Smart Life

Ενεργειακή ασφάλεια εν μέσω κρίσης για την Ελλάδα

Η λύση στο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας δίνει λύση στο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης και παράλληλα ανακουφίζει οικονομικά τα νοικοκυριά της χώρας.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και συγκρατεί τις τιμές για την οικονομική ανακούφιση των νοικοκυριών της χώρας.

Με δεδομένο ότι οι ειδήμονες τοποθετούν την ύφεση της ενεργειακής κρίσης κατά την ερχόμενη Άνοιξη, η Γηραιά Ήπειρος και μαζί της φυσικά, η χώρα μας, έχει μπροστά της έναν δύσκολο χειμώνα.

Η κατακόρυφη άνοδος του ενεργειακού κόστους και το παρατεταμένο ράλι τιμών, προκαλούν έντονη ανησυχία στη βιομηχανία και την αγορά ενέργειας, που αναμένουν τις επόμενες κινήσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυβερνήσεων για να αναχαιτιστούν οι σοβαρές επιπτώσεις σε οικονομία και κοινωνία. Παρά την πρόσφατη αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου από τα επίπεδα ρεκόρ των 162 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είχε φτάσει πριν από μερικές εβδομάδες, η ανασφάλεια παραμένει, λόγω των κινήσεων στον γεωπολιτικό ενεργειακό χάρτη.

Στη χώρα μας, το «κλειδί» για την επάρκεια εφοδιασμού φαίνεται πως το κρατά η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία έχει εξασφαλίσει μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας, και ανανεώνει εγκαίρως όλες τις συμφωνίες της με μεγάλους προμηθευτές.

Έχοντας διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας στο πλαίσιο που της αναλογεί αλλά και με πρόθεση να παρέμβει περισσότερο εφόσον χρειαστεί, το δεύτερο στοίχημα είναι η συγκράτηση των τιμών, με σκοπό την ανακούφιση των -ήδη επιβαρυμένων από την πανδημία- νοικοκυριών. Η απόφαση της κυβέρνησης για παρέμβαση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην αγορά, με την απορρόφηση από την εταιρεία του 15% των ανατιμήσεων δεν ελήφθη τυχαία: αφενός η ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι ο βασικός προμηθευτής των υπόλοιπων παρόχων, οπότε η οικονομική ελάφρυνση μπορεί να φτάσει σε όλους τους οικιακούς πελάτες. Αφετέρου η εταιρεία σήμερα διαθέτει την οικονομική ευρωστία να το πράξει- σε αντίθεση με την εικόνα που παρουσίαζε πριν από μερικά μόλις χρόνια. Ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό, αλλά εν μέσω πανδημίας η ΔΕΠΑ Εμπορίας είχε προσφέρει μια σημαντική ένεση ρευστότητας στην εγχώρια αγορά ενέργειας, μετά τη δικαστική της νίκη επί της τουρκικής BOTAS. Με την καταβολή των αναδρομικών χρεώσεων που είχε επιδικάσει το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης στην BOTAS, τον Μάιο του 2020 η ΔΕΠΑ Εμπορίας επέστρεψε στους πελάτες της περισσότερα από 120 εκ. ευρώ.

Το δίδυμο Ιωάννη Παπαδόπουλου Κωνσταντίνου Ξιφαρά στη διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας κατάφερε μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια να την αναμορφώσει σε μια ταχύτατα εξελισσόμενη και σύγχρονη ολοκληρωμένη επιχείρηση ενέργειας με υψηλή καθετοποίηση. Η εταιρεία διαδραματίζει ήδη σημαντικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, με πρωτοβουλίες και έργα που έχουν ως επίκεντρο το φυσικό αέριο ως καύσιμο-γέφυρα προς την απανθακοποίηση του ενεργειακού μείγματος, και επεκτείνονται στις ΑΠΕ και τις «πράσινες» πηγές ενέργειας όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο.

Ο πλωτός τερματικός Σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη στον οποίο η ΔΕΠΑ Εμπορίας συμμετέχει με 20%, αποτελεί επίσης μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές επενδύσεις που υλοποιείται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο και την ενεργειακή επάρκειά της, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει και τον ανταγωνισμό πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω, με όφελος για τους καταναλωτές.

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ