Αρχειο

Οι νέοι δηλώνουν Ευρωπαίοι αλλά αμφισβητούν το Ευρώ

Τί κατέγραψε το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Αλλαγών της εταιρείας ερευνών qed market research

58675-643493.jpg
Γιώργος Μαυρογένης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
103236-205115.jpg

Όπως καταγράφεται μέσα από το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Αλλαγών της εταιρείας ερευνών qed market research, ο ευρωσκεπτικισμός έχει ένα σαφώς νεανικό πρόσημο. Βλέπουμε έτσι χαρακτηριστικά τις νεότερες ηλικίες, (18 – 34), να αμφισβητούν με μεγαλύτερη ευκολία από τον υπόλοιπο πληθυσμό την αναγκαιότητα παραμονής της χώρας στη ζώνη του Ευρώ.

Είναι ενδιαφέρον ότι σύμφωνα πάντα με την έρευνα της qed, οι ηλικιακές αυτές ομάδες θεωρούν δεδομένη την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα, κάτι που δεν ισχύει πάντα στις μεγαλύτερες ηλικίες. Θα μπορούσε έτσι κάποιος να υποθέσει ότι ο φόβος της απώλειας του ευρωπαϊκού κεκτημένου μοιάζει να είναι ισχυρότερος σε αυτούς που φέρουν ακόμα ζωντανές τις αναμνήσεις της «προ-ευρωπαϊκής» / βαλκανικής Ελλάδας και των αδυναμιών της εποχής εκείνης.

Είναι πιθανό λοιπόν να πραγματοποιείται από τις νεότερες γενιές των ελλήνων μια μετάβαση από την εξωστρέφεια των τελευταίων δεκαετιών στην εσωστρέφεια και την εθνική περιχαράκωση. Βέβαια είναι και αντίθετα πιθανό, ότι η αυτονόητη ευρωπαϊκή ταυτότητα των νεότερων, τους επιτρέπει να στέκονται πιο κριτικά στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να επιζητούν να το βελτιώσουν.

image

ΠΡΟΣΦΑΤΑ