Αρχειο

Στη σκηνή της ATHENS VOICE

Κάθε χρόνο όταν πέφτει τ’ απόγευμα, τα βίσματα μπαίνουν στις κιθάρες κι η γιορτή αρχίζει...

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
ΤΕΥΧΟΣ 261
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
11324-26139.gif

Κάθε χρόνο όταν πέφτει τ’ απόγευμα, τα βίσματα μπαίνουν στις κιθάρες κι η γιορτή αρχίζει... «Λίγο πιο δυνατά τα μόνιτορ μπορώ να ’χω;... Δεν ακούω το μπάσο... Γεια σας, είμαστε οι...» και η ενέργεια στην πλατεία Κλαυθμώνος αλλάζει αμέσως. Σιγά-σιγά από κάθε πλευρά της πλατείας καταφθάνουν παρέες, έχουν ραντεβού με άλλους, ένα ποτάμι ανθρώπων που συγκλίνει στη γιορτή της Athens Voice, από τη σκηνή της οποίας έχει περάσει ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής μουσικής πραγματικότητας. Δεν θα σταματήσω να τους αναφέρω κάθε χρόνο: Κωνσταντίνος Βήτα, Σταμάτης Kραουνάκης, Φοίβος Δεληβοριάς, Pallyria, dj Blend, Νίκος Πατρελάκης, Sougah Galore, Film, Mary and the Boy, Γιάννης Νάστας, Κόρε Ύδρο, Earthbound, Goin’ Through, Astyplaz, Callas, Dread Astaire, Νέβμα, Ominus, Marsheaux, Tax Collectors, Polaroid, Μητέρα Φάλαινα Τυφλή, Νίκος Χαλβατζής, My Wet Calvin, Matisse, Dr. Vodkatini, Abbie Gale, Κωστής Μαραβέγιας, Victory Colapse, Flakes, Suave Gap, Demerit, Workaholics.

H  ώρα του φετινού ραντεβού έφτασε και πάλι. Την Τρίτη, 23 Ιουνίου, στην πλατεία Κλαυθμώνος θα μας κάνουν την τιμή να παίξουν για σας, για μας, για τη γιορτή οι...

► Last Drive

Τι κι αν έχει περάσει ένας χρόνος από την επανασύνδεσή τους, ο ενθουσιασμός δεν λέει να κοπάσει. Η επανακυκλοφορία του πρώτου τους σινγκλ (να η θαυματουργή δύναμη που μπορεί να έχει ένα 45άρι βινυλίου) ξανάφερε στη δράση ένα γκρουπ που συμβολίζει το “It’s only rock’n’roll but I like it” καλύτερα από κάθε άλλο και κουβαλάει αναμνήσεις από μια ένδοξη και ηρωική εποχή για το ελληνικό ροκ. Η πρόσφατη κυκλοφορία του καινούργιου τους δίσκου “Heavy Liquid” (A.V. 260) απέδειξε ότι εξελίσσονται, κοιτάνε μπροστά, συνάδουν με την ηλικία τους και δεν μας κανακεύουν απλώς με αναμνήσεις από το παρελθόν τους. 

►Zebra Tracks

Πάνε ακριβώς δύο χρόνια από τότε που κυκλοφόρησαν το πρώτο τους ΕΡ “Extended Play”(A.V. 195) και μας υποχρέωσαν όλους να γυρίσουμε το κεφάλι προς το μέρος τους. Δυνατό post-punk, νεανική ενέργεια, άμεση επαφή με ό,τι συμβαίνει τώρα στη μουσική. Και μετά, τα γνωστά που καθυστερούν τη δράση των ελληνικών γκρουπ: στρατός, σπουδές στο εξωτερικό, διαφορετικές κατευθύνσεις που πρέπει να συντονιστούν. Και να που επιστρέφουν έχοντας έτοιμο το νέο τους δίσκο. Στην Κλαυθμώνος θα ακούσουμε τα καινούργια τους τραγούδια.

► Berlin Brides

Τα girl groups ήταν, είναι και θα είναι το άλας της ποπ κουλτούρας. Πέρασα μαζί τους μια βδομάδα τρυγυρνώντας την Ελλάδα με το Velvet Bus και παντού, όταν ανέβαιναν στη σκηνή, η ενέργεια ήταν διαφορετική. Μόλις γύρισαν από εμφανίσεις στην Αγγλία (στις συναυλίες του Artrocker), θα εμφανιστούν στο Ejekt, ο πρώτος τους δίσκος (με παραγωγό τον Coti) προχωράει κανονικά, η electropop τους σου κινεί το ενδιαφέρον.

► Lolek

Αυτές τις μέρες κυκλοφόρησε ο πρώτος του δίσκος “Alone” (A.V. 259) και είναι ήδη talk of the town. Οι Έλληνες δημιουργοί της νέας folk αισθητικής αυξάνονται διαρκώς κι ο Lolek είναι άξιος εκπρόσωπος ενός καινούργιου κύματος που έρχεται... Είναι ήδη εδώ.

► Φανταστικοί  Ήχοι

Οι ερωτήσεις πέφτουν βροχή: «Δεν είναι αυτοί που κάνανε ένα φανταστικό remix στους Mary and the boy;», «Μα αυτός δεν είναι dj;». Πίσω απ’ το όνομα «Φανταστικοί  Ήχοι» κρύβεται ο  Άγγελος, που όταν σπούδαζε στην Αγγλία ανακάλυψε τη γοητεία της ελληνικής ποπ από την εποχή των Olympians, των Νοστράδαμος, των Ακρίτας, και την ανακατεύει δημιουργικά με τη σύγχρονη ηλεκτρονική/χορευτική ποπ πραγματικότητα. Παράλληλα δημιουργεί και άλλου είδους μουσική με το όνομα “Kitephonics” αλλά και με διάφορα ψευδώνυμα, οπότε ποτέ δεν ξέρεις αν αυτό που ακούς τώρα είναι δικό του.

► Deadbeat Escapement

Η indie σκηνή της Πάτρας δεν σταματάει να βγάζει ενδιαφέροντα συγκροτήματα και οι Deadbeat Escapement είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα. Ευκαιρία να ακούσετε ότι το καλό σερί συνεχίζεται.

►Travel Mind Syndrome

► Isnabuko

Πρόκειται για τα δύο συγκροτήματα που επιλέχθηκαν από τα 83 συνολικά που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να πάρουν μέρος στη σκηνή της Athens Voice. Τους Travel Mind Syndrome μπορείτε να τους συναντήσετε στη συλλογή “City Camper”, ενώ οι Isnabuko είναι ένα από τα γκρουπ που διακρίθηκαν στο φετινό διαγωνισμό Coca-Cola Soundwave κι ένα τραγούδι τους θα υπάρχει στο cd που θα κυκλοφορήσει με τα 15 καλύτερα γκρουπ της φετινής χρονιάς.

► Νίκος Πορτοκάλογλου

Με τον Νίκο Πορτοκάλογλου με συνδέει η σχέση της «γενιάς». Τον ξέρω από τότε που ξεκίνησαν οι Φατμέ (ένα συγκρότημα που έγραψε με την πρώτη, ακόμη και με το όνομά του), είναι από τους Έλληνες μουσικούς που θέλησαν να βρουν τον κοινό κώδικα του ροκ και του λαϊκού, του Άκη Πάνου με τον Tom Waits και του Στράτου Διονυσίου με τον Mick Jagger. Τα κατάφερε καλύτερα απ’ τον καθένα (δεν ήταν κι εύκολο) και γι’ αυτό συνεχίζει με το δικό του μοναδικό τρόπο, όταν οι περισσότεροι της γενιάς μας «χάθηκαν στη μετάφραση».

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ