Smart Life

Πώς θα κάνεις ανέπαφες πληρωμές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Η NBG Pay σε συνεργασία με τη Visa και τα Αστικά ΚΤΕΛ αντικαθιστούν το φυσικό εισιτήριο

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
nbg-visa-eisitirio-mmm

Η NBG Pay σε συνεργασία με τη Visa και τα Αστικά ΚΤΕΛ κάνουν πράξη τις ανέπαφες πληρωμές στα ΜΜΜ, αντικαθιστώντας το φυσικό εισιτήριο.

Η NBG Pay, σε συνεργασία με τη VISA και τα Αστικά ΚΤΕΛ, έθεσε σε εφαρμογή το νέο σύστημα ανέπαφης πληρωμής εισιτηρίων στα αστικά λεωφορεία. Η Λάρισα έγινε η πρώτη πόλη που το υιοθέτησε, με ακόμη 29 να ακολουθούν.

Πώς θα κάνεις ανέπαφες πληρωμές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Η πρόκληση

Η NBG Pay, η πρωτοπόρος εταιρεία τεχνολογιών και υπηρεσιών πληρωμής, προσφέροντας τις πλέον αξιόπιστες και τεχνολογικά καινοτόμες λύσεις, δημιουργεί νέα δεδομένα στην αστική κινητικότητα. Για πρώτη φορά στη χώρα μας, εισάγει τη δυνατότητα ανέπαφων πληρωμών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με στόχο η πρόσβαση στις αστικές συγκοινωνίες να γίνει πιο απλή και γρήγορη για τους επιβάτες. Κάτοικοι και επισκέπτες των πόλεων θα μπορούν να χρησιμοποιούν στα ΜΜΜ εγχώριες και διεθνείς πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες, βιώνοντας έτσι μια νέα εμπειρία αστικής μετακίνησης, το αντίτιμο της οποίας καταβάλλουν «περνώντας» απλώς την κάρτα, το smartphone ή το ρολόι τους (wearable συσκευές) στα μηχανήματα επικύρωσης εισιτηρίων. Η αντικατάσταση του φυσικού εισιτηρίου είναι μια λύση που ήδη έχει εφαρμοστεί με επιτυχία, σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

H λύση

Η NBG Pay σε συνεργασία με τη Visa και τα Αστικά ΚΤΕΛ, ενεργοποιώντας την αποδοχή καρτών στα λεωφορεία, εισάγουν νέα δεδομένα στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, βελτιώνοντας την εμπειρία εκατομμυρίων επιβατών, που εξοικονομούν χρόνο, καθώς δεν χρειάζεται πλέον να ανησυχούν για το αν έχουν μετρητά, ενώ παράλληλα δεν θα είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν στην «ουρά» για να αγοράσουν εισιτήρια ή να αναζητήσουν το σημείο από όπου θα τα προμηθευτούν. Με τη Visa, ο κάθε επιβάτης έχει πάντα το εισιτήριό του.

Η υλοποίηση

Η λύση της Visa υποστηρίζεται από τη συνεργάτιδα εταιρεία της στις ηλεκτρονικές πληρωμές, Cybersource. Αποτελεί μέρος μιας ανοικτής πλατφόρμας επεξεργασίας πληρωμών που επιτρέπει σε οργανισμούς συγκοινωνιών και στους παρόχους λύσεων αποδοχής πληρωμών να αναπτύσσουν γρήγορα αξιόπιστες, επεκτάσιμες και ασφαλείς λύσεις ψηφιακών πληρωμών καθώς και ανέπαφων συναλλαγών, τόσο σε κανάλια με κάρτα (Card Present) όσο και σε κανάλια χωρίς κάρτα (Card not Present) όπως οι πληρωμές εντός εφαρμογών. Περιλαμβάνει αποδοχή και επεξεργασία πληρωμών για κάρτες διαφορετικών εταιρειών, ψηφιακά πορτοφόλια και εναλλακτικές πληρωμές, παράλληλα με υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, όπως η διαχείριση απάτης, τα εργαλεία ψηφιακής ασφάλειας και οι δυνατότητες αξιοποίησης δεδομένων και αναλυτικών στοιχείων.

Το έτος 2022, το δίκτυο της Visa επεξεργάστηκε παγκοσμίως περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο ανέπαφες πληρωμές σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μέχρι σήμερα, σε εξέλιξη βρίσκονται περισσότερα από 650 αντίστοιχα έργα (Urban Mobility) παγκοσμίως, πολλά από τα οποία σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Οι συντελεστές της εφαρμογής αστικής κινητικότητας

Για την ανάπτυξη της εφαρμογής ανέπαφων συναλλαγών και τη λειτουργία της συνεργάστηκαν με την NBG Pay, η Visa και τα Αστικά ΚΤΕΛ, καθώς και η εταιρεία συστημάτων ευφυούς κινητικότητας και έξυπνων πόλεων AMCO ΑΒΕΕ και η Cybersource, συνεργάτιδα της Visa. Το σύστημα τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία τον Αύγουστο του 2022 και έξι μήνες αργότερα σε πλήρη ανάπτυξη. Στα Αστικά ΚΤΕΛ Λάρισας, ξεκίνησε από τον Ιούνιο του 2023 η εφαρμογή και παροχή του στο επιβατικό κοινό, έπειτα από δοκιμαστική περίοδο κατά το τρίμηνο Φεβρουάριος–Μάιος.

Τα οφέλη

Για το επιβατικό κοινό

  • Εξοικονόμηση χρόνου: Το εισιτήριο στα ΜΜΜ γίνεται πλέον μια πολύ απλή και γρήγορη λειτουργία, καταργώντας ουσιαστικά τις «ουρές» στα εκδοτήρια. Επιβιβάζομαι στο λεωφορείο, πληρώνω ανέπαφα, φθάνω στον προορισμό μου. Aυτή είναι όλη η διαδικασία που απαιτείται. Τόσο απλά!
  • Αναβάθμιση της ταξιδιωτικής εμπειρίας τουριστών: Καθώς ο τουρισμός ανακάμπτει, το σύστημα ανέπαφων πληρωμών αναμένεται να βελτιώσει περαιτέρω την ταξιδιωτική εμπειρία όσων επισκέπτονται τις ελληνικές πόλεις και νησιά.
  • Τροποποίηση της λογικής του εισιτηρίου: Oι επιβάτες πλέον δεν χρειάζεται να αναζητούν σημεία πώλησης εισιτηρίων ή ακόμη να αναρωτιούνται για το κόστος του εισιτηρίου. Η ανέπαφη συναλλαγή αντικαθιστά τη γνωστή διαδικασία έκδοσης εισιτηρίου… και το ίδιο το εισιτήριο με τη μορφή που ήταν μέχρι σήμερα γνωστό.
  • Κατάργηση χρήσης μετρητών: Οι επιβάτες πλέον δεν χρειάζεται να ανησυχούν αν έχουν μετρητά καθώς θα πληρώνουν το εισιτήριό τους «περνώντας» απλώς την κάρτα, το κινητό τηλέφωνο ή το ρολόι τους (wearable συσκευές) στα μηχανήματα επικύρωσης εισιτηρίων.
  • Βελτίωση καθημερινής εμπειρίας μετακίνησης: Οι επιβάτες, κάτοικοι ή επισκέπτες των πόλεων που χρησιμοποιούν τα αστικά λεωφορεία, θα μετακινούνται στην εργασία τους, στην αγορά της πόλης ή στις τοποθεσίες που θέλουν να γνωρίσουν και να ψυχαγωγηθούν χωρίς να χρειάζεται να αναζητήσουν σημείο πώλησης εισιτηρίων ή να χρονοτριβούν περιμένοντας σε «ουρές» για να προμηθευτούν το εισιτήριό τους.

Για τις Συγκοινωνίες

  • Εκσυγχρονισμός παρεχόμενων υπηρεσιών. Η υιοθέτηση του προγράμματος ανέπαφων πληρωμών συμβάλλει στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών των αστικών ΚΤΕΛ και γενικότερα των ΜΜΜ προς το επιβατικό κοινό.
  • Αναβάθμιση της λειτουργίας των συγκοινωνιών. Οι ανέπαφες πληρωμές δημιουργούν προστιθέμενη αξία στο τελικό προϊόν, καθώς η εφαρμογή τους απλοποιεί τη διαδικασία με αποτέλεσμα οι αστικές συγκοινωνίες να είναι πιο απλές και προσβάσιμες.
  • Αναβάθμιση της εικόνας των αστικών συγκοινωνιών. Η εφαρμογή των ανέπαφων συναλλαγών συμβάλλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και, με απλό και ασφαλή τρόπο, βελτιώνει σημαντικά την καθημερινή εμπειρία πολιτών και τουριστών.
  • Αντιμετώπιση της απώλειας εσόδων. H πληρωμή του κόστους του εισιτηρίου μέσω του συστήματος ανέπαφων συναλλαγών συμβάλλει στη βελτίωση του ελέγχου των εσόδων στις αστικές συγκοινωνίες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ