Αρχειο

Μια έκθεση κάτω απ’ τους δρόμους

Μια μυστική gallery για τον επάνω κόσμο του Παρισίου

114907-718215.jpg
Κωνσταντίνος Δήμος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
18356-46304.jpg

Μια διαφορετική έκθεση graffiti λαμβάνει χώρα αυτό το διάστημα στο Παρίσι. Στην «πόλη του φωτός» μια ομάδα πρωτοπόρων καλλιτεχνών κάνει την ανατροπή και εμπνέεται από τη σκοτεινή της πλευρά της πόλης. Αρκετά μέτρα κάτω από τις δονήσεις των δρόμων, ο αχός της πόλης σβήνει. Απ’ το βάθος έρχονται σκόρπιοι κραδασμοί μέσω των σκοτεινών ανοιγμάτων. Τούνελ- «κατακόμβες» κουβαλούν τις δικές τους ξεθωριασμένες στο χρόνο και την υγρασία αναμνήσεις. Μέσα σε αυτό το απόκοσμο σκηνικό τέσσερις διαφορετικές ιστορίες κάτω από τους παριζιάνικους δρόμους, μια μυστική gallery για τον «επάνω κόσμο» και δεκάδες χρησιμοποιημένα σπρέι αποτύπωσαν την graffiti και street art της πόλης , στην κυριολεξία κάτω από την επιφάνεια της καθημερινότητας. Πρόκειται για την καλλιτεχνική κίνηση Underbelly, μια έκθεση graffiti σε υπονόμους και ξεχασμένες υπόγειες διαβάσεις της πόλης.

«Ξεκινάς να κατεβαίνεις και μοιάζει σα να μην έχει τέλος», αναφέρει ενθουσιασμένος ο Workhorse, διοργανωτής της έκθεσης. «Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για εμάς ήταν οι αναθυμιάσεις από τα σπρέι που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, συνήθως κατεβαίναμε με μάσκα οξυγόνου». Τελευταία φορά που ένα αντίστοιχο δρώμενο έλαβε χώρα ήταν στο Brooklyn με τη συμμετοχή 100 καλλιτεχνών και διάρκεια ενός έτους. Στο Παρίσι δέκα καλλιτέχνες, δυο φωτογράφοι και ένας συγγραφέας από διαφορετικές χώρες ο καθένας τους, έδωσαν ραντεβού γι’ αυτό το σκοπό. «Ο συγκερασμός διαφορετικών πολιτισμών ήταν σημαντικό ζητούμενο για εμάς. Η κύρια δυσκολία ήταν ο συντονισμός με τα χρονικά περιθώρια που είχαμε».

image

Η καλλιτεχνική ομάδα αποτελείται από τους C215, Tristan Eaton, Futura, Conor Harrington, How and Nosm, Alice Pasquini, Saber, SheOne, και Will Barras, με τον καθένα τους να διαγράφει την προσωπική του επιτυχή πορεία στο χώρο των street arts. Είτε με την απεικόνιση ενός καβαλάρη βγαλμένου από film noir είτε με μια κόκκινη καρδιά μέσα σε κλουβί η ατμόσφαιρα της έκθεσης σίγουρα γεννά αντιφατικά συναισθήματα. Ο χώρος, ο τόπος και η έμπνευση κάνουν αυτή την έκθεση μοναδική. Αν κατά λάθος χαθείτε στους δρόμους του Παρισιού και κατεβείτε αρκετά σκαλιά ίσως βρεθείτε μπροστά σε αυτό το μοναδικό θέαμα.image

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ