Smart Life

Πώς το Activia με βοήθησε να βελτιώσω τη διατροφή μου

Το γιαούρτι που έχει σχεδιαστεί για να συμβάλει στη φυσιολογική λειτουργία των πεπτικών ενζύμων χάρη στο ασβέστιο που περιέχει

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιαούρτι
© Pexels / Amnah Mohammad

Activia: ένα γιαούρτι ιδανικό για ισορροπημένη διατροφή!

Τη θυμάμαι σαν χθες: ήταν μία λαχταριστή, άκρως πληθωρική ζαμπονοτυρόπιτα, τίγκα στο λάδι και το βούτυρο. Αριστούργημα. Την καταβρόχθισα με συνοπτικές διαδικασίες, και πριν περάσουν δέκα λεπτά, συνειδητοποίησα ότι κάτι πήγαινε… λάθος. «Παθαίνω ανακοπή!», φώναξα στη συνάδελφό μου, πιάνοντας τον λαιμό μου και πέφτοντας πίσω στην καρέκλα. Η κοπέλα με κοίταξε με ύφος και μου είπε ψύχραιμα: «τι νιώθεις;». Τι ένιωθα; Ένα φούσκωμα, τρομερό και φοβερό, που δεν με άφηνε να πάρω ανάσα! Η συνάδελφος σήκωσε το αριστερό φρύδι και αποφάνθηκε: «Να κόψεις τις ζαμπονοτυρόπιτες».

«Ναι, τα πεπτικά προβλήματα μπορούν να γίνουν πολύ ενοχλητικά», είπε ο γιατρός στον οποίο πήγα την επόμενη μέρα (σίγουρη ότι πάσχω από κάποια ανίατη ασθένεια). «Μα, δεν το έχω ξαναπάθει ποτέ πριν! Γιατί τώρα;», ρώτησα έντρομη. Απ’ ό,τι φαίνεται γιατί το στομάχι μου αποφάσισε πως είχε έρθει η ώρα να με εκδικηθεί για την κακομεταχείρισή του τα τελευταία πολλά χρόνια.«Να προσέχετε περισσότερο την πεπτική σας υγεία, κυρία μου», είπε ο γιατρός. Και αυτό αποφάσισα να κάνω. Αλλά… από πού αρχίζω; Πρώτα απ’ όλα από τα βασικά: τι ακριβώς είναι το πεπτικό σύστημα τέλος πάντων;

Μερικά πράγματα που (ίσως) δεν ήξερες για το πεπτικό σύστημα

Το πεπτικό είναι ένα ολόκληρο σύστημα που περιλαμβάνει μια ομάδα οργάνων όπως το στόμα, τον οισοφάγο, το συκώτι, το λεπτό έντερο κι άλλα. Είναι υπεύθυνο για την πέψη μας, φυσικά, αλλά όχι μόνο. Το πεπτικό σύστημα καλύπτεται από κύτταρα που εκκρίνουν αντισώματα, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου το 70% του ανοσοποιητικού μας συστήματος βρίσκεται εδώ. Επίσης, το πεπτικό απελευθερώνει το 90% της σεροτονίνης του σώματος, μιας ουσίας που επηρεάζει την όρεξη, τα συναισθήματα, την κίνηση, τη συμπεριφορά και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Κι αν σου έχει τύχει ποτέ να αντιμετωπίζεις πεπτικά προβλήματα μετά από ένα δυσάρεστο γεγονός, είναι γιατί το πεπτικό μας σύστημα φιλοξενεί γύρω στους 100 εκατομμύρια νευρώνες που βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τον εγκέφαλό μας. Αυτός είναι και ο λόγος που χαρακτηρίζεται συχνά και ως «δεύτερος εγκέφαλος».

Ο ρόλος των προβιοτικών

Μέχρι εδώ, νομίζω (κι ελπίζω) έχει γίνει σαφές πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το πεπτικό μας σύστημα όχι μόνο στην υγεία, αλλά και στη διάθεσή μας. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι πώς το διατηρούμε σε καλή κατάσταση; Είναι προφανές: με τη διατροφή (αντίο ζαμπονοτυρόπιτες)! Ψάχνοντας, ανακάλυψα ότι ένας από τους καλύτερους φίλους του γαστρεντερικού συστήματος είναι τα προβιοτικά. Πρόκειται για ζωντανούς μικροοργανισμούς που βρίσκονται μέσα σε τροφές ή συμπληρώματα διατροφής και έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας (ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιωμένη πέψη, υγιέστερο δέρμα, αυξημένη ενέργεια, απώλεια βάρους κ.α.). Τα προβιοτικά αναπτύσσονται και κατοικούν στο έντερο βοηθώντας στη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού. Έτσι, μου λύθηκε ταυτόχρονα και μία από τις μεγάλες μου απορίες: να γιατί τα προβιοτικά έχουν τόσο υψηλή… δημοτικότητα! Μία διατροφή πλούσια σε προβιοτικά μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας.

Activia: ένα γιαούρτι ιδανικό για ισορροπημένη διατροφή!

Activia

Κάπως έτσι άρχισα να ερευνώ όλα τα γιαούρτια που κυκλοφορούν στην αγορά. Έψαχνα ένα προϊόν θρεπτικό, αλλά και με ωραία γεύση (γιατί αν είναι να κόψω τις ζαμπονοτυρόπιτες, χρειάζομαι κάτι σε αντάλλαγμα!). Και το βρήκα: ονομάζεται Activia και υποθέτω ότι το γνωρίζετε ήδη, αφού υπάρχει εδώ και δεκαετίες στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε είναι ότι το Activia πρόκειται για ένα γιαούρτι που έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για να συμβάλει στη φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού*. Περιέχει ένα μείγμα διαφορετικών ζωντανών μικροοργανισμών - 5 στελεχών για να είμαστε ακριβείς! Και το μεγάλο του προτέρημα είναι ότι ένα από αυτά τα 5 στελέχη είναι το Bifidus Actiregularis, που οι επιστήμονες της Danone μελετούν για περισσότερα από 30 χρόνια τώρα. Και καθώς το Activia ζυμώνεται στους 37° C για 8 ώρες (δηλαδή στην τέλεια ισορροπία θερμοκρασίας – χρόνου), οι καλλιέργειες του γιαουρτιού διατηρούνται ζωντανές και βοηθούν το Bifidus να πολλαπλασιάζεται και να χαρίζει στο γιαούρτι μια άψογα κρεμώδης υφή.

Σε κάθε κύπελλο Activia υπάρχουν πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια Bifidus Actiregularis, που παραμένουν ζωντανά σε όλη τη διάρκεια ζωής του προϊόντος δίνοντας του αυτή την ωραία γεύση και κρεμώδη υφή! Φανταστικό; Και να ήταν το μόνο… Το Activia περιέχει επίσης και ασβέστιο το οποίο συμβάλει στη φυσιολογική λειτουργία των πεπτικών ενζύμων στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.

Διαβάζοντας όλα αυτά, αποφάσισα να το δοκιμάσω κι εγώ. Πολύ σύντομα, μετά από μερικές μόλις μέρες, άρχισα να νιώθω τη διαφορά: δεν είχα πια φουσκώματα ή άλλου είδους δυσφορία. Αυτό ήταν! Πλέον, το Activia είναι μέρος της καθημερινότητάς μου και αναπόσπαστο μέρος της διατροφής μου. Επιπλέον αυτό που με ενθουσίασε είναι η υπέροχη γεύση του. Το Activia κυκλοφορεί σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πάρα πολλούς διατροφικούς τρόπους: σκέτο, σε συνταγές μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής.

Activia

Εγώ τώρα, καθότι εξαιρετικά λιχούδα, ανακάλυψα και κάτι ακόμα… Τα γιαούρτια Activia έχουν μία υπέροχα κρεμώδης υφή που τα κάνει ιδανικά ως βάση για… smoothies! Σας δίνω παρακάτω την αγαπημένη μου συνταγή για smoothie με μπανάνα και μπαχαρικά (τέλειο για πρωινό!), εσείς, όμως, μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας ή να εμπνευστείτε από τις συνταγές της Activia που θα βρείτε εδώ.

Τα γιαούρτια Activia κυκλοφορούν σε κλασικές γεύσεις (Αγελάδος 2%, Στραγγιστό 3,5% και Λευκό 2%), αλλά και σε πολλές φρουτένιες επιλογές (όπως φράουλα, λεμόνι, ακτινίδιο, δαμάσκηνο, καρύδι & βρώμη). Θέλεις και αυτό το «κάτι παραπάνω»; Αναζήτησε τα Activia με το ειδικό καπάκι που κρύβει νόστιμα δημητριακά! Απλώς ρίχνεις το μείγμα δημητριακών μέσα στο κυπελάκι, ανακατεύεις και έχεις ένα ωραιότατο θρεπτικό σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας (και για εκείνες τις μικρές λιγούρες που σε πιάνουν στο γραφείο). Κυκλοφορεί σε δύο γεύσεις: Δημητριακά και Δημητριακά με μέλι και αμύγδαλο.

Πικάντικο smoothie μπανάνας με μπαχαρικά

Smoothie μπανάνας

Υλικά για 2-4 μερίδες:

  • 2 μπανάνες (περίπου 200 γρ.) που έχετε βάλει να παγώσουν στην κατάψυξη
  • 200g Activia Λευκό 2%
  • ½ κουταλάκι τουγλυκού (10g) κανέλα
  • ½ κουταλάκι τουγλυκού (5g) κάρδαμο
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού (10 g) φρέσκο τζίντζερ (ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο)
  • ¼ κουταλάκι τουγλυκού (5g) μοσχοκάρυδο
  • ¼ φλιτζάνι (120 ml) νερό, γάλα ή οποιαδήποτε εναλλακτική λύση με βάση το γάλα (η εναλλακτική γάλα με βάση τη βρώμη φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα με αυτή τη συνταγή)
  • παγάκια 80 γρ.
  • 1 με 2 κουταλιές της σούπας μέλι, προαιρετικά

Ανακατέψτε και απολαύστε το πικάντικο smoothie σας!

*Το Activia περιέχει ασβέστιο που συμβάλει στη φυσιολογική λειτουργία των πεπτικών ενζύμων στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ