Αρχειο

Η ATHENS VOICE παρουσιάζει τον ήχο της πόλης

Ο Τηλέμαχος Μούσσας μιλάει στο athensvoice.gr λίγες ώρες πριν από τον τελευταίο «Πρώτο Ήχο» της χρονιάς,

2643-35207.JPG
Βερένα Κεκέλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
10793-35031.jpg

Ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια βρέθηκε στο Berklee με υποτροφία, απ' όπου επιστρέφοντας συνεργάστηκε με αρκετά σχήματα της εγχώριας μουσικής σκηνής, όπως οι Xaxakes, οι Μπλε, οι Atractos και πολλά άλλα. Προφανώς δεν του ήταν αρκετά και συνεχισε με τη σύνθεση μουσικής για θέατρο και σινεμά, καθώς και με τη σύσταση του Tilemachos Moussas Quartet, το οποίο πρόσφατα μετεξελίχθηκε σε μία ενδιαφέρουσα μουσική φάρμα.

Ο Τηλέμαχος Μούσσας και η Φάρμα του (Tilemachos Mousas Farm, έτσι ονομάζεται η νέα μουσική μετεξέλιξη του κουαρτέτου του) θα είναι ο επίτιμος προσκεκλημένος του τελευταίου Πρώτου Ήχου της ATHENS VOICE για το 2010, όπου θα παρουσιάσει την καινούργια του δουλειά από το album "Newborn". Για δύο βραδιές, Παρασκευή 10 και Σάββατο 11 Δεκεμβρίου ο Τηλέμαχος και η φάρμα του μαζί με δύο ξεχωριστούς καλεσμένους (Jef Maarawi 10/12 και Louisa 11/12) θα καλλιεργήσουν μερικές από τις πιο φρέσκες και πρωτότυπες μελωδίες.

Λίγες ώρες πριν από τον Πρώτο Ήχο, ζητήσαμε από τον Τηλέμαχο να απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις:

Τι σας οδήγησε στη δημιουργία της μουσικής φάρμας

Ανάγκη επικοινωνίας και μουσικής κοινωνίας. Πάντοτε δημιουργούσα μουσικά σχήματα για να μπορώ να παίζω μαζί με άλλους ανθρώπους, η χαρά του παιχνιδιού είναι το πιο σημαντικό κομμάτι των τεχνών. Είχα μέχρι πρόσφατα το κουαρτέτο μου το οποίο σχεδόν ποτέ δεν ήταν μόνο κουαρτέτο, πάντα μεγάλωνε από τη στιγμή που έρχονταν στη ζωή μου και άλλοι μουσικοί που μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί μας, έτσι από τα χριστούγεννα του  2000 που πρωτoδημιούργησα το σχήμα στη Θεσσσαλονίκη είχα  βασικούς συμπαίκτες σημαντικούς μουσικούς όπως: Κώστας Κουβίδης, Δημήτρης Γιαννόπουλος,Τάκης Μπάρμπας, Oleg Chaly, Μαρία Μανουσάκη, Λάκης Τζήμκας, Michel Hatzigeorgiou(Aka Moon) και πολλούς άλλους.

Τώρα η βασικοί farmers είναι ο Νίκος Γιούσεφ (μπάσο και μουσικό πριόνι) ,Χρήστος Λιάτσος (βιμπράφωνο, ντραμς), Αναστασία Έδεν (φωνή) και επισκέπτες οι Blaine Reininger, Jef MaarawiΛάμπρος Φιλίππου, Σοφία Ευκλείδου.

Τι μουσικές παράγει η φάρμα σας;

Παράγει μόνο φρέσκα προϊόντα όπως Nu Jazz, Indie Rock, Drum N' Bass

Όταν ήσασταν μικρός τι θέλατε να γίνετε όταν μεγαλώσετε;

Πρόεδρος Δημοκρατίας

Λίγα λόγια για τον καινούργιο σας δίσκο "Newborn". Πότε κυκλοφορεί;

Είναι η πρώτη φορά που έγραψα και ενορχήστρωσα  κομμάτια χωρίς κανένα σημείο αναφοράς, απλά έφτιαξα μουσικές που μου αρέσουν με απόλυτη ελευθερία, δεν μπήκα στη διαδικασία να πω "αυτό είναι παραπάνω rock από ότι πρέπει ή είναι πολύ πειραματικό κτλ", λειτούργησα πιο πολύ με το σκεπτικό μιας μουσικής που γράφω σε ένα θεατρικό ή σε μια παράσταση χορού ," ότι λειτουργεί είναι και σωστό ". Έτσι μέσα στο δίσκο ακούγεται baroque, ηπειρώτικο, post punk ,drum n bass, με κοινό γνώμονα τη  jazz. Θα κυκλοφορήσει  Ιανυάριο του 2011.

Τι σας εμπνέει όταν γράφετε μουσική;

Οι άνθρωποι, η φύση, η αγάπη, η αναμνήσεις, η χαρά, η θλίψη, ο νόστος, η μουσική....

Λίγα λόγια για τους καλεσμένους σας Jef Maarawi και Louisa. Πόσο διαφορετικές θα είναι οι δύο βραδιές μεταξύ τους;

Ο Jef Maarawi είναι ένας super ταλαντούχος 21χρονος ελληνοβραζιλιανοσύριος τραγουδοποιός με έντονη παρουσία στα Αθηναϊκά δρώμενα που επίσης συμμετέχει στο CD μας και  η Louisa είναι μια από τις πιο αξιόλογες φωνές που έχω ακούσει στη Ελλάδα και έχει φρεσκοψημμένο στα χερια της το παρθενικό της cd.

Τι ακολουθεί μετά τις δύο συναυλίες στον Ιανό;

Συναυλίες σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και μια προσπάθεια να κλείσουμε λάιβ σε κάποιες πόλεις του εξωτερικού(Βερολίνο, Βρυξέλλες κ.α) όπως και δημιουργία video clip για τα νέα κομμάτια , εδώ μπορείτε να δείτε το πρώτο δείγμα.

Info: «Πρώτος Ήχος», 10-11/12, 22.30, € 10. Ιανός, Σταδίου 24, 210 3217.810. Προπώληση www.ianos.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ