- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
World of Difference: Οι νέοι πηγαίνουν τον κόσμο μπροστά
Ο Ηλίας Ψυρούκης και ο Βασίλης Ραφαήλ βρίσκονται μεταξύ των δέκα νικητών που χάρη στο πρόγραμμα του Ιδρύματος Vodafone εργάζονται για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.
«World of Difference»: Ένας κόσμος από νέους που αναλαμβάνουν να πάνε την κοινωνία μας μπροστά.
Σύμφωνα με μερικούς πρόχειρους υπολογισμούς, οι φορές που σκεφτόμαστε μέσα στη μέρα το πώς θα ήταν ο κόσμος ή απλώς η καθημερινότητά μας εάν όλοι κάναμε τη δουλειά που μας αρέσει, είναι άπειρες. Και κάπου εδώ έρχεται ένας αναστεναγμός να κουρνιάσει πίσω από τα θέλω που ποτέ δεν διεκδικήσαμε. Είτε γιατί δεν το κυνηγήσαμε πολύ είτε γιατί ποτέ κανείς δεν βρέθηκε να μας δώσει την ευκαιρία που αναζητούσαμε. Δίχως δισταγμό. Δίχως ψιλά γράμματα. Δίχως βαρύγδουπα «θα» που σε αφήνουν να περιμένεις αιώνια στον χώρο μιας βαρετής αναμονής.
Το πρόγραμμα «World of Difference» του Ιδρύματος Vodafone έρχεται για να αλλάξει τις παραπάνω δυσοίωνες σκέψεις και για μία ακόμη χρονιά έδωσε σε δέκα νέους την ευκαιρία να προσφέρουν κοινωνικό έργο με επίκεντρο τον άνθρωπο. Ακόμη και εν μέσω των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώσαμε ως ολότητα αλλά και ως μονάδες, οι νικητές του προγράμματος που δουλεύουν -τώρα που μιλάμε- στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό της επιλογής τους, κατόρθωσαν να συνεχίσουν το έργο τους και να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.
Στο διάστημα και ακόμα πιο μπροστά
«Οραματιζόμαστε να φέρουμε μαθητές και φοιτητές σε επαφή με ένα επιστημονικά και τεχνολογικά ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν ότι η ενασχόλησή μας με το διάστημα δεν αφορά μόνο την εξερεύνησή του, αλλά και τη βελτίωση της ζωής μας στη γη σε τομείς, όπως η ιατρική». Ο Ηλίας Ψυρούκης ως νικητής του προγράμματος World of Difference απασχολείται στη SPIN – Space Innovation AMKE, ως Project Manager του πανελλήνιου διαγωνισμού διαστημικής CanSat in Greece 2020, του οποίου είναι συνιδρυτής. «Η SPIN προέκυψε όταν ως φοιτητές του ΕΜΠ ξεκινήσαμε μαζί με τον Ηλία Θεοδωρίδη τη διοργάνωση του πανελλήνιου διαγωνισμού διαστημικής CanSat in Greece που αποτελεί προκριματική φάση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού που διοργανώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος. Το όραμά μας ήταν να ζήσουν όσοι το δυνατόν περισσότεροι νέοι στην Ελλάδα την εμπειρία που είχαμε ως μαθητές, συμμετέχοντας απευθείας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό». Το CanSat in Greece είναι ένας πανελλήνιος διαγωνισμός διαστημικής που αποτελεί προκριματική φάση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού CanSat in Europe, ο οποίος διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Ο διαγωνισμός έχει μία μαθητική και μία φοιτητική κατηγορία και στόχος του είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τεχνολογίες παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται σε έναν δορυφόρο. Το 40% των σχολείων και το 20% των φοιτητικών ομάδων προέρχονται από περιοχές εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ το 35% των συμμετεχόντων είναι γυναίκες.
Ο Ηλίας σπουδάζει στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, ενώ παράλληλα με την ομάδα του το 2016 έλαβε την πρώτη θέση στην Ελλάδα στον πανελλήνιο διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής κερδίζοντας παράλληλα μια θέση ως φιναλίστ στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής. Κάτι ακόμα που αξίζει να γνωρίζουμε για τον Ηλία είναι ότι αποτελεί τον νεότερο εργαζόμενο, ως επιστημονικό σύμβουλο, για τον σχεδιασμό του πρώτου ελληνικού διαστημικού προγράμματος δορυφόρων, το οποίο είναι εν εξελίξει και υπ’ευθύνει του si-Cluster του Corallia που είναι ο μοναδικός συνεργατικός σχηματισμός εταιριών και φορέων του διαστήματος στην Ελλάδα.
Ενεργοί πολίτες μέσα από ομαδικές αποστολές
«Βλέποντας πως αρκετοί νέοι έχουν έφεση στο κομμάτι του gaming, το “CONNECT YOUR CITY” σε συνεργασία με την ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, χτίζει το καινοτόμο project του Real Life Social Gaming. Εμπνευσμένο από την κατηγορία videogames γνωστά ως MMORPG (massivemultiplayeronlineroleplayinggames), όπου ουσιαστικά ένα παίκτης φτιάχνει τον χαρακτήρα του και περνάει από αποστολές (quests) για να τον ενδυναμώσει, το Real Life Social Gaming βοηθά τους νέους να καλλιεργήσουν δεξιότητες, αλλά και να γίνουν ενεργοί πολίτες μέσα από ομαδικές και ατομικές αποστολές, με κύριο στόχο την ενίσχυση του εθελοντισμού στην Ελλάδα. Για τον σκοπό του παιχνιδιού αναπτύχθηκε ένα application, όπου οι παίκτες έχουν προφίλ και ενημερώνονται για τις αποστολές, αλλά και για τις εθελοντικές δράσεις του CONNECT και των συνεργαζόμενων φορέων. Ρόλος μου είναι να επιβλέπω την πορεία της κατασκευής του application, καθώς και να σχεδιάζω το περιεχόμενο των αποστολών και των δράσεών τους, μαζί με τους εθελοντές. Μάλιστα, στη διάρκεια της πανδημίας προσαρμόσαμε το application και πλέον οι χρήστες του μπορούν να ανταποκριθούν σε αιτήματα ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, προσφέροντάς τους βοήθεια με αγορές ειδών καθημερινής χρήσης ή φαρμακείου».
Ο Βασίλης Ραφαήλ ο οποίος έχει πάνω από πέντε χρόνια εμπειρία στη μη τυπική μάθηση, έχοντας λάβει μέρος σε περισσότερα από είκοσι προγράμματα κινητικότητας νέων και προγράμματα εκπαίδευσης εκπαιδευτών και έχοντας λάβει πολλές πιστοποιήσεις ως Youth Worker, είναι ένας από τους δέκα νικητές του φετινού «World of Difference».
«Προσφέρουμε στους νέους ευκαιρίες να αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρίες μέσα από διαδραστικές, ομαδικές δράσεις, μη τυπικής μάθησης, που θα τους ωφελήσουν τόσο στην προσωπική, όσο και την επαγγελματική τους ζωή. Ταυτόχρονα, προωθούμε τους νέους να γίνουν ενεργοί πολίτες μέσα από τον εθελοντισμό», υποστηρίζει ο Βασίλης ο οποίος πλέον εργάζεται ως Social Gaming Developer/Youth Worker στο Κέντρο Νέων CONNECT YOUR CITY, μια πρωτοβουλία της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ. Με τη βοήθεια λοιπόν της τεχνολογίας και της εμπειρίας του Βασίλη, που είναι τελειόφοιτος Ψυχολογίας και έχει λάβει πιστοποίηση και στο Life & Business Coaching, οι νέοι θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τη φιλοσοφία «learning by playing», αναπτύσσοντας δεξιότητες, όπως η ενσυναίσθηση και η ομαδικότητα, με αποτέλεσμα την ομαλότερη αφομοίωσή τους από την αγορά εργασίας.
Last but not least, σαν ένα είδος ευχετήριας κάρτας στα δέκα χρόνια ύπαρξής του, να πούμε ότι το πρόγραμμα «World of Difference» του Ιδρύματος Vodafone έχει υποστηρίξει μέχρι σήμερα 79 ΜΚΟ και αντίστοιχα στηρίξει 89 νέους που θέλουν πραγματικά να αφήσουν το δικό τους τεχνολογικό αποτύπωμα στην εξέλιξη ενός κόσμου που πρακτικά, και όχι μόνο θεωρητικά, τους ανήκει. Το επόμενο βήμα αυτών των λαμπρών δέκα ετών είναι η ενίσχυση και ουσιαστικότερη στήριξη στους συμμετέχοντες, εγκαινιάζοντας μια νέα συνεργασία με το HIGGS τον 1ου Incubator & Accelerator για ΜΚΟ στην Ελλάδα, ώστε να μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο του προγράμματος στο κοινωνικό οικοσύστημα. Έτσι λοιπόν, από φέτος η ομάδα του HIGGS είναι ενεργή στο πρόγραμμα παραδίδοντας εκπαιδευτικά σεμινάρια, προσφέροντας υπηρεσίες συμβουλευτικής στους νέους νικητές και τις αντίστοιχες ΜΚΟ στις οποίες απασχολούνται, καθώς και τις γνώσεις και τα απαραίτητα εργαλεία, που εισάγουν την καινοτομία στη δουλειά τους.
Το μέλλον μπορεί πραγματικά και όχι ουτοπικά να γίνει λαμπρό εάν όλοι καταφέρουμε να κάνουμε αυτό που πραγματικά μας εκφράζει. Πρώτα ως άνθρωποι και έπειτα ως κοινωνία. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να χαιρόμαστε κάθε φορά που μαθαίνουμε ότι υπάρχουν θεσμοί που υποστηρίζουν την εξέλιξη των νέων παιδιών πάνω στους τομείς που πραγματικά, τους ενδιαφέρουν.