- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Γράφει Βάισβουρστ! Μας βρίζει;
Αν στο εστιατόριο που θα πας δεν φιγουράρουν στον κατάλογο ο μουσακάς και οι λαχανοντολμάδες, αλλά λέξεις όπως κασουλέ, κουλί κ.ά., βγάλε το σκονάκι της μετάφρασης που σου δίνουμε και έσο έτοιμος/η για όλα. Η ζωή είναι μια περιπέτεια, γευστική κυρίως.
Αϊολί Μαγιονέζα με προσθήκη σκόρδου.
Βάισβουρστ, μπράτβουρστ, κνάβουρστ, σοσίς, σοσισόν-σερβελά, τσορίθο, σαλτσίτσε. Μην τσιμπάς, όλα λουκάνικα είναι.
Γκρεμολάτα Ιταλικό dressing από σκόρδο, μαϊντανό, λεμόνι, λάδι, που συνοδεύει κρέατα.
Κασίς Λικέρ από μαύρα φραγκοστάφυλα, βασικό συστατικό των κιρ (με κρασί). Με σαμπάνια έχεις το περίφημο Κιρ Ρουαγιάλ.
Κασουλέ Φαγητό της κατσαρόλας, συνήθως από ξερά φασόλια σιγοβρασμένα με κρέας.
Κονφί Φρούτα ή λαχανικά ή κρέας, μαγειρεμένα με ζάχαρη, μέχρι να καραμελώσουν.
Μακαρόν Περίφημα αμυγδαλωτά Γαλλίας.
Μίσο Πολτός από φασόλια, από Ιαπωνία μεριά.
Μορέλ, σεπ, πορτομπέλο, πορτσίνι, κώνοι, πλευρώτους, τρούφες. Ποικιλίες μανιταριών.
Μπαμπα γκανούς Μην τρομάζεις, μια απλή μελιτζανοσαλάτα είναι με προσθήκη κύμινου.
Μπισκ Πηχτή σούπα σαν κρέμα, με βάση είτε θαλασσινά (αστακός, καραβίδα κ.λ.π.) είτε κυνήγι και πουλερικά.
Μπρεζέ Το σιγανό μαγείρεμα ενός φαγητού, που συνήθως ύστερα ολοκληρώνεται στο φούρνο.
Νάαν Το ψωμί των Ινδών, ψήνεται στα τοιχώματα ειδικών φούρνων.
Ναβαρέν Γαλλική συνταγή για αρνί της κατσαρόλας με πολλά λαχανικά, όπως καρότα, κρεμμύδια, πατάτες, γογγύλια.
Νουαζέτ Κομμάτι αρνιού, συνήθως από πλάτη χωρίς κόκαλα, που τυλίγεται ρολό.
Κασάσα Μαύρο ρούμι βραζιλιάνικο.
Κουλί Λειωμένα φρέσκα φρούτα, με προσθήκη ζάχαρης. Ζεστό ή κρύο συνοδεύει γλυκά, παγωτά, φαγητά. Γίνεται και με λαχανικά.
Ντοφινουάζ Τρόπος μαγειρέματος κυρίως πατάτας, με κρέμα, βούτυρο και τυριά στο φούρνο.
Πάβλοβα Γλυκό με βάση μαρέγγες, κρέμα και φρέσκα φρούτα.
Ποπιέτες Λεπτές φέτες κρέατος με γέμιση, τυλιγμένες σε ρολά. Στην κατσαρόλα ή στο φούρνο.
Ποτ-ο-φε Κλασικό γαλλικό φαγητό, κρέατα βρασμένα μαζί με λαχανικά. Σερβίρεται σκέτος ο ζωμός και μετά τρώγονται τα υπόλοιπα.
Ρίσλινγκ Διάσημα κρασιά της Αλσατίας.
Σαλμί Ραγού με κυνήγι μαγειρεμένο με κόκκινο κρασί.
Σαμόζας Έτσι λένε τα μικρά πιτάκια στην Ινδία που τα γεμίζουν με λαχανικά ή κρέατα και τα τηγανίζουν.
Σαμπάλ Γαρνιτούρες που συνοδεύουν ινδικά ή ινδονησιακά πιάτα.
Σαρλότ Επιδόρπιο με κρέμα και φρούτα.
Σεβίτσε ή σεβίς Ιταλιστί ή γαλλιστί δεν έχει σημασία, είναι κομμάτια ωμού ψαριού μαριναρισμένα για ώρα μέσα σε χυμό λεμονιού.
Σουκρούτ Αλσατικό πιάτο, λάχανο μαγειρεμένο μέσα σε λίπος καρυκευμένο με ξίδι και ζάχαρη.
Ταπιόκα Από τις ρίζες του φυτού κασάβα, χρησιμοποιείται σε κρεμώδεις πουτίγκες με γάλα ή και σούπες.
Τερίν Μακρόστενη φόρμα πήλινη που χρησιμοποιείται για μαγείρεμα πατέ. Κατ’ επέκταση ονομάζεται έτσι και το φαγητό που μαγειρεύται ή φορμάρεται σε αυτήν. Π.χ. Τερίν σολομού.
Τόφου Γιαπωνέζικο τυρί.
Τράιφλ Γλυκό με κομμάτια παντεσπάνι, κρέμα, μπισκότα, μαρμελάδα, φρέσκα φρούτα.
Τσάτνεϊ Ινδική γλυκόξινη μαρμελάδα, συνηθέστερο το τσάτνεϊ μάνγκο.
Φλαν Ανοιχτή πίτα ή τάρτα ψημένη σε στρογγυλή φόρμα με τρύπα. Στην Ισπανία εννοούν την κρέμα καραμελέ.
Χρένο ή χορσράντις Ρίζα καυτερή που συνοδεύει μαζί με κρέμα ή κρεμώδες τυρί θαυμάσια τον καπνιστό σολομό.