BalkanROAD: το νέο ερευνητικό έργο για τον γεωργικό τομέα των Βαλκανίων
Συμμετέχει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Ο γεωργικός τομέας των Βαλκανίων αντιμετωπίζει σήμερα σημαντικές προκλήσεις στη βάση των μη βιώσιμων τεχνικών που εφαρμόζονται για τη διαχείριση των φυσικών πόρων, με ταυτόχρονη σημαντική συμβολή στην παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου. Η ανάπτυξη εργαλείων, πολιτικών και πρακτικών για την οικονομική ανάπτυξη του σημαντικού αυτού γεωργικού τομέα και της προστασίας του περιβάλλοντος είναι ο βασικός στόχος κοινοπραξίας, στην οποία συμμετέχει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), μέσα από το νέο ερευνητικό έργο «Towards farms with zero carbon-, waste- and water-footprint. Roadmap for sustainable management strategies for Balkan agricultural» (ακρωνύμιο «BalkanROAD»). Το διετές έργο, που θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG Balkan-Mediterranean 2014-2020 με περίπου 1,4 εκ. Ευρώ, επιλέχθηκε μέσα από μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική διαδικασία και είναι μία από τις 37 προτάσεις που εγκρίθηκαν από συνολικά 384.
Υπεύθυνος του έργου από πλευράς ΑΠΚΥ είναι ο Δρ. Αντώνης Ζορπάς, Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» και επικεφαλής του Εργαστηρίου Χημικής Μηχανικής και Μηχανικής Αειφορίας. Συντονιστής του έργου είναι το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα με συνεργαζόμενους φορείς, πέρα από το ΑΠΚΥ, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών και τον Όμιλο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής από την Ελλάδα, το Association of Agri-Environmental Farmers (Βουλγαρία), το Agricultural University of Tirana (Αλβανία) και το ‘Macedonian’ Organic Producers Federation (ΠΓΔΜ).
Το έργο BalkanRoad στοχεύει: (1) στο να βελτιώσει, μέσω της ανάπτυξης νέων στρατηγικών σχεδιασμών, τον γεωργικό τομέα των Βαλκανίων προστατεύοντας και διατηρώντας τους φυσικούς πόρους, μειώνοντας τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, μειώνοντας τα παραγόμενα απόβλητα και επιλέγοντας τη βέλτιστη τεχνολογία διαχείρισής τους, στοχεύοντας παράλληλα σε στρατηγικές πρόληψης αποβλήτων, και (2) στη δημιουργία ενός πρωτοκόλλου για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων με οικολογική σήμανση (eco-label products), εφαρμόζοντας αειφόρες πρακτικές στην παραγωγή, διάθεση και εμπορία των προϊόντων αυτών, ώστε να έχουν χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα.