Αρχειο

T.G.I. Freeday

H A.V. πήρε το ποδήλατο και ακολούθησε τη μεγάλη βόλτα

114907-718215.jpg
Κωνσταντίνος Δήμος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
18132-45996.jpg

Κόσμος ενθουσιασμένος, τζάκετ που φωσφορίζουν, χαρούμενα πρόσωπα με σκουφάκια, κράνη και πολλά, πάρα πολλά ποδήλατα. Είχα την τύχη να βρεθώ και εγώ στο Θησείο μια Παρασκευή, στο εβδομαδιαίο ραντεβού των παιδιών του Freeday.

To Freeday είναι η καθιερωμένη εβδομαδιαία βόλτα με ποδήλατα στην Αθήνα. Κάτω από το φως της Ακρόπολης ο σταθμός του ηλεκτρικού στο Θησείο γεμίζει από ποδηλάτες που κάθε φορά ακολουθούν μια διαφορετική διαδρομή. Πριν την αναχώρηση αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι σε μια υπαίθρια γιορτή. Γέλια, φωτογραφίες, συζητήσεις και μια αίσθηση ενθουσιασμού στην ατμόσφαιρα.

n

Το καθιερωμένο ραντεβού είναι στις 9.30 ενώ η αναχώρηση γίνεται μετά από κανένα μισάωρο. Λίγο πριν την αναχώρησή τους, βρήκα την ευκαιρία να γνωρίσω δυο παιδιά και να τα ρωτήσω για αυτή την ξεχωριστή εμπειρία του Freeday , τη Μαρία και τον Πάνο.

Τι σημαίνει για σας το ποδήλατο;

Μαρία: Διασκέδαση, παρέα, φίλοι βόλτες και σίγουρα τρόπος ζωής

Πάνος: Για εμένα το ποδήλατο είναι το ιδανικό μέσω μεταφοράς στην Αθήνα λόγω κίνησης αλλά και λόγο οικονομίας.

Το γεγονός ότι το Freeday εδώ και ένα χρόνο έχει γίνει το talk of the town πως θα το σχολιάζατε;

Μαρία: Δε γνωρίζω αν υπήρχε αρχικά τέτοιος στόχος αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως για εμάς αποτελεί μια ηχηρή κίνηση πολιτών που θέλει να προτείνει έναν εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης

Πάνος: Δείχνει εμφανώς το πόσοι άνθρωποι υπάρχουν που αγαπάνε το ποδήλατο.

image

Πως θα ονειρευόσασταν την Αθήνα;

Μαρία: Με πράσινο, με πάρκα και με πολλούς ποδηλατοδρόμους. Πάνω κάτω όπως θα την ονειρευόμασταν όλοι. Δυστυχώς, πιστεύω ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο έτσι όπως είναι χτισμένη η πόλη.

Πάνος: Ένα ‘κλικ’ για να φτάσουμε τις πρωτεύουσες του εξωτερικού. Έχουμε πολλά όμορφα μέρη στη Αθήνα και πολύ καλό καιρό επίσης. Είναι κρίμα που δε μπορούμε να τα χαρούμε με το ποδήλατο.

Αγαπημένη βόλτα;

Μαρία: Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι Άλιμο. Εκεί , κοντά στη θάλασσα με αυτή την ωραία αλμυρή γεύση στον αέρα. Α και εκτός Αττικής στα Τρίκαλα. Σούπερ πόλη για ποδήλατο.

Πάνος: Στο Φλοίσβο και στο Μοναστηράκι.

image

Ξαφνικά φωνές , ντριν-ντριν, φωτάκια που αναβοσβήνουν, φακοί και τα σκυλιά του κέντρου σε παράταξη γύρω από τα ποδήλατα … Είναι η ώρα της αναχώρησης. Η διαδρομή ανακοινώνεται εκείνη την ώρα. Κάθε φορά αλλάζει. Γίνονται μεγάλες διαδρομές που φτάνουν και αποστάσεις πάνω από 20Km αλλά και μικρότερες μέχρι 5km.

Θησείο, Νίκαια, Καλλιθέα και επιστροφή Θησείο είναι η μία από τις διαδρομές. Μια θάλασσα από ποδήλατα ξεχύνεται στην Ιερά οδό. Τα αυτοκίνητα παραχωρούν με βαριά καρδιά τους δρόμους. Η Αθήνα γεμίζει από ένα μεταλλικό σμήνος ανθρώπων που χτυπούν το κουδουνάκι των ποδηλάτων τους. Οι πεζοί χαιρετούν έκπληκτοι. Η αστυνομία σε ορισμένα σημεία ακολουθεί και ρυθμίζει την κίνηση.

To freeday κερδίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς. Αυτή η απλή αρχικά ιδέα μιας παρέας νέων ανθρώπων συνεχίζει την επιτυχή διεξαγωγή της και θα συνεχίσει ελπίζουμε για πολύ καιρό. Γι’αυτό λοιπόν όσοι δεν έχετε ακόμα ποδήλατο σπεύσατε.

Normal
0

Φωτο: Γιάννης Κούρνης, αρχείο φωτογραφίων τηε σελίδας www.podilates.gr,

-->

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ