motor oil
Smart Life

«ΦΡΟΝΤΙΖΩ»: Το καινοτόμο πρόγραμμα συνεισφοράς του Ομίλου Motor Oil

Οικοδομώντας ένα καλύτερο μέλλον μέσα από ένα καλά μελετημένο παρόν
mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Motor Oil: Οι βιώσιμες δράσεις του Ομίλου που αφορούν το περιβάλλον, την κοινωνία και τη σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση

Κατανοώντας τη σημασία της αειφορίας, ολοένα και περισσότεροι όμιλοι και εταιρίες υιοθετούν πρακτικές σε ευθυγράμμιση με την επίτευξη στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs) 2030 του ΟΗΕ. Για κάποιους/κάποιες όμως, δεν αποτελεί μόνο επιχειρησιακή πρακτική, αλλά γίνεται στάση ζωής. Με το βλέμμα στραμμένο σε ένα καλύτερο μέλλον μέσα από ένα καλά μελετημένο παρόν, ο Όμιλος Motor Oil αναλαμβάνει δράσεις που παράγουν αξία, εξασφαλίζοντας την ισόρροπη ανάπτυξη της κοινωνίας και του περιβάλλοντος ταυτόχρονα μέσα από μία σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση.

Βαδίζοντας προς αυτήν την κατεύθυνση, η Motor Oil έχει συγκροτήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής συνεισφοράς με το όνομα «ΦΡΟΝΤΙΖΩ». Μέσω αυτού, δρομολογεί σειρά ωφέλιμων δράσεων για την Κοινωνία, την Τοπική Ανάπτυξη, το Περιβάλλον, τoν Πολιτισμό και την Καινοτομία, αλλά και τη Νέα Γενιά με γνώμονα την υποστήριξη αλλά και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και βελτίωση.

Οικοδομώντας ένα «πράσινο» μέλλον

Προτεραιότητα της Motor Oil είναι το περιβάλλον, γιατί αυτό είναι το μεγάλο μας σπίτι και μέσα σε αυτό πρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς. Στοχεύοντας σε ένα μειωμένο ενεργειακό αποτύπωμα, το ποσοστό που καταναλώνεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (από ορισμένες θυγατρικές εταιρείες), αγγίζει το 35%. Παράλληλα, μέσα από τις βιώσιμες πρακτικές που ακολουθεί ο Όμιλος, αποφεύγεται η εκπομπή 416.000 τόνων ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2e), εξασφαλίζοντας μια λιγότερο βλαβερή ατμόσφαιρα. Σχετικά με τη σωστή αξιοποίηση του νερού και την αποφυγή σπατάλης, το νερό που καταναλώνεται στις μονάδες του διυλιστηρίου του Ομίλου, προέρχεται 100% από κατεργασία θαλασσινού νερού. Ακόμη, επιθυμώντας να μειώσει την παραγωγή καυσαερίου και να ενισχύσει την ηλεκτροκίνηση, προχώρησε στην εγκατάσταση 765 σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Γιατί ναι μεν είναι ωραία ιδέα τα ηλεκτρικά αμάξια, αλλά αν δεν βρίσκεις πουθενά να τα φορτίσεις, ποιο το νόημα;

Σταθμοί φόρτισης Motor oil

Μία ακόμη απόδειξη του περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, είναι ότι ο Όμιλος έχει επενδύσει σε βιώσιμα έργα το μεγάλο ποσό των 964 εκατ. ευρώ, διαθέτοντας 773 MW συνολική εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η συνολική στρατηγική της Motor Oil για τη διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας αποδεικνύεται και από το κάτωθι. Το 2021, ο Όμιλος Motor Oil ανέλαβε τη στήριξη του Κέντρου Επεξεργασίας, Ελέγχου και Πιστοποίησης του Δασικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, στην Αμυγδαλέζα Αττικής. Το Κέντρο αυτό είναι ο μοναδικός προμηθευτής πιστοποιημένων σπόρων για τα δημόσια και ιδιωτικά φυτώρια και με την υποστήριξη του Ομίλου, το εκκοκκιστήριο αναβαθμίστηκε δραστικά σε επίπεδο επιστημονικού και ανθρώπινου δυναμικού. Πρόσφατα μάλιστα ο Όμιλος προχώρησε και στην υιοθεσία του Φυτωρίου της Αμυγδαλέζας. Το μέρος είναι ανοιχτό σε συλλόγους, σχολεία, επιστήμονες και πολίτες και πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές επισκέψεις και ξεναγήσεις ,σε όλους τους χώρους του εκκοκκιστηρίου, από εξειδικευμένους επιστήμονες. Έτσι, τα παιδιά από μικρή ηλικία έρχονται σε επαφή με ένα ιδιαίτερο τρόπο με τη φύση. 

φυτώριο αμυγδαλέζα motor oil

φυτώριο αμυγδαλέζα motor oil

Για όλες αυτές τις «πράσινες» κινήσεις , η Motor Oil έχει αξιολογηθεί με “A” από την “MSCI ESG Ratings” αναφορικά με τις επιδόσεις της σε θέματα ESG (περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης) και έχει λάβει Silver Medal από την EcoVadis, μια πλατφόρμα που μας επιτρέπει να αξιολογούμε και να παρακολουθούμε τις επιδόσεις βιωσιμότητας των εταιρειών.

Πλάνο ενεργειακής μετάβασης έως το 2030

Οι πράσινες επενδύσεις είναι προτεραιότητα στην ατζέντα του Ομίλου. Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις, ο Όμιλος παραμένει πιστός στην ανάληψη μελετημένης δράσης για την κλιματική αλλαγή, καθώς και στον σχεδιασμό μιας βιώσιμης ενεργειακής μετάβασης.

Με ορίζοντα το 2030, η Motor Oil με συνολική παρουσία στο «ενεργειακό» προσκήνιο 50 χρόνια, προχωράει στο μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο Όμιλος δεσμεύεται για στρατηγικές επενδύσεις σε δύο άξονες. Αρχικά, θα επενδύσει για την ανάπτυξη και την ενεργειακή μετάβαση περισσότερα από €2.5 δισ. επενδύσεις στις ΑΠΕ, στα πετροχημικά προϊόντα, στο φυσικό αέριο, στα βιοκαύσιμα, στο υδρογόνο και κυρίως την απανθρακοποίηση. Στη συνέχεια, η Motor Oil σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερα από €1.5 δισ. για την ενίσχυση των υποδομών και της ανθεκτικότητάς της, όπως: συντήρηση των εγκαταστάσεών του, βελτίωση της εφοδιαστικής αλυσίδας με έμφαση στα logistics,  ψηφιοποίηση, αποδοτικότητα και έργα HSSE δηλαδή έργα που ενισχύουν την ασφάλεια των υποδομών και των εργαζομένων. Ειδικότερα, στο Διυλιστήριο του Ομίλου, ένα από τα πιο προηγμένα στην Ευρώπη, γίνονται σημαντικά έργα για τη βελτίωση της ενεργειακής του απόδοσης.

Περιβαλλοντικές ενέργειες της Motor Oil

Εκτός από τους δύο άξονες, το πλάνο μετάβασης σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον βασίζεται σε τέσσερις στρατηγικούς πυλώνες: 1) διεύρυνση του χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, 2) επένδυση στο δίκτυο ηλεκτροκίνησης, 3) εφαρμογή κυκλικής οικονομίας και χρήση ανανεώσιμων και εναλλακτικών καυσίμων και τέλος 4) βελτίωση της προσαρμοστικότητας και της βιωσιμότητας του Διυλιστηρίου της Μotor Oil.

Οι φιλόδοξοι λειτουργικοί, αλλά και οικονομικοί στόχοι συνοψίζονται σε:

  • 30% Μείωση των εκπομπών CO2 (Scope 1, 2) έως το 2030
  • Καθαρές μηδενικές εκπομπές (Scope 1, 2, 3) μέχρι το 2050
  • Στρατηγικές επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση ύψους €2,5 δισ. έως το 2030
  • Πάνω από 40% του Ομιλικού EBITDA  θα προέρχεται από δραστηριότητες  που δεν σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα
  • Λειτουργική ισχύς από ΑΠΕ πάνω από 2,0 GW έως το 2030
  • Περισσότερα από 4.000 σημεία φόρτισης έως το 2030
Περιβαλλοντικές ενέργειες της Motor Oil

Κοινωνική φροντίδα για τον Άνθρωπο

Μία κοινωνία μπορεί να είναι βιώσιμη και να εξελίσσεται μόνο αν τη συγκροτούν χαρούμενοι και υγιείς πολίτες. Λειτουργώντας ως αναπόσπαστο στοιχείο των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται, ο Όμιλος Motor Oil θέτει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της ευημερίας των συνανθρώπων μας. Σε αυτό το πλαίσιο, υλοποιεί το πρόγραμμα «Φροντίδα για όλους», παροχής πρωτοβάθμιας ιατρικής και οδοντιατρικής φροντίδας («Smile Project»), που ταξιδεύει σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και σε συνεργασία με τους «Γιατρούς του Κόσμου» και τις εκάστοτε τοπικές αρχές, παρέχει πολύτιμη ιατρική φροντίδα στους κατοίκους. Το εν λόγω πρόγραμμα έχει ως γνώμονα την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών περίθαλψης, την ενημέρωση σχετικά με την υγιεινή και τη δημιουργία συνθηκών προληπτικής φροντίδας.

Κοινωνική προσφορά της Motor Oil

Η πιο πρόσφατη κοινωνική προσφορά της Motor Oil είναι ότι σε στενή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, προχώρησε σε δωρεά πετρελαίου θέρμανσης, με εκτιμώμενο κόστος άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ, σε δημόσια σχολεία (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια) στα οποία φοιτούν πάνω από 90.000 μαθητές και στα 4 νοσοκομεία στις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας (Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομειο Λάρισας, Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου). Έτσι, έγινε και εκείνη ενεργό μέλος στην ομάδα ασπίδας προστασίας των συνανθρώπων μας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Μέσα απο αυτές τις δράσεις με άμεσο αντίκτυπο στην ευημερία των πολιτών, γίνεται φανερό πως η κοινωνική αλληλεγγύη είναι στο DNA του Ομίλου. Μόνο το 2022 το «κοινωνικό προϊόν» του Ομίλου ανήλθε σε 1,4 δισ. ευρώ, ενώ οι κοινοτικές επενδύσεις και χορηγίες άγγιξαν τα 64 εκατ. ευρώ

Κοινωνική προσφορά της Motor Oil

Μία σύγχρονη Εταιρική Διακυβέρνηση με βάση την ηθική

Οι καλές πράξεις πρέπει να ξεκινούν πρώτα εσωτερικά. Όλες οι ενέργειες του Ομίλου διέπονται από απαράβατες αξίες. Η ηθική είναι ενσωματωμένη στις αρχές εταιρικής διακυβέρνησης και αποτελεί το πλαίσιο της κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης της Motor Oil. Απτό παράδειγμα αποτελεί, ότι το 2022, ο Όμιλος υιοθέτησε και ενίσχυσε πρακτικές, όπως είναι ο κώδικας δεοντολογίας και εταιρικής υπευθυνότητας, η πολιτική κατά της δωροδοκίας και της διαφθοράς, η πολιτική κατά της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία, αλλά και η πολιτική δίκαιης αμοιβής των διευθυντικών στελεχών, εξασφαλίζοντας ένα δίκαιο και ισότιμο εργασιακό περιβάλλον.

Στοχεύοντας στην προσωπική ανάπτυξη των εργαζομένων και στην ανάδειξη των ταλέντων τους σε ένα σύγχρονο και απαιτητικό περιβάλλον εργασίας, η Motor Oil δίνει μεγάλη βάση στην δημιουργία προγραμμάτων upskilling και reskilling. Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο 2015-2022 διατέθηκε το ποσό των 9,8 εκατ. ευρώ για προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, ενώ μόνο το 2022 αφιερωθήκαν 37.507 ώρες στην εκπαίδευση των εργαζομένων. Επίσης το 98,5% εξ αυτών έλαβε αξιολόγηση απόδοσης, γεγονός που δείχνει ότι οι ενέργειες χρειάζεται να έχουν και αποτέλεσμα. Παράλλη, στα πλαίσια ενός καινοτόμου εργασιακού χώρου, συγκροτήθηκε προϋπολογισμός ύψους 16 εκατ. ευρώ για την προώθηση ενός σύγχρονου ψηφιακού μετασχηματισμού του Ομίλου. 

Δίνοντας μεγάλη έμφαση και στην προστασία της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας των ανθρώπων της, η Motor Oil επένδυσε στον εν λόγω τομέα  4 εκατ. ευρώ. Σημαντικό είναι ότι τα εργατικά ατυχήματα εκμηδενίστηκαν, καθιστώντας τον Όμιλο ένα ασφαλές μέρος πρώτης επιλογής. Επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά τη σημασία των χαρούμενων και παραγωγικών (πρώτα για τους ίδιους και έπειτα για τον Όμιλο) εργαζομένων, η Motor oil διέθεσε 220,4 εκατ. ευρώ σε μισθούς και παροχές.

Εκτός από το υγιές περιβάλλον εσωτερικά, ο Όμιλος καλλιεργεί χρόνιες, σταθερές και ισορροπημένες σχέσεις με τους συνεργάτες και προμηθευτές του, οι οποίες διέπονται από εμπιστοσύνη, ακεραιότητα και διαφάνεια.

Φροντίζω, πρόγραμμα της Motor Oil

Όλα τα παραπάνω είναι απόδειξη ότι ο Όμιλος Motor Oil «φροντίζει». Τι σημαίνει φροντίδα στη σύγχρονη εποχή; Το να μπορεί κανείς να προσφέρει βοήθεια στον συνάνθρωπό του, το κοινωνικό σύνολο, αλλά και το περιβάλλον στο οποίο ανήκει συγχρόνως. Οι πράξεις είναι σίγουρα πολλές. Και διαφορετικές. Ακόμα και η πιο μικρή βοήθεια μπορεί να κάνει τη διαφορά. Πόσο μάλλον όταν γίνεται λόγος για μεγάλη προσφορά, μα πάνω από όλα σημαντική και αληθινή «φροντίδα». Για τώρα και για πάντα. Για να κληροδοτήσουμε στη νέα γενιά, αυτό που της αξίζει. Την απαιτούμενη ενέργεια για να ζήσει. 

Μάθετε για τις δράσεις του Φροντίζω στο λογαριασμό του Ομίλου στο instagram: @motoroilhellas

Δειτε περισσοτερα