5 έξυπνοι τρόποι για να μυρίζει ευχάριστα η αναπνοή του σκύλου σας
Η δυσοσμία του στόματος μπορεί σταδιακά να οδηγήσει σε οδοντικές ασθένειες, οπότε η πρόληψη είναι απαραίτητη
Νιώθετε και εσείς περίεργα και άβολα όταν η αναπνοή του σκύλου σας μυρίζει κάπως άσχημα την ώρα που τον αγκαλιάζετε και βρίσκεστε γύρω του; Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγχώνεστε, καθώς υπάρχουν αρκετά προϊόντα και τρόποι αντιμετώπισης που έχουμε να σας προτείνουμε και μερικά χρήσιμα tips για τη καλή στοματική υγεία του κατοικίδιου ζώου σας.
Η κακοσμία του στόματος που προκαλει και την άσχημη ανάσα του σκύλων εμφανίζεται όταν αναπτύσσονται βακτήρια μέσα στη στοματική τους κοιλότητα, στο στομάχι ή και στους πνεύμονες. Αν παρατηρήσετε ότι κάτι τέτοιο εμφανίστηκε ξαφνικά ή χειροτερεύει τότε να επισκεφθείτε άμεσα τον κτηνίατρο σας, γιατί μπορεί να οδηγήσει και σε περαιτέρω προβλήματα. Η δυσοσμία του στόματος μπορεί σταδιακά να οδηγήσει σε οδοντικές ασθένειες και αυτό, γιατί οι περισσότεροι σκυλογονείς παραβλέπουν τον καθαρισμό της συγκεκριμένης περιοχής ο οποίος είναι εξίσσου σημαντικός με τον υπόλοιπο καθαρισμό του σώματος.
Ποίοι είναι, άραγε, οι 5 πιο σημαντικοί τρόποι για να εξασφαλίσετε φρέσκια αναπνοή στον σκύλο σας;
1. Τακτικός καθαρισμός
Οι περισσότεροι κτηνίατροι προτείνουν ότι ο πρώτος καθαρισμός του κουταβιού σας θα πρέπει να γίνεται σε ηλικία 6 έως 12 μηνών και να επαναλαμβάνεται σωστά μία φορά τον χρόνο. Ακόμα και ένας μεγαλύτερος σκύλος που δεν έχει προβεί σε καθαρισμό, δεν πειράζει να το κάνει σε μεγαλύτερη ηλικία. Κάλλιο αργά παρά ποτέ!
Η διαδικασία του καθαρισμού είναι πολύ απλή.
Στην αρχή ο κτηνίατρος θα ρίξει μια ματιά στο στόμα του σκύλου, αν κάθεται φρόνιμα, διαφορετικά θα χρειαστεί κάποιου είδους μέθη. Στη συνέχεια είτε με οπτικό έλεγχο είτε με ακτινογραφία ο γιατρός εξετάζει αν υπάρχει κάποιο σπασμένο δόντι, κάποιο απόστημα, μόλυνση, χαλασμένο δόντι ή κάποιο πρόβλημα στη ρίζα των δοντιών.
Μετά θα καθαρίσει τα δόντια, θα αφαιρέσει τυχόν πλάκα και θα καθαρίσει και κάτω από τα ούλα, γιατί και εκεί αναπτύσσονται μικρόβια. Η όλη διαδικασία δεν παίρνει πολλή ώρα και ο σκύλος σας θα επιστρέψει κανονικά σπίτι. Καλό θα ήταν να μην τον ταϊσετε αμέσως μετά τον καθαρισμό και να ακολουθήσετε τις συμβουλές του κτηνιάτρου σας.
2. Σωστό πρόγραμμα βουρτσίσματος
Το πλύσιμο των δοντιών είναι το βασικό όπλο για τη καταπολέμηση της άσχημης αναπνοής και πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση. Σε περίπτωση, όμως, που δεν προλαβαίνετε πάντα προσπαθήστε να το οργανώσετε έτσι, ώστε να πλένετε τα δόντια του κατοικιδίου σας τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Με αυτό το τρόπο θα εμποδίσετε την εμφάνιση σοβαρών οδοντικών προβλημάτων.
3. Παιχνίδια & Κόκκαλα μάσησης
Σε οποιοδήποτε εξειδικευμένο κατάστημα pet shop και γενικά στην αγορά θα βρείτε ποικιλλία παιχνιδιών και κοκκάλων για δάγκωμα και μασούλημα με τα οποία οι σκύλοι λατρεύουν να παίζουν και βοηθούν στην εξάλειψη της πέτρας από τα δόντια κι αυτό, γιατί έχουν προεξοχές και εγκοπές που ξύνουν τη πέτρα και τα υπολείμματα τροφών από τα δόντια. Επίσης, πολλά τέτοια προϊόντα περιέχουν συστατικά που απομακρύνουν την άσχημη μυρωδιά και βελτιώνουν την στοματική υγιεινή.
4. Οδοντικές λιχουδιές
Εκτός από τα παιχνίδια μάσησης θα βρείτε και πολλές οδοντικές λιχουδιές που δεν θα περιέχουν τεχνητά συστατικά και χημικά, για να επιβραβεύετε και να κάνετε χαρούμενο το ζωάκι σας χωρίς να βλάπτετε τη στοματική του υγιεινή. Με αυτό το τρόπο μπορείτε να μειώσετε έως και 79% την εμφάνιση βακτηρίων στα δόντια του σκύλου.
5. Καλή διατροφή
Μία ιδανική και ποιοτική ξηρά τροφή για σκύλους είναι ένας παράγοντας που επιδρά θετικά στην υγεία των δοντιών των μικρών μας φίλων, καθώς μπορεί να περιέχει χρήσιμα συστατικά, όπως έλαιο καρύδας, μαϊντανό ή προβιοτικά που κάνουν καλό στο στομάχι και καταπολεμούν την δυσάρεστη αναπνοή. Αντίθετα, οι χαμηλής αξίας σε θρεπτικά συστατικά σκυλοτροφές μπορεί να μη ταιριάζουν για τα δόντια του σκύλου σας και ενδεχομένως δεν περιέχουν και τη κατάλληλη ποσότητα θρεπτικών ουσιών.
Σε πολλές περιπτώσεις αν η ανάσα του ζώου δεν είναι πολύ άσχημη μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορους εναλλακτικούς τρόπους. Αν όμως η κατάσταση είναι πιο σοβαρή θα πρέπει να ακολουθήσει θεραπεία που θα σας δώσει ο κτηνίατρος. Και στις δύο περιπτώσεις μην αμελείτε το τακτικό και σωστό πλύσιμο των δοντιών, ποιοτικές τροφές και παιχνίδια μασουλήματος.