να ζητήσουμε cocktail σε μπαρ. Αλλά και σήμερα που ζητάμε το ζητάμε σύμφωνα με τις δικές μας προδιαγραφές που καθορίζονται από την επιθυμία της στιγμής ή από την διάθεση μας. Ο δύστυχος bartender καλείται να αντιμετωπίσει την πρόκληση και να μετατρέψει ένα κλασσικό cocktail στα γούστα μας και στις απαιτήσεις μας αφού μετά θα τον κρίνουμε και δεν είμαστε και οι επιεικέστεροι κριτές. Έτσι είναι όμως ο Έλληνας και δεν πρόκειται να αλλάξει.

Βέβαια το απαιτητικό ελληνικό κοινό έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των Ελλήνων bartenders. Από την άλλη πλευρά ο διαγωνισμός WORLD CLASS της DIAGEO υπήρξε σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξη των cocktails δίνοντας κίνητρο στα νέα παιδιά να ασχοληθούν σοβαρά με την παρασκευή κλασικών cocktails. Έτσι σήμερα στην Ελλάδα αναπτύσσεται μια νέα τάση και μάλιστα σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τα μπαρ που έχουν πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση.

Ο φετινός διαγωνισμός χωρίστηκε σε δύο κύκλους δοκιμασιών. Ο πρώτος κύκλος είχε ως θέμα GENTLEMEN’S DRINKS. Δόθηκε στους διαγωνιζόμενους μια λίστα από δέκα κλασσικά cocktails και με βάση τα Tanqueray No. ΤΕΝ, Zacapa, Johnnie Walker Gold Label & Blue Label Blended Scotch Whisky και έμπνευση την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, ζητήθηκε στους διαγωνιζόμενους να δημιουργήσουν cocktails για τον σύγχρονο άνδρα. Στο concept του δεύτερου κύκλου MODERN TWIST ON THE CLASSICS χρησιμοποιήθηκαν οι σταθερές αξίες των Classic Brands Don Julio, Ketel One, Ketel One Citroen, Cardhu, Ciroc Ultra Premium Vodka, Tanqueray No. ΤΕΝ & Grand Marnier, Zacapa και οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να διατηρήσουν την πρωτογενή βάση να βάλουν την δική τους πινελιά στα δευτερογενή υλικά και το αποτέλεσμα που θα προκύψει να συνδέεται με το κλασσικό. Από τους δυο κύκλους αναδείχτηκαν 10 νικητές που διαγωνίστηκαν μεταξύ τους στον ελληνικό τελικό. Το έργο των κριτών στον τελικό ήταν πραγματικά δύσκολο για να επιλέξουν τους τρείς καλύτερους που μας εκπροσώπησαν στο Λονδίνο στον Ευρωπαϊκό τελικό.

image

Ο Βασίλης Κυρίτσης, ο Γιάννης Σαμαράς και ο Γιώργος Μπάγκος ταξίδεψαν στο Λονδίνο και συμμετείχαν στον Ευρωπαϊκό τελικό στο πολυτελέστατο ξενοδοχείο Waldorf Astoria Syon Park. Ο δρόμος για την νίκη περιλάμβανε τέσσερις ξεχωριστές ενότητες δοκιμασιών στις οποίες ο Βασίλης Κυρίτσης διέπρεψε δημιουργώντας μια σειρά από ασυναγώνιστα αριστουργήματα. Έτσι ο Βασίλης Κυρίτσης από το The Gin Joint στην Αθήνα θα συνεχίσει τη διαδρομή του στον διαγωνισμό όταν τον Ιούλιο ταξιδέψει στο μαγευτικό Ρίο ντε Τζανέιρο για να διεκδικήσει τον τίτλο του κορυφαίου bartender στον κόσμο.

Ο Βασίλης Κυρίτσης ενθουσιασμένος για την διάκριση του δηλώνει περήφανος που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον τελικό, ενώ χαρακτηρίζει τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό ως ασυναγώνιστη εμπειρία. Σχολιάζοντας τον φετινό τελικό ο Spike Marchant , Global Brand Ambassador του World Class δήλωσε ότι «φέτος ο ευρωπαϊκός τελικός ανέβασε πραγματικά το επίπεδο του διαγωνισμού, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία όσον αφορά την πρωτοτυπία της γνώσης του bartending, της τέχνης του mixology και την καινοτομία στο σερβίρισμα».

 n

Το World Class δημιουργήθηκε από τα Reserve Brands της Diageo και αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο διαγωνισμό που αλλάζει την κουλτούρα των cocktails ανακαλύπτοντας νέα ταλέντα και δημιουργώντας καινοτόμες εμπειρίες γι’ αυτούς που θέλουν να απολαμβάνουν εξαίσια cocktails. Ο Βασίλης Κυρίτσης θα βρεθεί αντιμέτωπος με 50 ακόμη φιναλίστ απ’ όλο τον κόσμο στον παγκόσμιο τελικό στο Ρίο ντε Τζανέιρο τον Ιούλιο για να διεκδικήσει τον τίτλο του καλύτερου bartender για το 2012. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ