Smart Life

Μπορεί η «πράσινη» αλλαγή να ξεκινήσει από την κουζίνα;

Μετατρέποντας το τηγανέλαιο σε πράσινη ενέργεια

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Motor Oil: Μετατρέποντας το οικιακό λάδι σε καύσιμο
© Freepik

H Motor Oil και η θυγατρική εταιρία Πράσινο Λάδι συμμετέχουν στο Athens Science Festival 2024, μαθαίνοντάς μας τη σημασία ανακύκλωσης τηγανελαίου

Λάδι, η χρυσαφένια προσθήκη που δίνει γεύση στα φαγητά, ζωή στις τηγανητές πατάτες και μας ταξιδεύει σε ταβέρνες με χωριάτικη σαλάτα. Θα μπορούσε άραγε να χρησιμοποιείται κάπου αλλού, αποχαιρετώντας τον χώρο της κουζίνας; Να φύγει από τηγάνι και να γίνει καύσιμο βοηθώντας τον πλανήτη; Όσο περίεργο και αν ακούγεται, η απάντηση είναι ναι, χάρη στην εταιρία Πράσινο Λάδι. Η θυγατρική εταιρία της Motor Oil έρχεται για να μεταμορφώσει το τηγανέλαιο σε πράσινη ενέργεια, με στόχο την παραγωγή βιοντίζελ και συμβάλλοντας έμπρακτα σε ένα βιώσιμο μέλλον. Μερικές φορές ορισμένες πράξεις, όσο μικρές και αν φαίνονται, μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά, όπως η ανακύκλωση τηγανελαίου. Ώρα να σταματήσουμε να το πετάμε στον νεροχύτη και τα σκουπίδια και να μάθουμε πώς μπορεί να αξιοποιηθεί.  

Γιατί είναι σημαντική η ανακύκλωση τηγανελαίου;

Κάθε φορά που τηγανίζουμε λάδι στην κουζίνα και έπειτα θεωρούμε καλή ιδέα να το πετάξουμε, μάλλον πρόκειται για μια πολύ κακή συνήθεια, στην οποία πρέπει να βάλουμε stop. Γιατί; Τα τηγανέλαια καταλήγουν στο περιβάλλον, ρυπαίνουν  τον υδροφόρο ορίζοντα και επιβαρύνουν το έδαφος.  Πρόκειται για έναν από τους κύριους παράγοντες ρύπανσης των υδάτων και απειλή για την υδρόβια και θαλάσσια ζωή. Υπάρχει άραγε κάποιος τρόπος το οικιακό τηγανέλαιο να σταματήσει να επιβαρύνει τον πλανήτη και να συμβάλλει στην προστασία του; Τη σκυτάλη αναλαμβάνει η εταιρία Πράσινο Λάδι, με αποκλειστικό σκοπό τη συλλογή τηγανελαίων για την παραγωγή ενός καυσίμου φιλικού προς το περιβάλλον, του βιοντίζελ από απόβλητα. 

Motor Oil: Μετατρέποντας το οικιακό λάδι σε καύσιμο

Και επειδή δεν είμαστε όλοι πλήρως ενημερωμένοι για αυτή τη δράση, ο Όμιλος Motor Oil και η θυγατρική του, Πράσινο Λάδι αποφάσισαν να λάβουν μέρος στο Athens Science Festival, μοιράζοντας τις δικές τους ιστορίες «πράσινης» αλλαγής που ξεκινούν από την κουζίνα, θέλοντας να εμπνεύσουν και να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας. Όταν τεχνολογία και brand με γνώμονα τη βιωσιμότητα ενώνουν τις δυνάμεις τους, τα αποτελέσματα μπορούν να είναι εντυπωσιακά.

Μικροί και μεγάλοι μαζί στην αλλαγή

Motor Oil: Μετατρέποντας το οικιακό λάδι σε καύσιμο

Η ανακύκλωση είναι για όλους, δεν κάνει διακρίσεις, για αυτό και στο Athens Science Festival, ο Όμιλος Motor Oil και και η θυγατρική του, Πράσινο Λάδι, διοργάνωσαν μια διαδραστική έκθεση «Η ανακύκλωση του τηγανελαίου: Η πράσινη ενέργεια του μέλλοντος». Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, δόθηκε σε μικρά παιδιά η ευκαιρία να εξερευνήσουν τη διαδικασία διαχωρισμού του λαδιού από το νερό, καθώς και να ανακαλύψουν μέσω δραστηριοτήτων γιατί δεν πρέπει να πετάμε άσκοπα το τηγανέλαιο. Πώς θα έχουμε άλλωστε ένα καλύτερο μέλλον, αν δεν προετοιμαστούν οι επόμενες γενιές; Η υιοθέτηση οικολογικής συνείδησης είναι κάτι που όσο πιο νωρίς αποκτήσουμε, τόσο περισσότερο επηρεάζουμε θετικά με τις πράξεις μας το περιβάλλον και το οικοσύστημά του. Και επειδή ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας, η εταιρία Πράσινο Λάδι προσπαθεί να ενημερώσει κάθε ηλικία με σύγχρονους και διασκεδαστικούς τρόπους, δημιουργώντας καινοτόμα εργαλεία, όπως ένας διαδραστικός χάρτης. 

Συμμετοχή στο Athens Schience Festival

Λειτουργία διαδραστικού χάρτη

Η ομάδα της εταιρίας Πράσινο Λάδι θέλοντας να παρέχει πληροφορίες σε όσους επιθυμούν να ενισχύσουν την παραγωγή καυσίμου φιλικού προς το περιβάλλον, δίνοντας ταυτόχρονα αξία στο χρησιμοποιημένο και θεωρητικά «άχρηστο» πλέον λάδι, δημιούργησε έναν διαδραστικό χάρτη. Όπου και αν βρίσκομαστε, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να επισκεφτούμε τον ιστότοπο της εταιρίας, να πατήσουμε τον χάρτη και να ξεκινήσουε την εξερεύνηση ειδικών σημείων που παρέχονται για την ανακύκλωση οικιακού λαδιού. Από πρατήρια καυσίμων, super markets μέχρι και εστιατόρια, σημεία που επισκεπτόμαστε καθημερινά, βρίσκεται κανείς τα ειδικά spots που μας επιτρέπουν δίχως κόπο, να γίνουμε οι «πράσινοι ήρωες» της κουζίνας. Πληκτρολογώντας τη διεύθυνσή ή τον Ταχυδρομικό Κώδικα, ο χάρτης παρουσιάζει τα σημεία «Πράσινο Λάδι» που βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο κόντα στην τοποθεσία μας, έτοιμα να υποδεχτούν το τηγανέλαιό της κουζίνας και να το μεταμορφώσουν σε καύσιμο οχημάτων. Το λες και δείγμα μαγείας.

Πώς ανακυκλώνεται το τηγανέλαιο;

Motor Oil: Μετατρέποντας το οικιακό λάδι σε καύσιμο

Πριν ξεκινήσουμε την περιγραφή της διαδικασίας, να σημειωθεί πως όταν αναφερόμαστε στο τηγανέλαιο, εννοούμε σε όλα τα βρώσιμα έλαια που χρησιμοποιούνται για τηγάνισμα, όπως το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο, το αραβοσιτέλαιο, το βαμβακέλαιο, το φοινικέλαιο, το πυρηνέλαιο αλλά και παλιά ταγκισμένα λάδια. Ήρθε η στιγμή να γίνουμε master της ανακύκλωσης, με έναν από τους πιο εύκολους και γρήγορους τρόπους.

  1. Πρώτο και πολύ σημαντικό, αφήνουμε το λάδι να κρυώσει μετά το τηγάνισμα.  
  2. Έπειτα, συλλέγουμε το τηγανέλαιο σε ένα πλαστικό μπουκάλι και κλείνουμε πολύ καλά το καπάκι.
  3. Στην συνέχεια, εξερευνάμε τον διαδραστικό χάρτη στο site www.prasinoladi.gr και βρίσκουμε το κοντινότερο σημείο «Πράσινο Λάδι». 
  4. Αφού εντοποίσουμε την κατάλληλη τοποθεσία, μεταφέρουμε και ρίχνουμε το μπουκάλι με το τηγανέλαιο στον ειδικό κάδο.

Tο Πράσινο Λάδι συλλέγει ετησίως περίπου το 50% των ποσοτήτων τηγανελαίων που παράγουν οι επαγγελματίες της χώρας, τόσο με τον ιδιόκτητο στόλο αυτοκινήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όσο και με ένα ευρύ δίκτυο πιστοποιημένων συνεργατών σε όλη την Ελλάδα, με προσωπικό άρτια καταρτισμένο. Τα τηγανέλαια που συλλέγονται, μετά την αρχική τους επεξεργασία στις εγκαταστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κατευθύνονται στο εργοστάσιο της Verd στο Βόλο, για την παραγωγή βιοντίζελ. 

H οικογένεια της Motor Oil έρχεται για να μας υπενθυμίσει ότι ακόμα και μέσω μίας μικρής πράξης, μπορούμε να κάνουμε λίγο συνδράμουμε σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Να μας μάθει πως ακόμα και η ανακύκλωση τηγανελαίου, κάτι που ίσως να μην γνωρίζαμε  μέχρι σήμερα ότι συμβαίνει, να αποτελεί μια ουσιαστική πράξη κυκλικής οικονομίας και ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος. Την επόμενη φορά που θα τηγανίσουμε τις αγαπημένο μας φαγητό, το επόμενο βήμα είναι ένα κλικ στον διαδραστικό χάρτη. Τόσο απλό, αλλά τόσο σημαντικό, όπως και ο πλανήτης μας, το σπίτι μας.

Ανακλύψτε περισσότερα για τον κόσμο του Πράσινου Λαδιού στην σελίδα του στο Facebook και στο Instagram

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ